Pečená šunka na mede – Recept

0

Suroviny:

Mäso:
Šunka na kosti 5kg
Klinček

Marináda:
Med kvetový 150g
Marhuľová marmeláda 50g
Pomaranče (na šťavu) 100g
Cibuľa žltá 100g
Soľ kamenná
Dijonská horčica 50g
Nové korenie
Bobkový list
Čierne korenie, celé

Príprava marinády :
Med, štavu z pomarančov, korenie, horčicu, marhuľovú marmeládu a najemno nakrájanú cibuľu prevaríme, ochutíme soľou a precedíme.

Príprava šunky:

  1. Malým nožom ozdobne nakrojíme kožu na šunke asi do šírky 5cm okolo kosti.
  2. Rukou smerom k ozdobnej časti opatrne odstránime kožu z vrchnej strany – necháme ju iba pri kĺbe.
  3. Rovnomerne napichneme klinčeky, ktoré šunku nielen krásne prevoňajú, ale pri pečení nám pridŕžajú mastnú časť nakrájanú na štvorce.
  4. Plochu mäsa presne rozmeriame, potom ju špičkou noža nakrojíme na pravidelné štvorce.
  5. Pripravenú marinádu nalejeme na šunku a štetcom rovnomerne rozotrieme.
  6. Krok 5 zopakujeme a časť marinády si uschováme na neskôr. Šunku potom necháme, najlepšie cez noc, odležať. Na druhý dEň ju pečieme v rúre pri teplote 150 stupňov asi 3 hodiny do priehratia, potom teplotu zvýšime ba 180 stupňov a dopekáme do zlata približne 30 minút. Aby sme mali istotu, že šunka je prepečená, použijeme sondu s teplomerom. Mäso by malo v jadre dosiahnuť teplotu 70 stupňov.
  7. Po upečení mäso ešte raz potrieme zvušnou marinádou. Teplú šunku servírujeme a krájame hosťom na tenké plátky od najširšej časti smerom dolu. Odkrajujeme ju tak až ku kosti. Doplniť ju môžeme domácim chlebom, horčicou, chrenom, nakladanými uhorkami, baraními rohmi, cibuľkami alebo jablčným džemom či brusnicami.

(čerpané z knihy Kulinárska inšpirácia od Petra Stádnika)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.