Menu Zavrieť

Kupujete lacné vajcia od zahraničných dodávateľov?

 

Vlani približne o takomto čase sa prevalila megakauza s pesticídom fipronil, ktorý je zakázaný pre použitie v potravinovom reťazci. Táto aféra stála milióny spotrebiteľov nemalé peniaze, pretože cena vajec a vaječných výrobkov sa vyšvihla na astronomickú úroveň.

Okrem toho milióny obyvateľov môžu v budúcnosti možno očakávať nešpecifikované zdravotné problémy, počínajúc neurologickými, pokračujúc problémami s gastrointestinálnym traktom a končiac problémami karcinogénneho charakteru.

Otázka ceny a kvality pri potravinách je často rozoberanou témou. Zákazníci síce v rôznych prieskumoch deklarujú, že sledujú pôvod a zloženie výrobkov a podľa toho nakupujú, počas nákupného rozhodnutia, teda priamo v predajni, sa však často rozhodujú podľa ceny.

Potravinové škandály, ktoré jasne poukázali na to, že sa na náš trh dostáva aj tovar pochybnej kvality, narážajú na možnosti rozpočtu slovenských domácností. Život je otázka priorít. A …účtov, ktoré treba zaplatiť. Našťastie však rastie podiel uvedomelých spotrebiteľov, ktorí vedia, že keď kupujú slovenské výrobky, podporujú slovenských výrobcov a teda našu ekonomiku a navyše tunajšie zákony ohľadne potravinárskych výrobkov sú tak prísne, že existuje len minimálne riziko nižšej kvality, či nebodaj nebezpečnej látky v nich.

Jednou zo základných potravín, ktoré kupujeme a používame v gastronómii takmer denne, sú vajcia. A práve tie sú opradené mnohými škandálmi. Ten posledný sa týkal insekticídu fipronil, ktorý sa objavil aj na našich pultoch. Vajcia s jeho obsahom pochádzali od zahraničných producentov, najmä z Holandska, Belgicka, Nemecka a Poľska a dostávali sa k nám rôznymi „obchodnými kanálmi“ a tiež prostredníctvom rôznych priekupníkov. Okrem toho je verejným tajomstvom, že vajcia s obsahom fipronilu sa v západnej Európe v tomto kritickom období dávali hromadne na spracovanie melanže za účelom zriedenia obsahu toxického fipronilu.

Čo je to fipronil? Bol vyvinutý v 80. rokoch minulého storočia vo Francúzsku. Svetová zdravotnícka organizácia ho považuje za mierne toxický. Je to látka, ktorá je súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom a iným parazitom vyskytujúcich sa v živočíšnej výrobe. Nesmie sa podávať zvieratám, ktorých mäso a ďalšie výrobky, ako sú vajcia a mlieko konzumujú ľudia, nakoľko preniká do ich tela. Z tohto dôvodu v roku 2013 obmedzila EÚ jeho využívanie na pôdohospodárstvo.

Nemecké zdravotnícke úrady potvrdili, že množstvo tejto toxickej látky nájdené vo vajciach bolo nízke a teda nepredstavovala veľké nebezpečenstvo pre dospelých. Potenciálnou hrozbou je to však pre deti. Najmladšia generácia môže byť ohrozená či už priamymi následkami konzumácie, alebo kumuláciou v tele detí a následným ohrozením zdravého vývoja.

Konzumácia väčšieho množstva fipronilu môže spôsobiť nevoľnosti, závrate, ale tiež poruchy pečene, obličiek, či štítnej zľazy.

Je až paradoxné, že na Slovensko dovážame to, v čom sme dlhodobo sebestační. V súčasnosti totiž dokážu vyprodukovať naše farmy o 20 percent viac vajec, ako je potreba slovenských domácností. Ľudský rozum to neberie, trh reaguje inak. A najmä dopyt. Pokiaľ budú ľudia kupovať lacné vajcia a nepozerať sa pritom na pôvod, dopyt po nich bude stále. Aj preto je veľmi potešujúce, že dôležitosť zdravej výživy je na Slovensku stále dôležitejšou témou. Ľudia sa začínajú aktívne zaujímať o zdravší životný štýl, skúšajú rôzne stravovacie smery, športujú a uprednostňujú zdravú stravu. A tá pochádza od slovenských farmárov, pestovateľov a producentov. Slovensko má veľmi prísnu legislatívu, pokiaľ ide o kvalitu a bezpečnosť potravín a navyše jedinou cestou, ako dopriať sebe a svojim deťom kvalitu, je kupovať výrobky pri ktorých je jasná dosledovateľnosť. Od poľa, kravína, z chovnej farmy až na stôl konečného spotrebiteľa.

Ako spoznať skutočne slovenské vajcia? Podľa označenia SK na obale a tiež na škrupine. Ak si chcete byť istí, že kupujete skutočne zdravé vajcia, stavte na Babičkine vajcia od spoločnosti Babičkin dvor, a.s. Táto spoločnosť je prvým producentom vajec v rámci Slovenska, ktorý vyrába podstatnú časť produkcie bez použitia geneticky modifikovaných surovín.


Základným stavebným prvkom výroby kŕmnych zmesí sú suroviny regionálneho charakteru s dôrazom na výrobu bez použitia geneticky modifikovaných surovín. Laboratórne rozbory vajec sú zrkadlom a potvrdením vysokej kvality vstupných surovín a vyrábaných kŕmnych zmesí na vlastných technologických zariadeniach.
V súlade s produkciou zdravých vajec bez obsahu GMO podporuje spoločnosť Babičkin dvor, a.s. prechod na chovy s lepším welfare. Z tohto dôvodu firma už minulý rok obmedzila obohatené klietkové chovy, a od roku 2017 už neinvestuje do nových chovov v obohatených klietkových chovoch.
Babičkin dvor je najväčším producentom vajec na klasickej hlbokej podstieľke v strednej Európe.

Súťaž o dve poukážky v hodnote 10 euro na nákup v obchodnej sieti Tesco:

Podmienky: Dať like na stránku https://www.facebook.com/Babickindvor/

Daž like na stránku: https://www.instagram.com/babickin_dvor/

a odpovedať na otázku:

Podľa čoho v obchode identifikujete, že ide o slovenské vajcia?

3 Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.