Spoznajte vinárov a príbehy ich vín

Zatiaľ čo my bežní smrteľníci si na víne pochutnávame celý rok, vinári počas celého tohto obdobia pracujú na tom, aby boli ich vína čo najkrajšie a pre zákazníkov najpríťažlivejšie. Ich najväčším priateľom alebo aj nepriateľom je počasie, ktoré má veľký vplyv na to, aký bude daný ročník.

Nápoj Bohov, ktorého plod (vínna réva) je starší ako ľudstvo samo, odhaľuje svoju pravdu o danom ročníku každý rok na jeseň. Pre vinárov je to najkrajšie a zároveň najnáročnejšie obdobie roka. Uzatvárajú totiž vinársky rok a vyhodnocujú, ako sa uplynulé obdobie podpísalo na veľkosti a kvalite úrody. A tiež už vedia, aké vína budeme piť v budúcom roku.

Prvý krok do pivnice
Kvalitné hrozno je prvým krokom do pivnice. A na tom, aké bude, má veľký vplyv terroir a počasie.  Druh pôdy, nadmorská výška, otočenie svahov na rôzne svetové strany, zemepisná šírka a mikroklíma určujú, akým odrodám sa bude dobre dariť. U počasia je to inak. Všetkého veľa má vplyv na kvalitu hrozna a následne vína. Napríklad veľa dažďa môže spôsobiť hnitie hrozna, veľa horúčav má vplyv na jeho prezretie, čo sa môže odraziť vo výraznejšej chuti alkoholu. Daždivé počasie počas vinobrania zase môže za to, že je víno vodnaté a bez arómy.

 

Slabá úroda
Aký bol ročník 2017? Veľmoc vína Francúzsko považuje ročník 2017 za najslabší, pokiaľ ide o úrodu hrozna od skončenia druhej svetovej vojny. Dôvodom bol teplý marec a chladný apríl, ktorý zničil čerstvé výhonky viniča v mnohých regiónoch Francúzska. Výsledkom je medziročný prepad úrody o 18 percent. Slabšiu úrodu tak pocítia nielen producenti vína, ale aj výrobcovia brandy a koňakov. Neskoré jarné mrazy, a tiež sucho poškodili vinič aj v ostatných európskych krajinách. Nižšia úroda môže mať za následok vyššie ceny. V každej krajine môže byť situácia iná. Ako nižšiu úrodu pocítili slovenskí vinári? Opýtali sme sa Františka Horku, riaditeľa Vinárstva VINIDI. „Tento ročník môžeme zatiaľ hodnotiť ako veľmi dobrý. Jarné mrazy sa podpísali na mierne nižšej úrode, ale keďže v našich viniciach redukujeme úrodu, tak nám príroda „pomohla“. Ďalší priebeh počasia bol priaznivý a tlak na choroby minimálny. Tým pádom sme nemali problém s perenospórou či múčnatkou.“  

Vínna alchýmia
Biele odrody vyzerali počas zberu pekne a aj modré naznačujú príjemný ročník červených vín. Nebude veľký (ako napríklad ročník 2009), ale pekný. Každý producent je totiž aj tak trochu alchymista. Tí najšikovnejší dokážu aj z nie úplne ideálneho hrozna vyrobiť krásne vína. „Počas zberu vyzerali modré odrody veľmi pekne. Boli zdravé, s primeranou cukornatosťou. Pri dobrom priebehu jesene určite ponúknu krásne vína s ročníkom 2017,“ hovorí František Horka. Biele, červené, ružové – Slovensko sa stalo práve v tých ružových svetovou veľmocou. Rok čo rok poráža na európskych aj svetových súťažiach aj také veľmoci vín, ako sú Taliansko či Španielsko a právom je rešpektované ako veľmoc ružových vín. Je treba ešte povedať, že horší rok pre červené vína môže byť dobrým rokom pre biele. Rok s nižšími teplotami a vyšším úhrnom zrážok, môže byť skazou pre plné, korenisté červené víno a naopak môže vytvoriť príjemné, svieže a suché biele víno. Zlý ročník vo Francúzsku zasa môže byť dobrým rokom pre Nový Zéland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeseň patrí vinobraniam
Na jeseň majú bližšie k vínu a vinárom aj zákazníci. Jeseň je totiž úzko spojená s úžasnými akciami, ktoré majú k vínu naozaj blízko. Vinobrania, hody, burčiak, mladé vína, otvorené pivnice, husacina,… tu majú možnosť sa ľudia stretnúť so svojimi obľúbenými vinármi a degustovať rôzne typy vín. V prípade kombinácie vín s jedlom sa hovorí o snúbení. Kedysi sa k husacine podávalo červené víno alebo burčiak, dnes to už závisí od chuti konzumenta. Na výber má širokú škálu vín suchých, polosladkých či sladkých. „Či už biele vína ako Rulandské biele, Rizling rýnsky, ale aj často preferované vína Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá či Alibernet. Záleží len na vás, aby bola gastrokombinácia príjemná,“ hovorí František Horka.

