Menu Zavrieť

Čajovňa nie je biznis, je to remeslo

Čajovňa v podzemí na Ventúrskej ulici v Bratislave existuje už 10 rokov. Jej tretí majiteľ Martin Jaroň sa o ňu stará ako o vlastné dieťa. Napriek tomu, že sa v čajoch neustále vzdeláva na pomenovanie Čaj – majster si ešte netrúfa. Podľa vlastných slov je zatiaľ Čaj – vedúcim. Hovorili sme s ním o čajoch, podávaní tohto nápoja a tiež o tom, ako môže Čaj v čajovni pomáhať iným.

Ako ste sa dostali k čajovému remeslu?
o čajoch som nevedel nič. Môj prvý kontakt s nimi nastal v čase, keď sme spolu s manželkou čajovňu kúpili. Chodili sme sem randiť, raz sme sa zarozprávali s majiteľom, ktorý ju chcel predať, slovo dalo slovo a odrazu bola naša. Teraz sa tomu venujem tretí rok, stále sa v čajovni len vzdelávam, učím a všetko ochutnávam. Je to neskutočné množstvo typov, chutí, vôní a najmä zážitkov. Teraz už viem, že čajovňa nie je biznis, ale remeslo.

Ako vyzerá vzdelávanie v oblasti čajov?
Začal som čajovou školou, ktorú prevádzkuje jeden náš dodávateľ. Pravidelne tiež navštevujem svojich kolegov, ktorí majú svoje čajovne a sú v tomto trochu vpredu. Navzájom si robíme ochutnávky, porovnávame čaje, ktoré nám privezú z Číny, Japonska či Indie. Najbližšie sa chystám na ďalšiu čajovú školu, ktorá sa bude špecializovať na zelené čaje. Takisto sú u nás ľudia, ktorí už cestujú do čajových krajín a potom robia prednášky a ochutnávky, na ktorých sa rád zúčastňujem.

Čo vás v začiatkoch najviac prekvapilo?
Už len samotný fakt, že čaj je celá rastlina. Nie je to len tá prachová časť, tie zvyšky, ktoré máme v sáčkových čajoch.  Rovnako tak účinky sú diametrálne odlišné. Každý čaj a každý moment , ktorý s ním strávite je ako nový svet.

Máte obľúbený čaj?
Priznám sa, nemám. Fungujem skôr tak, že mám v každý moment dňa chuť na iný druh čaju. Ráno, keď sa potrebujem prebrať a je vonku teplo, dám si zelený čaj. Okolo obeda popíjam Oolongy , čosi medzi zelenými a čiernymi čajmi. Možno v nich cítiť vône od kvetnatých sadov až po sezónne ovocie. Večer mám rád dobrý čierny čaj na uvoľnenie mysle.

Ktoré krajiny sú najlepšie na čaje?
Jednoznačne Čína, Japonsko, India a dobieha ich celom rýchlo Nepál. Hovorí sa, že oblasť Darjeeling v Indií je ako šampanské medzi čajmi, čomu je priamo úmerná aj ich cena. Z druhej strany Himalájií je Nepál, kde sú čaje lacnejšie, ale rovnako dobré.

Aký najdrahší čaj ponúkate v čajovni?
Je to japonský špičkový zelený čaj Gyokuro. Je to cisársky čaj, ktorý je pred zberom prikrývaný, koncentruje sa v ňom chlorofyl a pri zbere je list tmavozelený. Chute sú v ňom omnoho silnejšie a koncentrovanejšie. Zbierajú sa z neho len tie najkvalitnejšie a najmladšie výhonky, ktoré sa spracujú do tenkých ostrých ihličiek a tak sa podávajú. Kilogram takéhoto čaju stojí 640 euro.

Ako sa má správne pripraviť čaj?
Čaj od čaju. Zelený čaj nestrpí horúcu vodu, čiže je dobré, mať po ruke teplomer, ak s čajmi začínate. Odporúča sa maximálne 80 stupňová, mäkká voda. Ak by ste ho zaliali horúcou vodou, zhorkne a bude trpký a žiadnu inú chuť cítiť nebudete. Keď zalievame čaj do konvičky, stačí ho lúhovať 2 – 3 minúty. Dlhšie trvá čajovnícky spôsob – na viac nálevov. Čierne čaje, Oolong, čaj Pu – erh aj biele čaje znesú horúcu vodu. Vo všeobecnosti však platí, že čím nižšiu teplotu použijeme, tým jemnejšiu chuť dostaneme.

