Frizzante vs. Spumante? Súťaž

60

Frizzante vs. Spumante? Alebo prečo je Spumante víno prémiovejšie.

Základné rozdiely vo výrobe vín ako je prosecco, sekt či šampanské sú už pomerne známe, avšak najmä pre skutočných milovníkov perlivých či šumivých vín. Túto tému priblížil odborník na slovo vzatý – Juraj Kordiak, hlavný someliér vinárstva Hubert J.E., aby si mohli rozšíriť „vinárske obzory“ aj tí, ktorí sa v bublinkách vyznajú menej.

Každé víno má svoju elementárnu špecifikáciu:

  • Prosecco je vyrobené z určenej oblasti Veneto v Taliansku, metódy a odrody. Vyrába sa buď metódou Frizzante, alebo metódou Spumante.
  • Sekt je šumivé (Spumante) akostné víno, ktorého názov pochádza zo strednej Európy. Pri jeho výrobe je základom cuveé – víno, ktoré je tvorené z niekoľkých odrôd najlepších bielych suchých vín. Sekt zreje minimálne 6 mesiacov v nerezových tankoch alebo vo fľaši minimálne 12 mesiacov. Sekty sú v porovnaní s proseccom plnšie a vyzretejšie.
  • Šampanské (šumivé víno) sa vyrába výlučne len v regióne Champagne vo Francúzsku, v okolí mesta Remeš asi 130 km od Paríža. Ide o výrobu šumivých vín len tradičnou metódou zrenia vo fľaši v oblasti Champagne. Táto metóda je základným pilierom tejto výroby na svete. Champagne zreje aj niekoľko rokov vo fľaši a ide o plné a vyzreté šumivé vína. Základnými odrodami sú: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

Čo všetko sa skrýva za tým, keď na etikete fľaše vidíte Frizzante alebo Spumante?
Frizzante vína sa vyrábajú iba jednou metódou – Charmat, kedy zrejú vo veľkých
50 000 l oceľových nádržiach po dobu 6 mesiacov. Takéto vína sa vyznačujú svojou ľahkosťou, jemným perlením a nižším obsahom oxidu uhličitého v rozmedzí 2 až 5 gramov/liter pri najvyššom tlaku 2,5 atmosféry. Uzáver fľaše je šrobovací.

Spumante vína sa môžu vyrábať dvomi prírodnými spôsobmi. Buď  spomínanou metódou Charmat, alebo tradičnou metódou, pri ktorej víno opätovne zreje priamo vo fľaši minimálne 12 mesiacov. Pri týchto vínach je zachovaná korková zátka a má dlhšie perlenie!

Doba kvasenia Spumante prosecca Mionetto metódou charmat je omnoho kratšia a trvá iba od 30 do 80 dní, ak ju porovnáme s tou istou metódou pri zrení sektu Hubert Club, pri ktorom víno kvasí až 6 mesiacov – víno je tak plnšie a vyzretejšie.

Spumante vína výrobené metódou Charmat sú nielen suché, ale aj aromatické a sladké.

Nielen výnimočná chuť spája prosecco so sektom
„Mionetto je porovnateľné s Hubert Club práve zrením vo veľkoobjemových tankoch z ocele a majú podobné jemné perlenie. Jeho odroda Glera je podobná Rizlingu vlašskému, ktorý sa  dáva do kupáže pri výrobe šumivého vína v rade Hubert Club,“ vysvetľuje podobnosť medzi týmito druhmi Spumante vín Juraj Kordiak, hlavný someliér vinárstva Hubert J.E.

Nech sa už rozhodnete pre Spumante prosecco či sekt, je vhodné si ich vychutnávať ako aperitív na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach alebo rodinných oslavách.

Súťaž:
Dole do komentára napíšte správnu odpoveď na otázku a dvoch z vás 23.9. 2020 vyžrebujem
Súťažná otázka: Akou metódou sa vyrába rad Hubert Club?

60 KOMENTÁRE

  1. CHARMAT METÓDA – Charmatova metóda sa od tradičnej
    líši tým, že pri nej druhotné kvasenie hotových vín neprebieha vo fľašiach, ale v uzavretých tankoch
    veľkých objemov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.