Chcete ochutnať Japonsko?

Autorka článku: Andrea Hinková – Tarová

 Japonská kuchyňa je v našich končinách ešte stále neprebádaná. Kuchyňu tejto ostrovnej krajiny v najvýchodnejšej časti Ázie môžeme charakterizovať ako exotickú. Delikatesy, ktoré si už aj u nás našli svojich fanúšikov a ich počet neustále rastie sú suši, sušimi, ryža či polievky.  

 

Typická japonská kuchyňa by zrejme podľa slov Alexandra Illeša, šéfkuchára reštauácie Apani v šamorínskom x-bionic® sphere, našincom veľmi po chuti nebola.

„Japonci jedia takmer všetko surové, s hlavou a niekedy dokonca aj vnútornosťami. Mäso majú radi „žuvačkovité“ pričom našinec uprednostňuje jemné mäso rozplývajúce sa na jazyku.“

Pravdou je, že japonská kuchyňa je mimoriadne zdravá, hovorí sa dokonca, že je najzdravšia na svete. U Japoncov je na prvom mieste čerstvosť. Ryby si na trhu kúpite práve čerstvo vylovené a hneď sú aj pripravované na konzumáciu. Ľudia v tejto krajine jedia veľmi veľa ovocia a zeleniny, jedlo majú radšej „prirodzené“, teda nepoužívajú veľa korenia a nejedia tučné mäso. A mäso pripravujú najmä na pare alebo dusia a nepreháňajú to ani s používaním oleja. Nájdete tu tiež cestoviny rôznych druhov a pri varení sa vo veľkom množstve používajú huby.

Základnou pochutinou japonskej kuchyne je sójová omáčka.

 Veľmi dôležitou súčasťou japonskej kuchyne je zelený chren – wasabi. Je to rastlina podobná nášmu chrenu, má aj podobnú ostrú chuť. Je svetlozelenej farby. Predáva sa buď v prášku, ktorý je nutné zmiešať s malým množstvom vody a vytvoriť jemnú kašičku, alebo v paste.

Zázvor alebo po slovensky povedané ďumbier je tiež súčasťou takmer každého jedla. Japonci ho jedia najmä kvôli tomu, že dezinfikuje ústa a chuť medzi jednotlivými jedlami, keďže v Japonsku sa bežne konzumuje viac chodov naraz.

V Japonsku sa podávajú číre polievky suimono a husté miso širu, ktoré obsahujú zeleninu, ryby, sójové bôby, a pastu zo sójových bôbov.

Pokiaľ ide o nápoje, Japonci pijú ryžové víno (saké), a silný zelený čaj ku ktorému sa dokonca doposiaľ robia čajové obrady navodzujúce harmóniu tela a ducha. Servírujú sa k nemu veľmi sladké dezerty.

Našincov láka tajomno ryby Fubu, Alexander Ílleš hovorí, že pokiaľ nie ste extrémny gurmán na suši, tak nepocítite nijakú zvláštnu chuť tejto prudko jedovatej delikatesy. Maximálne tak adrenalín, že konzumujete rybu po ktorej môžete zomrieť. Je to módna záležitosť, ale pre Európana veľký zmysel nemá.“

Od roku 1958 môžu pripravovať rybu fugu len špeciálne vyškolení kuchári, pretože prudký jed v jedinej rybe by dokázal zabiť naraz až tridsať konzumentov! Príznaky otravy sa dostavia  už po niekoľkých minútach. Najprv sa prejaví menšia nevoľnosť, potom začnú tŕpnuť pery, ruky a nohy úplne znecitlivejú. Obeť umiera za plného vedomia na ochrnutie dýchacích svalov a zástavu srdca. Ak si chcete zahrať ruskú ruletu, japonské reštaurácie, ktoré majú licenciu na podávanie rýb fubu, sú označené.

Ste navnadení ochutnať zdravé a chutné japonské delikatesy? Ak je vaša odpoveď kladná, určite zavítajte do šamorínskeho
x-bionic® sphere. V tomto komplexe nájdete zážitkovú reštauráciu APANI® s jedlom pripravovaným priamo pred vami. Zamilujete si ju od prvého okamihu.

Reštaurácia APANI

Reštaurácia APANI

Reštaurácia APANI

Reštaurácia APANI® ponúka zdravé japonské špeciality od skúsených kuchárov zo Slovenska pod vedením jedného z  najznámejších odborníkov na japonskú kuchyňu – Alexandra Illeša. Jeho talent ocenili aj samotní Japonci. Chute jedál, ktoré podávajú v reštaurácií, testoval priamo v krajine vychádzajúceho slnka.

V atraktívnom menu nechýba svetoznáma tempura či tuniakové tataki a určite si pochutnáte aj na hovädzom steaku či tradičnom curry. Dôraz pri príprave jedál sa kladie na čerstvosť a rozmanitosť surovín. K dobrému jedlu nájdete v ponuke japonské pivá, kvalitné saké a whisky.

Príjemné posedenie v reštaurácii APANI® sa stane pre vás a vašich priateľov rituálom s nádychom exotiky. Reštaurácia APANI® je otvorená v rámci obedového menu od 11:30 do 15:00 a následne od 17:00 do 23:00 h.

 

Moje chuťové, čuchové a očné zmysly potešili a vrelo vám ich odporúčam:

Sake tataki
Prudko pečený losos namarinovaný v karashi horčici s miso wakame omáčkou a zeleninovým šalátom.

 

Hotategai
Prudko pečené mušle Svätého Jakuba s zeleninovým tambule a čerstvým koriandrom

 

Uramaki suzuki
Obrátená rolka s avokádom, uhorkou, morským vlkom a kimchi maslom.

K tomuto receptu som pre fajšmekrov nahrala aj video, takže ak máte záujem naučiť sa správne túto delikatesu pripravovať pozrite si ho tu: https://www.youtube.com/watch?v=Zrz4mABfnt8

Sea bass
Grilovaný filet z morského vlka s maslovou ponzu omáčkou wasabi kasou a chrumkavým špenátom.

Gyunikku no tataki
Hovädzí steak s domácou teriyaki omáčkou, wasabi zuke a hijiki riasy so sezamom.

Matcha fondant
Teplý koláčik z bielej čokolády, zeleného caju matcha, ryžovej muky a s malinovou omáčkou.

Celé menu:

 

O zážitok sa postaral šéfkuchár Alexander Illeš

A nezabudnite svoje zážitky zachytiť :)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *