Mäsové guličky s brusnicovou omáčkou – Recept

0

Mäsové guličky preliate omáčkou sa vo Švédsku tradične podávajú so zemiakovým pyré, brusnicovou omáčkou a nakladanými uhorkami.

Na mäsové guličky potrebujeme:


300 gramov mletého hovädzieho mäsa
300 gramov mletého bravčového mäsa
1 vajce
100 ml mlieka
75 gramov strúhanky
1 veľkú cibuľu
1 lyžicu olivového oleja
Hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, kôpor, pažitka, ligurček)
Morskú soľ
Čerstvo pomleté korenie
1 lyžičku nového korenia
1 lyžičku muškátového oriešku

Omáčka
400 ml hovädzieho vývaru
2 lyžice hladkej múky
100 ml sladkej smotany
Citrónovú šťava (podľa chuti)
Morskú soľ na dochutenie

Postup:
1. Cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme ju do mäkka. Restujeme ich dovtedy, kým nemajú svetlo hnedú farbu. Hotovú cibuľku spolu s väčšou časťou čerstvých byliniek a všetkými ostatnými ingredienciami na mäsové guličky zmiešajte.
Čítajte tiež: Polievka Minestrone – recept

2. Mäsovú zmes sme si nechali odpočívať v chladničke. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké diely a každý ešte na desať. Mokrými rukami vytvarujeme na rovnaké guličky

3. Guličky umiestnime do zapekacej misy, pokvapkáme olejom. Trochu nimi zatrasieme, a olej sa tak po nádobe aj guličkách rozotrie. Potom ich dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na zhruba 30 minút – guličky je treba kontrolovať

4. Teraz si pripravíme tradičnú omáčku, ktorá sa k mäsovým guličkám podáva

5. Do malého hrnca dáme vývar, smotanu, múku, (šťavu z citrónu), soľ, zamiešame a zahrievame

6. Guličky sa nám medzitým dopiekli. Zlejeme prebytočný tuk, guličky vytiahneme z pekáča a pomocou trochu vývaru odstránime pripečenú šťavu, ktorú pridáme do samotnej omáčky.

7. Omáčku privedieme k varu, stiahneme a pomaly redukujeme

8.Po zhustnutí môžeme servírovať

9. Hotový pokrm môžeme dozdobiť brusnicovým džemom.

Více informácií na:http://www.zrodene.eu

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnávame tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.