Menu Zavrieť

Bryndza – povolený doping pre telo aj dušu

Viete o tom, že bryndza – jeden z našich národných klenotov – nepochádza zo Slovenska? V 15. storočí ju k nám doniesli Valasi z Rumunska. Veľmi rýchlo sa na našom území udomácnila a dnes je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Najznámejšie národné jedlo – bryndzové halušky sa varia snáď v každej slovenskej rodine a dávame ich ochutnávať každej zahraničnej návšteve.

Okrem výnimočnej chuti má blahodarný vplyv pre ľudský organizmus ak sa vyrába poctivo a s láskou. V Liptovskej mliekarni dodržiavajú tradičný čistý postup a na výrobu používajú len horské mlieko zo Slovenska, čo spotrebitelia oceňujú a majú radi. Aj preto je bryndza Liptov dlhodobo najpredávanejšou značkovou bryndzou na našom trhu (40%). História a obľúbenosť bryndze však siaha omnoho ďalej ako je existencia známej mliekarne na Liptove.

Po stáročia súčasťou jedálničku
Na územie dnešného Slovenska sa bryndza dostala už v 15. storočí vďaka Valachom a rýchlo sa tu aj udomácnila. Do 18. storočia ju vyrábali na menších salašoch, no okrem množstva spracovaného ovčieho mlieka, sa samotný proces nijako nezmenil ani s príchodom prvých manufaktúr. Hotovú bryndzu z Liptovských salašov uložili do jedľových sudov a plťami dopravili do dedín a mestečiek. Pre desiatky kilogramov lahodného syra sa vtedy púť ešte len začínala. Po preložení do vozov vystlaných slamou a čistým plátnom, sa presúvala bryndza na syrové trhy do stovky kilometrov vzdialenej Viedne. Predávala sa priamo z voza.

Zmiznutie a znovuuvedenie
Pre Viedenčanov išlo o pomerne vzácny tovar, pretože ju mohli zohnať len v úzko ohraničenom časovom úseku a navyše aj vo veľmi obmedzenom množstve, takže niet divu, že bačovia spokojne odchádzali z trhu skôr než ostatní. Postupne, so zmenou politického usporiadania, sa menilo aj prostredie na Liptove. Zlom znamenala II. svetová vojna, pretože po jej konci bryndziarne znárodnili a bryndza na čas vymizla z ponuky. Návrat prišiel až v 70. rokoch a bryndza sa opäť stala neoddeliteľnou súčasťou jedálnička Slovákov, Čechov či Rakúšanov. Vyrábajú ju síce aj v Turecku, Bulharsku alebo na Ukrajine, ale EÚ únia napokon uznala slovenskú za originál svojho druhu.

Horské mlieko od spokojných oviec a kráv
Liptovská bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza“, ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že Liptov bryndza obsahujem minimálne 50 percent ovčej zložky. Liptov sa hrdí aj unikátnou zložkou vo svojich výrobkoch. Mlieko, ktoré využíva na výrobu bryndze, slovenských parených špecialít, tvrdých syrov a masla je označené ako horské (podľa nariadenia EÚ). Kravy a ovce zo 73 slovenských fariem a salašov, ktoré dodávajú mlieko výhradne pre Liptov, sa pasú v horskom prostredí. Sú chované s dodržaním „welfare“ podmienok, majú dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a spásajú horkú trávu a bylinky na Liptove, Orave, Spiši a v prípade ovčieho mlieka aj na Gemeri.

Bryndzové špeciality v podaní speváka Roba Pappa

Bryndzové rizoto


Potrebujeme:
250 g ryža arborio
panenský olivový olej
kápiu (čerstvú papriku červenú)
2 strúčiky cesnaku
500 ml vývaru
300 ml suchého bieleho vína
75 g masla LIPTOV
bryndzu LIPTOV
petržlenovú vňať
soľ, čierne korenie

Postup:
Na olivovom oleji niekoľko sekúnd orestujeme nadrobno nakrájaný cesnak tak, aby nezačal hnednúť. Pridáme ryžu a 30 sekúnd miešame. Začneme po troškách za stáleho miešania prilievať biele víno. Vždy, keď sa časť vína vyparí a vpije do ryže, prilejeme ďalšie. Potom takisto prilievame vývar za stáleho miešania až kým ryža bude uvarená na skus (al dente). Pridáme maslo a bryndzu a premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú červenú papriku a nahrubo posekanú petržlenovú vňať.

Šalát s bryndzovou zálievkou

Potrebujeme
cherry paradajky
stopkatý zeler
mladú cibuľku
kôpor
panenský olivový olej
3 ks citrónov
čili papričky
bryndzu LIPTOV
med
soľ, čierne korenie

Postup:
Olivový olej vymiešame metličkou s citrónovou šťavou (2:1). Pridáme kôpor, malú časť bryndze, tak aby nám vznikla nie príliš hustá omáčka. Dochutíme medom, soľou, čiernym korením a v prípade potreby pridáme ďalšiu citrónovú šťavu. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky a prelejeme bryndzovým dresingom. Šalát môžeme podávať samostatne, alebo ako prílohu k hovädziemu, alebo jahňaciemu steaku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.