 

Krstenie mladých vín
Ďalšou veľkou vinárskou udalosťou je krst mladých vín. Ten sa uskutočňuje pravidelne v období Svätého Martina. Mladé vína sú zákazníkom prezentované od požehnania Svätomartinských vín a predávajú sa do konca roka. Tak hovorí zákon. Ten však nediktuje vinárom, aké odrody sem spadajú, a tak môžete nájsť v každom vinárstve iné. Vo vinárstve VINIDI je to odroda Sauvignon Blanc, ktorá sa krstila 10.11. 2017 počas Dňa otvorených dverí vinárstva VINIDI. Pripomeňme, že Sauvignon je krásne, svieže víno, plné aromatiky a ovocnosti – nalejete si ho do pohára, trošku s ním potočíte a z pohára sa na vás usmeje záhrada plná vôní. Krst mladých vín si nenechali ujsť viacerí vinári a pri tejto príležitosti otvorili svoje pivnice pre širokú verejnosť. Len v rámci Malokarpatskej vínnej cesty bolo otvorených 160 najkrajších pivníc malokarpatského regiónu. Mladé vína by ste mali skonzumovať do jari nasledujúceho roka.

Snúbenie s jedlom
Jar a leto je obdobím, kedy sa viac konzumujú biele a ružové vína. Jeseň a zima sú zase ako stvorené pre červené vína. Toto samozrejme nemusí byť pravidlom, avšak biele a ružové vína sú viac osviežujúce a hodia sa k rôznym šalátom a ľahším jedlám, kým červené zahrejú a perfektne sa snúbia s jedlami, ktoré sú pre jeseň a zimu ako stvorené. Hľadanie vhodných kombinácii jedla a vína je tiež tak trochu alchýmia. Netreba sa pritom báť skúšať a experimentovať. Dôležité je, aby sa dosiahla symbióza a aby jeden z partnerov neprevalcoval toho druhého. Ak si však myslíte, že k bielemu mäsu sa hodí biele a ružové víno a k červenému červené, už dávno to neplatí. Moderná gastronómia je súborom množstva chutí a existujú aj vína rôznych tvárí. K mastnejším jedlám nalejte mladý Portugal alebo aktuálne vyzretú Frankovku. Výraznejšie, napríklad divinové špeciality si vyžadujú komplexné vína vyzreté v dubových sudoch.

