Skvosty, ktorými očaríte 4. časť

0

Počas špeciálnych večerov sa často dejú magické neopakovateľné veci. Často sú to výnimočné okamžiky, ktoré sa neopakujú a na ktoré potom spätne spomíname.

www. andawell.sk

Ideálnym partnerom na pomalé pozeranie obrázkov nášho života je Brandy XO od Petra Matyšáka. Vypočujte príbeh ako to celé vzniklo.

Peter Matyšák je známy tým, že popri klasickej výrobe vína rád experimentuje. V roku 1995 dostal nápad skúsiť vyrábať brandy, ktoré bolo už na Slovensku zásluhou Karpatského brandy pomerne známe a obľúbené. Pustil sa teda do vybavovania povolení na výrobu, a garantom sa stala enologička Gabriela Vojteková.  „V určitej fáze som to takmer vzdal pre veľké prekážky, ale nakoniec sa všetko podarilo a z úrody ročníka 1996 som dal do pálenice vydestilovať 15 000 litrov vín. Nakúpil som 300 litrové dubové sudy a naplnil ich 65 percentnou vínovicou. Čas 5 rokov, potrebný na vyzrievanie sa zdal v tom období nekonečne dlhý. Počas nasledujúcich rokov sme naplnili 4 až 5 sudov z každého nového ročníka. V roku 2002 bolo prvé brandy vyzreté a tak sme ho chceli dať do predaja. No skôr ako sa podarila celá príprava, počnúc legislatívou, končiac adjustážou, písal sa rok 2003 a to už bol hotový aj ročník 1998, takže do predaja napokon putoval ten. Z tohto dôvodu som sa rozhodol ponechať prvé brandy v sudoch a sledovať jeho ďalší vývoj v nasledujúcich rokoch. Posledných 5 rokov vyzrieval vo francúzskych sudoch typu Limousine, aké sa používa aj na výrobu koňaku značky Rémy Martin,“ hovorí Peter Matyšák, majiteľ spoločnosti Víno Matyšák.

Toto päťnásťročné Brandy XO je báseň, konzerva času, a súčasne pravda a román v jednom. Pravda o tom, že náhody neexistujú a román o Alchymistovi od Paula Coelha.

Andrea Hinková – Tarová, Michal Barták

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.