Domáce žemle – recept pre každého

2
close up shot of buns with sesame seeds
Photo by Anastasia Belousova on Pexels.com

Domáce pečenie nie je o špeciálnych zručnostiach. Zvládne ho úplne v pohode aj začiatočníčka. A vôňa doma vyrobených žemlí je naozaj neskutočná. A ten pocit, že je to naša výroba je najviac. Ja používam droždie, ale ak ste fanúšičkou kvásku, pokojne do toho.

Len vymeňte droždie za kvások a smelo do toho. Stačí len začať a potom to už pôjde samo

Ingrediencie:

  • 310 ml mlieka
  • 2 lyžičky sušeného droždia alebo kvások
  • 50 gramov masla
  • Lyžička cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 500 gramov hladkej múky
    1 vajce a 1 žĺtok + 1 vajce na potretie
  • Hrubozrnná soľ, kmín, mak, alebo semienka na posypanie
    Čítajte tiež: Kváskujete?
www.andawell.sk
basket with fresh swiss buns on marble table
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Čítajte tiež: Upečte si chlieb doma – Recept

Postup:

  1. Mlieko ohrejte na telovú teplotu a 1/2 odlejte do hrnčeka.
  2. Do mlieka v hrnčeku zamiešajte 2 lyžičky droždia a 1 lyžičku cukru. Nechajte 15 minút odstáť.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte rozpustené maslo, vajce a celé mlieko.
  4. Premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a potom vyklopte cesto na pomúčenú dosku a mieste, pokiaľ cesto nebude hladké a vláčne (môže to trvať asi 10 minút), alebo cesto nechajte prepracovať v robote s hnetacím hákom.
  5. Výsledné cesto musí byť pekne pružné, nesmie sa lepiť a malo by sa trošku lesknúť. Dajte ho do čistej, pomúčenej misy, poprášte múkou a misu zakryte utierkou alebo potravinovou fóliou.
  6. Na teplom mieste nechajte kysnúť do dvojnásobného objemu, čo bude trvať asi hodinu.
  7. Predhrejte si rúru na 175°C a vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov.
  8. Každý diel rozdeľte na 3 ďalšie kúsky a upleťte klasický vrkoč. Konce dobre spojte alebo zahnite pod žemľu, aby sa vám nerozplietli, až v rúre napučia.
  9. Žemle ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie s medzerami. Ešte 15 minút nechajte na plechu kysnúť prekryté utierkou.
  10. Vykysnuté žemle potrite rozšľahaným vajcom zmiešaným s lyžicou mlieka a posypte ich hrubozrnnou soľou, makom, prípadne kmínom.
  11. Žemle pečte dozlata, čo bude trvať 10-15 minút. Pokiaľ ich chcete chrumkavejšie, môžete ku koncu zapnúť cirkuláciu vzduchu.
  12. Po upečení nechajte žemle ležať na plechu pod utierkou až do úplného vychladnutia.

    Čítajte tiež: Domáci chrumkavý chlieb bez miesenia – Recept
    http://samanskesviecky.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.