Letné syrové variácie

0
18

V našich končinách je najobľúbenejšie a najžiadanejšie syrové jedlo bez debaty vyprážaný syr. Prečo by aj nie, koniec koncov, inde na svete by človek takýto recept hľadal márne. Okrem toho si syr na Slovensku radi vychutnáme aj s pečivom, ako súčasť obloženej misy, v kombinácii s ovocím, ako jednohubky k vínu či pivu alebo vo forme nátierky… Za vyskúšanie a ochutnanie stoja aj nasledujúce letné syrové špeciality, ktoré kopírujú súčasné gastronomické trendy. Ich príprava je pritom pomerne jednoduchá. Stačí pár ingrediencií a samozrejme kvalitný syr, ktorý vyniká chuťou.

Nivové jednohubky – rýchla dobrota

 

Pre 4 až 6 hladošov potrebujeme: 300 g syru Niva, 100 g masla, za hrsť (10 g) byliniek podľa preferencie chutí (napr. petržlenovú vňať, bazalku), 50 g vlašských orechov, soľ a korenie

Čarujeme zo syra: Nivu najemno nastrúhame a medzitým si roztopíme maslo. Pridáme ho k syru spolu s bylinkami nasekanými najemno a orechmi nasekanými nahrubo. Na dochutenie to chce ešte štipku soli a korenia, ale odporúčame iba opatrne, pretože Niva je sama osebe výrazne pikantno-slaná. Všetko premiešame ručným šľahačom a dáme aspoň na hodinu do chladničky, aby sa chute spojili a zmes stuhla. Potom z nej formujeme jednohubky, ktoré sa dajú ďalej vylepšiť ovocím alebo zeleninou (cherry paradajkami, paprikou, kapiou, uhorkou, avokádom…), fantázii sa medze nekladú.

 

Syrová roláda pre labužníkov

 

Pre štvorčlennú partičku milovníkov syra potrebujeme: 400 g salámového syra Tekov (podľa chuti môže byť údený alebo neúdený), 200 g taveného syra Tekov, 100 g masla, 100 g syru Niva s príchuťou fíg, za hrsť (10 g) nasekanej pažítky, soľ a korenie

Rolujeme so syrom: Tekovský salámový syr dáme do mikroténového vrecúška, dobre uzavrieme a takto ho na 20 minút vložíme do vody zohriatej na 95 °C (t. j. do vody, ktorá je tesne pred varom, bublinky sú na dne hrnca, ale ešte nebuble všetka) – syr sa krásne roztopí. Potom ho dáme na potravinovú fóliu a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Tavený syr Tekov, maslo, pažítku, soľ a korenie vymiešame ručným šľahačom. Masu natrieme na vychladnutý syr, posypeme kúskami nahrubo nastrúhanej Nivy Figa, zrolujeme a necháme stuhnúť v chladničke. Vychladnutú roládu nakrájame na kúsky hrubé asi 1 cm a podávame s pečivom, dozdobené ovocím.

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.