Slaný koláč s pórom, slaninou a bryndzou – Recept

1

Francúzi ho milujú a to aj pre jeho rozmanitosť. Základom slaného koláča, originál quiche lorraine je správne cesto. Potom si do neho môžete pridať čokoľvek. Naozaj sa dá robiť na sto spôsobov. Ja som vsadila na pór, slaninku a bryndzu.



Quiche lorraine alebo slaný koláč pochádza zo severovýchodnej oblasti Francúzska – Lotrinska. Ten bol dlho pod navládou Nemecka, a presne z tohto dôvodu je quiche skomoleninou slova kuchen – nemecký koláč.
Čítajte tiež: Pirohy plnené mäsom – recept pre každého kuchára

Cesto sa dá pripraviť na veľa spôsobov. Klasika na quiche je cesto, kde sa používa len múka, maslo, soľ a voda. Toto cesto má maslovú chuť, je krehké, trošku rosypavé.

Alebo môžete namiesto vody dať 70 gramov tvarohu a dve vajcia.


Slaný koláč: nákup v potravinách:


Hladká múka
Maslo
Pór
250 gramov slaniny (najlepšia je oravská)
100 gramov bryndze
vajcia
Za predpokladu, že doma máte soľ, čierne korenie

Potrebujeme:


Na korpus:

180 gramov hladkej múky
trochu soli
80 gramov zmäknutého masla
vodu

Na plnku:

1 pór
250 gramov slaniny
100 gramov bryndze
4 vajcia
1 smotanu na šľahanie
podľa chuti soľ, čierne korenie

Postup:


1. Najprv si urobíme korpus. Zmiešame múku so soľou a pridáme zmäknuté maslo. Urobíme mrveničku a následne miešame až dokým nám nevznikne nelepivé cesto.

2. Cesto dáme do mrazničky tak na 30 minút.

3. Medzitým si nakrájame pór a slaninku na malé kúsky a následne ich dáme na panvicu až kým slanina nepustí masť a pór nezmäkne.

4. Vyberieme cesto z mrazničky a na pomúčenej dosky vyvaľkáme na kruh. Ja som si ho dala do tortovej formy a rozvaľkala som ho aj po bokoch kruhu. Nato dáme papier na pečenie a vrch niečím zaťažíme. Rúru si dáme na 200 stupňov Celzia a keď je už rozohriata, dáme korpus upiecť.

5. Korpus necháme vychladnúť.

6. Medzitým si pripravíme maslo, ktoré rozmiešame s vajcami a smotanou – všetko rozmiešame ponorným mixérom.

7. Keď korpus vychladne dáme pór so slaninkou a nato rozmrvíme bryndzu. Zalejeme maslom, rozmiešaným s vajcami a smotanou.

8. Dáme upiecť a po vychladnutí podávame :)
Čítajte tiež: Pizzové chuťovky – recept na hocikedy, keď príde mlsná
http://samanskesviecky.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.