Fazuľová polievka – recept na zahriatie

2
Fazuľa obsahuje veľa železa, draslíka a vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má blahodarne účinky na črevá.
Fazuľa obsahuje veľa železa, draslíka a vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má blahodarne účinky na črevá.

Počas chladných dní nič nezahreje tak, ako teplá polievka. Fazuľová polievka patrí medzi základné polievky na našom stole. Fazuľa je strukovina pochádzajúca pôvodne z Mexika, Strednej a Južnej Ameriky, kde je pre domorodé obyvateľstvo dodnes hlavnou zložkou potravy a dôležitým zdrojom bielkovín.

Fazuľa obsahuje veľa železa, draslíka a vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má blahodarne účinky na črevá.

close up shot of white beans
Photo by Marina Leonova on Pexels.com

Fazuľová polievka s bravčovým mäsom

Počet porcií: 6
Potrebujeme: hlboký hrniec

Suroviny:
300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
1 veľká cibuľa
olivový olej Primadonna
soľ Castello
mleté čierne korenie Mikado
5 bobkových listov Mikado
10 strúčikov cesnaku
nové korenie Mikado
200 g bielej suchej fazule Cornfarm (namočenej cez noc)
100 ml bieleho suchého vína
400 g lúpaných krájaných paradajok v konzerve Freshona
1,7 l horúceho vývaru alebo vody
150 g hlivy ustricovej
sušená majoránka Mikado
čerstvá petržlenová vňať
cmarový chlieb

Recept na fazuľovú polievku
Recept na fazuľovú polievku

Postup

1.Cibuľu nasekanú nadrobno opečieme vo väčšom hrnci s trochou oleja dozlatista. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. 9 strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno a pridáme k základu. Podľa potreby môžeme pridať olej.

2. Mäso nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu so základom. Dochutíme soľou, čiernym a celým novým korením.

Keď sa mäso zatiahne, pridáme deň vopred namočenú fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol.

3.Potom pridáme paradajky z konzervy a premiešame. Zmes zalejeme horúcou vodou alebo vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme pod pokrievkou asi 1,5 hodiny, pokým mäso s fazuľou nezmäknú.

4.Približne v polovici varenia pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a majoránku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

5.Tesne pred servírovaním krajce cmarového chleba opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava. Krajce potrieme strúčikom cesnaku.

Servírovanie

Fazuľovú polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou a opečeným krajcom chleba.
Čítajte tiež. https://andawell.sk/klasicka-cesnakova-polievka/
Foto: http://www.canva.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.