Ktorý čaj si vyžaduje špeciálnu prípravu?
napríklad spomínaný čaj Gyokuro. Ten sa zvykne najlepšie vychutnávať pri 50 stupňovej vode. Lúhuje sa v špeciálnej japonskej nádobke Kyusu, z ktorej následne vyjdú tri, štyri kvapky čaju. Jedna kvapka vám spôsobí v ústach úplnú extázu. To treba jednoducho zažiť.

Aké je správne, tradičné pitie čaju?
Najsprávnejšie je robenie jednotlivých nálevov. Kvalita čaju sa určuje aj tým, koľko nálevov znesie. Záleží od toho, či je tam stále chuť a farba.

Aká základná chyba sa u nás robí pri pití čaju? Čomu by sme sa mali vyhnúť?
Je dobré vedieť, aký účinok majú jednotlivé čaje. Väčšina z nich je vysoko povzbudivá. Pokiaľ chce ísť človek normálne spať a stráviť pohodový večer, mal by si pripraviť čaj tak, aby v ňom nebolo veľa kofeínu. Dá sa to urobiť takým spôsobom, že prvý nálev, ktorý je najsilnejší, sa vyleje. Takisto je potrebné dávať pozor na to, akú chuť čaju chceme mať.

Čo hovoríte na pridávanie rôznych ingrediencií do čaju, ako sú med, citrón, cukor…?
Úprimne, tým čaj zabíjame. Keď dáme do čaju cukor, cítime len cukor, aj keď  pri čiernych čajoch, napríklad zo Sri Lanky to až tak neprekáža. Do čínskych čajov je však veľká škoda dávať akékoľvek prísady. Existujú ale aromatizované čaje, napríklad Earl Grey alebo čaje aromatizované ružovými pupeňmi, kde je úplne jedno, či pridáte ešte citrón alebo cukor, pretože je aj tak cítiť inú vôňu, akú mal čaj pôvodne.

Večer po práci si v podniku v meste dáte opäť čaj?
My čajovníci si po práci dáme radi pivko, ak je dobré počasie a ak nie, tak vínko.   

Kúpili ste si za posledné roky, odkedy máte čajovňu, sáčkový čaj?
Nie. A ani by som si nekúpil. Väčšina výrobcov čajov, ktoré poznáme aj z reklám, predáva doslova odpad. To môžete aj sami zistiť, ak by ste ten sáčok rozrezali a vysypali a porovnali s tým, čo podávame my. Videli by ste ten markantný rozdiel.

Čaj vo vašej čajovni pomáha aj iným ľuďom…
Jeden môj  známy uverejnil na portáli ĽudiaĽuďom.sk výzvu. Išiel som sa na to pozrieť, zaujalo ma to a napadlo mi, že by som mohol prostredníctvom čajovne portál ĽudiaĽuďom.sk spromovať. Napísal som priamo na portál, z čoho vznikol náš spoločný projekt.

Môžete ho opísať?
Ponúkame rôzne druhy čajov. Rozhodli sme sa, že z každého druhu čaju venujeme 2 % z jeho predaja na konkrétnu výzvu zaregistrovanú na portáli ĽudiaĽuďom.sk Snažili sme sa vybrať výzvy podľa farieb, tak ako je to pri čajoch. Charakteristiky výziev sme sa snažili zladiť s čajmi, ktoré predávame. Zelený čaj predávame v prospech výzvy občianskeho združenia z Veľkého Krtíša, ktorá sa volá „Aby nám včely neuleteli“. Čaj Pu – erh je taký, že sa časom vyvíja a zreje a preto sme ním podporili výzvu občianskeho združenia Activ8, ktoré chce zriadiť chránenú dieľňu pre mladých ľudí na vozíku. Biely čaj predávame v prospech výzvy Organizácie muskulárnych dystrofikov. Celkovo tak podporujeme osem výziev, ôsmimi rôznymi druhmi nápojov.  

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Navštívte náš voňavý e-shop

Pozrite si naše referencie