Menu Zavrieť

Svetový deň vegánov priniesol nové chute

Prvého novembra oslávili svoj svetový deň nadšenci rastlinnej stravy. V spoločnosti sa na túto tému vedú už dlhú dobu rozsiahle diskusie, pravdou však je, že vegánska strava je čoraz vyhľadávanejšou alternatívou v jedálničku mnohých maškrtníkov. Odporcovia tohto životného štýlu sa mnohokrát domnievajú, že vegánov na tanieri nečaká nič zaujímavejšie než postrúhaná mrkva či suché šalátové listy. Prinášame vám však zopár receptov, ktoré zaručene zbúrajú predsudky a obohatia vašu kuchyňu o nové kulinárske zážitky. Oslávte svetový deň vegánov objavovaním nových chutí v tradičných pokrmoch i vegánskych špecialitách.

Mexická polievka


Suroviny

1 dcl olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa
1 mrkva
1 petržlen
1 stonka repíkatého zeleru
1 konzerva hnedej fazule
1 konzerva kukurice
1 konzerva paradajok
hrsť kukuričného kuskusu
1 PL agávového sirupu
soľ a korenie
zväzok koriandru
1 limetka
tortilla chipsy
chilly

Postup
Vo väčšom hrnci na oleji osmažíme cibuľku a pridáme koreňovú zeleninu. Smažíme približne 10 minút. Keď je zelenina polomäkká, pridáme konzervu fazule a kukurice. Varíme 10 minút a podľa potreby podlejeme vodou.
Pridáme konzervu paradajok a dochutíme. Ak je polievka kyslá, dosladíme ju agávovým sirupom. Na záver pridáme kuskus a varíme, aby polievka zhustla, alebo odstavíme a kuskus dôjde za približne 10 minút. Na záver polievku dochutíme koriandrom a limetkou a podávame s tortilla chipsami.

Domáce vegánske Hot dogy


Suroviny
500 g zeleniny – zemiak, dve mrkvy, ½ hlávky červenej repy, menšiu ružičku karfiolu, 3 šalotky
1 a ½ ČL sladkej červenej papriky
1 ČL rasce
2 ČL prášku z horčičného semienka
soľ
korenie
1 a ½ hrnčeka ovsenej múky

Postup
Zeleninu si uvaríme nad parou do mäkka. Repu je potrebné variť o niečo dlhšie alebo nakrájať na menšie kúsky, aby sa uvarila/ udusila spolu s ostatnou zeleninou. Hotovú zeleninu spolu zmiešajte mixérom a postupne pridávajte ostatné ingrediencie – korenie, cibuľku a pomletú ovsenú múku, ktorú je možné nahradiť aj inými zdravými múkami.
Výsledná hmota je tuhšia a dobre tvarovateľná. V prípade, že je redšia, pridajte ešte múku. Vlhkými rukami tvarujte šišky alebo podlhovasté párky. Takto vytvarované ich duste nad parou približne 30 minút. Týmto spôsobom si predpripravíte párky, ktoré môžete odložiť do chladničky alebo grilovať či opekať. Príprava nad parou je nutná v dôsledku prítomnosti múky, ktorú je lepšie ešte tepelne upraviť. Po ugrilovaní alebo upečení naplňte párkami bagetky, rožky a podávajte so zeleninou a inými prílohami.

Galettka s krvavými pomarančmi

Suroviny

Cesto
180 g hladkej múky
½ ČL soli
2 PL hnedého práškového cukru
1 PL natrhaných lístkov tymiánu
125 g studeného rastlinného tuku
2 až 3 PL studenej vody

Náplň
4 krvavé pomaranče
4 PL kukuričného škrobu
2 PL hnedého cukru a na posypanie cesta
pár lístkov tymiánu na posypanie náplne

Postup
Zmiešajte suché ingrediencie na cesto – múku, soľ, cukor a tymián. Pridáme na kocky nakrájaný studený tuk a vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na pol hodinu.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Na náplň očistíme pomaranče. Dva nakrájame na plátky a odložíme, zvyšné dva na mesiačiky. Pomaranče krájame nad misou, do ktorej zachytíme šťavu. K nej primiešame pomaranče a ostatné suroviny na náplň.
Vychladené cesto vyvaľkáme na okrúhly plát. Do stredu dáme náplň. Okraje zahneme cez náplň tak, aby sme ju celú nezakryli. Okraje potrieme rastlinným mliekom a posypeme cukrom.
Pečieme približne 45 minút.

Čučoriedkovo čokoládové muffiny

Suroviny
125 g rastlinného tuku
180 g hnedého cukru
1 banán
250 g múky
2 ČL kypriaceho prášku
130 ml rastlinného kyslého mleka
100 g nasekanej čokolády
150 g čučoriedok

Postup
Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. Vymiešame tuk s cukrom a postupne pridávame ostatné ingrediencie. Nakoniec do zmesi ručne vmiešame čučoriedky. Hotovým cestom plníme muffinové košíky. Pečieme približne 35 minút.

Recepty pripravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma“. Ďalšie recepty nájdete na blog.kitchenaid.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.