Rebarborové recepty

1

Rebarbora patrí medzi najchutnejšie jarné plodiny. V našich podmienkach rastie najmä v období od konce mája do polovice júna. Práve teraz je preto ten najvyšší čas začať premýšľať nad tím, aké pochúťky z nej vykúzlite.

Ak chcete svojich blízkych prekvapiť vynikajúcimi rebarborovými dobrotami, nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sme pre vás pripravili.

MRKVOVÉ ŠATÔČKY S REBARBOROU

www.andawell.sk

Cesto:

  • 450 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • 250 g odležaný rastlinný tuk s maslovou príchuťou
  • 250 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka soli

Náplň:

  • 4 stonky rebarbory
  • 4 veľké jahody
  • 150 g trstinového cukru

Postup:
Do misy nasypte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte. Pridajte nastrúhanú mrkvu a na menšie kúsky nakrájanú heru. Premiešajte ručne alebo miesiacim hákom, v prípade, že použíjete kuchynský robot. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. To nechajte odpočívať asi hodinu v chladničke. Medzitým si pripravte náplň.

Rebarboru olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Vsypte do hrnca, zasypte cukrom a pri miernej teplote rozvarte úplne domäkka. Môže sa stať, že sa vám vyvarí veľa tekutiny. V takom prípade pridajte trochu vody. Nepreháňajte to, lebo výsledná zmes by mala byť hustá ako marmeláda. Pridajte nadrobno nasekané jahody a ešte 2 minúty povarte. Nechajte vychladnúť.

Cesto vyvaľkajte na pracovnej doske zľahka vysypanej múkou. Plát by mal byť silný maximálne pol centimetra. Vykrajujte kolieska, pohárikom alebo formičkou.

Do stredu kolieska dajte lyžičku rebarborovej náplne. Prehnite a okraje poriadne pritlačte k sebe.

Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 25 minút, kým nezružovejú.

 

REBARBOROVÁ TORTA S TVAROHOM

 www.andawell.sk

Cesto:

  • 450 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 200 g vychladeného rastlinného tuku s maslovou príchuťou
  • 4 žĺtky

Krém:

  • 750 g plnotučného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový puding
  • 2 vajcia
  • 250 g rebarborových stoniek + 100 g trstinového cukru

Postup:
Múku premiešajte s práškom do pečiva a práškovým cukrom, pridajte žĺtky, heru a vypracujte pevné, nelepivé cesto a nechajte ho minimálne hodinu odpočinúť v chladničke.

Cesto rozdeľte na tri diely. Jeden z nich vráťte do chladničky. Zvyšné dva spojte a pripravte si základ do formy.

Dno tortovej formy s priemerom 25 centimetrov si vyložte papierom na pečenie. Ten do formy pekne privrite. Boky vymažte tukom a vysypte polohrubou múkou.

Pripravené cesto rozvaľkajte do kruhu a dajte do formy. Cesto by malo zakryť dno i boky formy, až po horný okraj. Cesto rozprestrite prstami a dno poprepichujte vidličkou.

Rebarborové stonky olúpte, nakrájajte na malé kúsky, dajte spolu s cukrom do hrnca a nechajte povariť domäkka. Potom nechajte vychladnúť.

Všetky suroviny na krém, vrátane vychladnutej rebarbory, dajte do misy robota a pomocou metly na šľahanie vyšľahajte krém. Rebarbora sa pri šľahaní rozpadne na malé kúsky.

Hotový krém (bez hrudiek, vyšľahaný dohladka) vlejte do tortovej formy na základ z cesta. Povrch uhlaďte. Formou niekoľkokrát buchnite o pracovnú dosku, aby sa z cesta dostal von prebytočný vzduch.

Zvyšok cesta z chladničky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Týmito kúskami posypte povrch torty.

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.

Čítajte tiež: „Lopúch“, ktorý lieči aj výborne chutí

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.