Menu Zavrieť

Soľ a obličky – naozaj milujete slané jedlá?

Medzi zvýšeným príjmom soli a vznikom niektorých ochorení je nepopierateľná súvislosť. Odporúčaná denná dávka soli je 5-6 gramov, no väčšina z nás toto množstvo každý deň vysoko prekračuje. Príliš veľa soli v potrave pritom môže spôsobiť najmä:

  • vysoký krvný tlak
  • kardiovaskulárne ochorenia (mozgová mŕtvica, ochorenia srdca, srdcové zlyhanie)
  • ochorenia obličiek a vznik obličkových kameňov
  • obezitu
  • osteoporózu
  • rakovinu žalúdka
  • zadržiavanie tekutín v tele a opuchy
  • zhoršovanie príznakov niektorých ochorení, napr. cukrovky, astmy, či alzheimerovej choroby

Soľ a obličky
Jednou z úloh obličiek je odstraňovať z organizmu prebytočnú vodu, na čo je nevyhnutný správny pomer sodíka a draslíka v tele. Strava s vysokým obsahom soli môže túto rovnováhu narušiť, čo spôsobí zníženie funkcie obličiek a odvádzanie menšieho množstva tekutín z tela, čo ďalej vedie k vzniku vysokého krvného tlaku. Ten zase zaťažuje obličky a môže viesť k vzniku obličkového ochorenia.

Vysoký príjem soli zvyšuje množstvo bielkovín v moči, čo je hlavný rizikový faktor poklesu obličkových funkcií a teda aj vzniku obličkových i srdcovocievnych ochorení. Pribúda tiež stále viac dôkazov, že vysoký príjem soli môže zhoršovať priebeh základného obličkového ochorenia u ľudí, ktorí už majú diagnostikované   problémy s obličkami. Zníženie príjmu soli z 10 na 5 gramov za deň v štúdii viedlo k zníženiu vylučovania bielkovín do moču o 19,4 %. Preto by ľudia, ktorí už trpia obličkovými ochoreniami a tiež tí, ktorým hrozia (najmä pacienti s vysokým tlakom a cukrovkou), mali znížiť príjem soli, keďže takmer pri všetkých typoch obličkových ochorení vedie soľ k zadržiavaniu sodíka a vody v tele, čo spôsobuje ďalšie zhoršovanie obličkových funkcií.

Sodík a obličky
Sodík, ktorý obsahuje najmä soľ, ovplyvňuje množstvo a zloženie tekutín v tele a krvný tlak. Má tiež vplyv na funkciu obličiek. Keď množstvo sodíka v organizme stúpa, môže sa objaviť vysoký krvný tlak, opuchy tváre a končatín, prírastok na váhe a dýchavičnosť. Preto by sme mali v prevencii a liečbe obličkových ochorení dbať na obmedzenie príjmu soli a tým aj sodíka v potrave.

  • Pri varení nepoužívajte soľ a nedosáľajte jedlá ani na tanieri. Na dochutenie uprednostnite čerstvé alebo sušené bylinky, koreniny, citrón či ocot.
  • Používajte čerstvú alebo mrazenú zeleninu a mäso namiesto konzervovaných, marinovaných či sterilizovaných jedál.
  • Vyhýbajte sa polotovarom a slaným pochutinám, ako sú zemiakové lupienky, slané oriešky či syry.
  • Čítajte zloženie na obaloch potravín a vyberajte si tie s nižším obsahom sodíka!

Soľ a obličkové kamene
Obličkové kamene sa u ľudí vyskytujú pomerne často. Počas života sa objavia aspoň raz u 6% žien a 12% mužov. Ide o akútny bolestivý problém, ktorý sa môže prejaviť nevoľnosťou, poruchami odtoku moču z močových ciest, vyžarujúcimi neutíchajúcimi bolesťami v chrbte a ak sú početné, môžu viesť až k  obličkovej nedostatočnosti.

Vznik obličkových kameňov ovplyvňuje okrem iného aj príjem soli – vysoké množstvo soli v strave zásadne zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov, keďže soľ zvyšuje hladinu vápnika v moči a ten je základnou stavebnou jednotkou obličkových kameňov. Viacero štúdií potvrdilo, že obmedzenie príjmu soli môže znížiť vylučovanie vápnika a tým aj znížiť výskyt obličkových kameňov. Hyperkalciúria sa objavuje až u 80% pacientov s obličkovými kameňmi. Rovnako sa preukázalo, že zvýšené riziko vzniku obličkových kameňov majú ľudia s vysokým krvným tlakom. Obmedzenie príjmu soli je preto mimoriadne prospešné práve pre nich, keďže neslaná diéta okrem zníženia tlaku zároveň znižuje aj vylučovanie vápnika, a tým riziko vytvorenia kameňov v obličkách.

Vyššie riziko obličkových kameňov majú tiež ľudia s  pretrvávajúcimi infekciami močových ciest a Crohnovou chorobou. Najčastejšie postihujú ľudí vo veku 30-60 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Navštívte náš voňavý e-shop

Pozrite si naše referencie