V hlavnej úlohe tekvica

Aj vy sa už chystáte ozdobovať tekvicu? Či už ste fanúšikom tejto u nás novodobej strašidelnej tradície alebo nie, tekvica k jeseni patrí. Je krásna ako exteriérová či interiérová dekorácia, a tento posledný poklad z našich záhrad, obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších benefitov.

Tekvicu môžete pripraviť na veľmi veľa spôsobov. Výborná je pečená, varená, je vhodná do prívarkov a svoje miesto má aj v šalátoch. Aj v našich zemepisných šírkach sa už udomácňuje americký tradičný tekvicový koláč – pumpkin pie. Slovákom chutia aj pražené semienka a udomácňuje sa aj tekvicový olej.
Tekvica je nielen veľmi zdravá, ale aj vhodná na redukciu váhy. Dužina a šťava z veľkých tekvíc nám pomáhajú sa zbaviť prebytočných kilogramov a tukových vankúšikov. Tekvica totiž obsahuje viac ako 90 percent vody. Pôsobí močopudne a pomáha pri problémoch s obličkami či prostatou. U nás je pre kuchynské účely najrozšírenejšia tekvica Hokkaido, ktorá má pôvod v Japonsku. Na výzdobu siahnite po gigantickej tekvici a či už Hallowen oslavujete alebo nie, určite pri jej výzdobe strávite veľa pekných chvíľ s rodinou.

Pikantná polievka z tekvice Hokkaido

Potrebujeme:
1 menšia cibuľa
1 stredná tekvica Hokkaido
1,5l vývaru alebo bujónu
olivový olej
kari korenie
korenie ( alebo chilli)
soľ
zakysaná smotana
čerstvá bazalka

Pred varením z tekvice odstráňte semienka a vlákna a nakrájajte ich na 10 – 15 cm kúsky. Šupku  nechajte, v žiadnom prípade nelúpte! Obsahuje totiž veľa vitamínov a pri varení krásne zmäkne.

Cibuľu olúpte a nakrájajte nahrubo. V hrnci veľmi krátko orestujte na olivovom oleji.  Hneď ako cibuľka zosklovatie, pridajte tekvicu nakrájanú na väčšie kúsky. Párkrát zamiešajte, aby sa zľahka opiekla a zalejete vývarom. Varte, pokiaľ tekvica nezmäkne.

Ochuťte kari a korením.

Pomixujte tyčovým mixérom.

Polievka sa nemusí zahusťovať, po rozmixovaní vám vznikne jemný a lahodný krém. Ozdobte kyslou smotanou a lístočkami čerstvej bazalky.

TIP:
Pokiaľ chcete ochutnať niečo netradičné, požite miesto korenia a kari lyžičku korenia MEAT MÁSALA, a miesto kyslej smotany ozdobte polievku kúskami syra Halloumi.

Recept pripravila Bloggerka Terka pre blog.kitchenaid.cz

Tekvicové kari so zázvorom

Potrebujeme:
1 malá tekvica Hokkaidó
1 menší baklažán
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 plechovka krájaných paradajok
kúsok čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
1 plechovka kokosového mlieka
1 lyžica arašidového masla
2 lyžičky kari
šťava z polovice limetky
hrsť nesolených arašidov
olivový olej
čerstvá šalvia
soľ, korenie
jazmínová ryža (príloha)

Postup:

  1. Tekvicu rozkrojte na polovice a vydlabte dužinu. Nakrájajte na menšie kúsky a naskladajte ich vedľa seba do keramického pekáča.
  2. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, rozprestrite lístky šalvie, posypte hrubozrnnou soľou a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. Hneď ako je dyňa upečená, vhoďte ju do mixéru alebo food processoru a aj so šalviou ju rozmixujte na hladké pyré.
  3. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, zázvor a restujte cca 3 minúty. Pridajte na kocky nakrájaný baklažán a restujte ďalších5 minút.
  4. K baklažánu vmiešajte nakrájané paradajky, kokosové mlieko, tekvicové pyré, arašidové maslo a kari. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte a pod pokrievkou nechajte dusiť cca 15 minút. Do kari nakoniec vmiešajte arašidy a ochuťte limetkovou šťavou, soľou a korením.
  5. Podávajte s jazmínovou ryžou.

Recept pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“ pre blog.kitchenaid.cz

Bezlepkové tekvicové muffiny

Potrebujeme (na 12 ks):
1 malá tekvica Hokkaido
1 väčšie jablko (olúpané a zbavené jadierok)
1 hrnček mandlí
2 hrnčeky vlašských orechov
2 vajcia
1/4 hrnčeka mletých lanových semienok
1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
med (podľa chuti)
1/4 hrnčeka rozpusteného kokosového oleje + na vymazanie
1 lyžička kurkumy
2 lyžičky škorice
2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli

Postup:

  1. Tekvicu rozkrojte, vykrojte vnútro aj so semiačkami a nakrájajte ju na väčšie kúsky. Tekvicu nemusíte lúpať. Kúsky tekvice rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút do zmäknutia. Upečenú tekvicu nechajte vychladnúť, vhoďte ju do mixéru spoločne s nakrájaným jablkom a všetko rozmixujte dohladka.
  2. Mandle a vlašské orechy rozmixujte je na jemno.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte tekvicové pyré, rozmixované orechy a pridajte ostatné suroviny.
  4. Všetko premiešajte a lyžicou naplňte vymazanú formu na muffiny. Pečte v rúre vyhriatej na 160 stupňov cca 50 minút.

Recept pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“ pre blog.kitchenaid.cz.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *