Menu Zavrieť

Mrkvová torta s ricottovým krémom

Veľkonočné vajíčka nemusia byť len tie umelé v košíčku! Ak chcete mať na veľkonočnom stole niečo naozaj špeciálne, vyskúšajte túto mrkovú tortu aj vajíčkami, ktoré pripravil blog Mašktníci.

www.andawell.sk
Korpus (veľkosť formy 16 cm)

  • 5 vajec (oddelené žĺtka od bielkov)
  • 250g práškového cukru
  • 60g hladkej múky
  • 300g mrkvy nastrúhanej na hrubom strúhadle
  • 300g pomletých alebo podrvených mandlí
  • kôra z jedného citróna
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • hrsť sušených brusníc
  • 1-2 polievkové lyžice rumu
  • jahodový džem

Krém:

  • 500g ricotty
  • 250ml smotany na šľahanie 40% (no minimálne 33%)
  • 200g práškového cukru (množstvo si prispôsobte vašej chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 polievková lyžica vaječného likéru

Karamel:

  • 200g kryštálového cukru
  • 60g masla
  • 150ml smotany na šľahanie 33%

POSTUP:

  • Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a po lyžičkách ešte prišľaháme 10 polievkových lyžíc horúcej vody a taktiež bielky vyšľaháme na tuhý sneh.
  • Sneh jemne primiešame k žĺtkom. Po častiach primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva, následne mrkvu, mandle, citrónovú kôru, soľ, rum a nakoniec prihodíme aj brusnice a premiešame.
  • Pripravíme si formu na tortu a formičky na vajíčka vymazané a vysypané múkou.
  • Vylejeme cesto do foriem a formičiek a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Tortu pečieme asi 55-60 minút, no vajíčka vyberte skôr, hneď ako po zapichnutí špáradla, ostane špáradlo suché. Záleží na veľkosti formičiek.
  • Keď je všetko dopečené a korpus vám narástol až nad okraje formy, tak formu aj s korpusom zaťažte napríklad doskou na krájanie a nechajte tak vychladnúť, získate krásny rovný povrch, to isté spravte aj s upečenými vajíčkami. Keď je vychladnuté, tak vajíčka pekne zrežte podľa formy, aby boli polovičky pekne rovné a nič nevytŕčalo.
  • Korpus si narežeme na tri časti a každú z nich potrite džemom, ja som použila domáci od starej mamy aj s kúskami jahôd.
  • Na krém si zmiešajte všetky ingrediencie v miske a vyšľahajte. Dajte aspoň na hodinku stuhnúť do chladničky.
  • Následne si krémom naplňte cukrárske vrecko a na korpusy naneste vrstvu krému. Upečené polovičky vajíčok jemne zrežte dolu, aby vám pekne na torte stáli a následne ich celé potrite ricottovým krémom, “zlepte” k sebe a tortu aj vajíčka dajte ešte stuhnúť do chladničky.
  • Keď je torta stuhnutá jemne ju potrite aj zvonka krémom a pekne zarovnajte. Vajíčka potiahnite bielou poťahovou hmotou, ja som použila K2 a namaľujte potravinárskymi farbami (gélovými, práškovými…), fantázii sa medze nekladú :)
  • Pripravte si karamel a to tak, že dáte cukor na panvičke na strednom plameni zohrievať a zatiaľ si vedľa v kastróliku zahrievajte smotanu, ale len veľmi jemne, tak na teplotu tela. Kým sa cukor rozpúšťa, nemiešajte ho! Nechajte len tak voľne rozpúšťať sa a keď je rozpustený, primiešajte maslo a potom smotanu. Všetko rozmiešajte a nechajte úplne vychladnúť.
  • Keď je už karamel celkom vychladnutý, tak ho nalejte na tortu a nechajte voľne stiecť. Navrch poukladajte namaľované vajíčka a dekorujte, ako chcete :)
  • www.andawell.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Navštívte náš voňavý e-shop

Pozrite si naše referencie