Červené podávajte ako rituál
Červené vína sú vznešené, vášnivé a preukázateľné sú aj ich zdravotné účinky. Majú okolo 13 – 14 percent objemového alkoholu. Výnimkou sú fortifikované sladké vína, a tiež vína portského typu. Prijmite výzvu a objavte množstvo tvárí, ktoré vie červené víno predviesť. Vytvorte z podávania vína rituál. Ostatne, červené víno si ho nielen zaslúži, ale aj priamo vyžaduje. Zvoľte správnu teplotu podávania a doprajte vínu čas. Červené víno sa v závislosti od štýlu podáva pri teplote 14 – 18°C v pohároch s objemom 400 – 600 ml. Najmä staršie červené vína si priam žiadajú pred podávaním zdekantovať. Dekantácia, alebo opatrné preliatie vína do špeciálnej sklenenej nádoby (karafy), neslúži len na oddelenie depotu (usadenín). Dôvodom dekantácie je aj prevzdušnenie alebo inak povedané otvorenie vína a uvoľnenie aróm. Ak chcete urobiť z podávania červeného vína skutočný zážitok, doprajte mu ďalší rozmer. Prechutnávajte ho trpezlivo „v čase“. Ochutnajte víno naliate priamo z fľaše, po preliatí do karafy, po hodinovej dekantácii, po dvoch hodinách. Ak zostane pár kvapiek v karafe, prechutnajte ho aj po dlhšom čase. Budete prekvapení, ako sa menia senzorické vlastnosti vína v čase. Postupným poznávaním vína objavte správny čas, kedy vás víno najviac očarí. Jedno víno vám poskytne bohatú paletu vôní, aróm, a teda aj množstvo zážitkov.

Jeseň je ideálnym obdobím na to, aby ste spoznali vinárov a príbehy ich vín. Nenechajte sa v obchode zlákať nízkou cenou, ak chcete skutočne zažiť pôžitok z vína, stavte na vinárov, ktorých vína už poznáte. Nie každé napríklad Rulandské biele je rovnaké. Záleží od všetkých možných okolností a najmä od umu vinárskych majstrov konkrétneho vinárstva.

Pite víno ako someliér – do rámčeka
Rozlievanie vína:
Správne by sa malo nalievať do jednej až dvoch tretín pohára. Tak s ním môžeme jemne zakrúžiť, aby sa nám víno „otvorilo“. Pomocou krúženia sa z neho uvoľnia aromatické látky a môžete si tak vychutnať jeho vôňu. Pri zatočení s čašou by malo víno stekať po stenách skla v slžičkách. Pokiaľ víno „plače“, vypovedá to o jeho kvalite, hustote a viskozite.

Držanie pohára: Pohár držte za stopku, aby ste víno teplotou ruky neohrievali. Nikdy ho nechytajte za telo či pätku.

Čuch: Keď už máte naliate a držíte správne pohár, prichádza na rad čuch. Tým sa dá určiť intenzita odrodovej vône, vek, pôvod a zdravotný stav vína.

Prvý dúšok: Najprv by ste mali vypiť len dúšok, ktorý pomaly prevaľujte na jazyku. Nechajte ho zahriať v ústach a až následne ho nechajte skĺznuť do krku, aby sa poznalo, ako prechádza hrdlom.

 

Ako správne skladovať víno – do rámčeka
Domáce vinotéky sú stále populárnejšie a stále častejšie sa stávajú súčasťou kuchynskej linky alebo dizajnového príslušenstva v obývačke. Čo by vás malo zaujímať pri ich kúpe?
Klasická chladnička nie je vhodná na skladovanie vína, pretože víno je v nej podchladené a počas dlhého skladovania stráca chuť a vôňu. Oproti tomu je vo vinotéke ideálna teplota aj vlhkosť pre skladovanie vína, zároveň je chránené proti vibráciám a rôznym pachom. Víno v nej ukladáme vo vodorovnej polohe, ktorá je pre skladovanie vhodnejšia. Pri výbere vinotéky si ujasnite, koľko fliaš a aké vína chcete skladovať. Každé víno si vyžaduje inú teplotu, napríklad pre biele sa odporúča teplota 9 až 12 C a pre červené je to 14 až 16 C. Ak chcete skladovať viac druhov, vyberte si vinotéku s dvoma teplotnými zónami, kde môžete nastaviť teplotu pre každú zónu inú teplotu. Kapacita vinotéky sa zvyčajne udáva v počte fliaš, ktoré do nej vojdú a cena najlacnejších modelov sa začína od 100 euro.

Andrea Hinková – Tarová

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *