Špargľa a recepty z nej

3
Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov.

Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov.

Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete vychutnať do sýtosti.

Špargľa je vo svete obľúbenou zeleninovou pochúťkou

Najmä vo Francúzsku, Nemecku, Dánsku a Holandsku. U nás si však našla svoje miesto len nedávno. Najlepšie chutí celkom čerstvá – hneď po zbere.

Špargľa je sezónnou zeleninou, ktorej zber prebieha od začiatku mája do polovice júna.
Čítajte tiež: Grilujte zdravo!

flat lay photography of asparagus
Photo by Aphiwat chuangchoem on Pexels.com

Čo obsahuje špargľa?

Špargľa obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, navyše má len veľmi málo kalórií a pomáha odvodňovať. Aj preto je špargľa ideálnou voľbou pri redukčných diétach či jarnej detoxikácii.

Je náročná na pestovanie, a aj preto je častokrát nazývaná ako kráľovská zelenina.

V kulinárii poznáme tri druhy špargle, a to zelenú, bielu a fialovú.

Aké typy špargle poznáme?

V kulinárii poznáme tri druhy špargle, a to zelenú, bielu a fialovú. Nejedná sa však o odlišné rastlinné druhy. Farba špargle, ktorú nájdeme v obchode, závisí od spôsobu jej pestovania, a teda či bola pestovaná pod fóliou alebo na priamom slniečku.

Zelená špargľa je charakteristická jemnou štruktúrou, biela síce rýchlejšie drevnatie, ale v gastronómii je najviac cenená pre svoju chuť.
Čítajte tiež: Tipy na vaše lepšie a zdravšie grilovanie

O niečo menej obľúbená je fialová špargľa s najvýraznejšou chuťou. Kým bielu špargľu treba ošúpať, zelená a fialová sa môžu variť bez tejto úpravy.

Najchutnejšie sú mladé a hrubé stonky. Mali by byť pevné, čisté, nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté.

Špargľa je v kuchyni doslova univerzálnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. Vychutnať si ju môžete ako dusenú, varenú, zapekanú alebo grilovanú.
Čítajte tiež: Grilovaná pražma – recept na zdravý obed

composition of colorful ripe vegetables on table
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Sezóna špargle trvá do svätého Jána, tak si nenechajte ujsť príležitosť vychutnať si túto zdravú a lahodnú zeleninu čerstvú čo najčastejšie.

 Krémová polievka z bielej špargle so sušeným bio žĺtkom

  • Biela špargľa 0,4 kg
  • Cibuľa 0,2 kg
  • Cesnak – 3 strúčiky
  • Zeleninový vývar na zaliatie
  • Soľ, Korenie
  • Cukor hnedý kryštál
  • Citrónová šťava
  • Smotana na šľahanie
  • Maslo
  • Zemiaky 0,2 kg

POstup:


1. Cibuľu orestujeme na masle do sklovita, pridáme pretlačený cesnak a nakrájané zemiaky.

2. Poriadne skaramelizujeme a zalejeme vývarom, privedieme k varu, stiahneme teplotu a pomaly varíme, kým nebudú zemiaky mäkké.

3. Potom pridáme nakrájanú špargľu (konce zrežeme) a chvíľku ešte povaríme. Všetko rozmixujeme do hladka, počas mixovania pridávame smotanu a nakoniec dokončíme kockou studeného masla.

Gratinovaná špargľa s údeným syrom, žĺtkovou omáčkou a restovaným špenátom

  • Zväzok zblanšírovanej špargle (asi 3 cm zospodu zrezanej) približne 0,5 kg
  • Hrsť nastrúhaného údeného oštiepku
  • 100 gramov baby špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • Šťava z ½ citrónu
  • Soľ
  • Korenie
  • 3 PL bieleho vína
  • 3 žĺtka
  • 200 gramov masla

Postup:
1. Na začiatok si pripravíme prepustené maslo. Zohrejeme ho, necháme odstáť, aby sa oddelilo a zlejeme iba čisté maslo bez syrovátky.

2. Žĺtkovú omáčku si pripravíme tak, že v miske nad vodným kúpeľom šľaháme žĺtka, víno a trošku citrónovej šťavy a postupne pomaly pridávame prepustené maslo (teplé), kým nevznikne hustá penovitá omáčka, dochutíme soľou a korením.

3. Na tanier uložíme orestovaný špenát na cesnaku (restujeme na rozpálenej panvici iba pár sekúnd), dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.

4. Poukladáme zblanšírovanú teplú špargľu, prelejeme omáčkou a zasypeme údeným syrom. Pre efekt zagratinujeme s kuchynským horákom.

Rizoto so zelenou špargľou, domácimi sušenými rajčinami a bazalkou

  • 100 g arborio ryže
  • 0,05 dcl bieleho vína
  • 1 ks šalotka banánová na drobno nakrájaná
  • 1,5 dcl vývaru z koncov + na podlievanie
  • 120 g zelenej špargle
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 gramov cherry paradajok
  • 3 vetvičky tymiánu
  • Soľ
  • Cukor hnedý
  • Korenie čierne
  • Olivový olej
  • 2 PL mascarpone
  • Bazalka

Postup:

1. Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme arborio ryžu a miešame, kým nebude sklovitá. Podlejeme bielim vínom.

2. Po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle, ktorý si pripravíme tak, že konce vyvaríme vo vode pod bodom varu, pridáme polovicu citrónu, bôbkový list a čierne celé korenie a varíme približne 20 minút. Ryža by mala zostať al dente.

3. Keď máme ryžu pripravenú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom a ochutíme. Pridáme ryžu a podlejeme vývarom tak, aby tak akurát plávala.

4. Necháme chvíľu prehriať, vmiešame mascarpone, nasekanú bazalku a dochutíme. Naložíme na tanier, na vrch rozložíme cherry paradajky, ktoré si môžeme pripraviť aj do zásoby tak, že ich prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymiánom, olivovým olejom a vložíme do trúby na približne 50°C a necháme sušiť.

5. Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú použiť aj k viacerým jedlám (napr. počas grilovania).  Môžeme dozdobiť čiernym sezamom.

Foto: http://www.canva.com

Čítajte tiež:

  • Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriť
    Záverečný, šiesty diel bestsellerovej regentskej série Elly Quinnovej s názvom Musíte mi veriť je plný vášne, dobrodružstiev a vtipných zápletiek. Spoznáme v ňom mladšiu sestru Augustu Viversovú, ktorú namiesto manželstva láka šíry svet. Regentské romance Mimochodom, všetko sa to začalo v roku 2022, kedy vyšiel prvý diel Tri týždne do svadby. Odvtedy každý rok dva diely.… Read more: Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriť
  • Čas na jarnú očistu bez cukru
    Biele zlo, alebo inak nazývaný cukor, nájdeme úplne všade. Nejde iba o klasický kryštálový alebo krupicový cukor, ktorý si môžete prisypať do kávy alebo čaju. Objavíte ho aj v bežných jedlách, pečive, šalátových dresingoch, omáčkach, sladkostiach. Je súčasťou obľúbených limonád a vôd. Veľké množstvo ľudí je závislých na cukre a ani o tom nevedia. Vyskúšajte jarný detox a obmedzte konzumáciu cukru.… Read more: Čas na jarnú očistu bez cukru
  • Päť krokov k zdravým kĺbom – žite aktívne
    Naše kĺby sú tým, čo nás udržiava v pohybe a umožňuje nám aktívny životný štýl. S pribúdajúcim vekom sú však kĺbové chrupavky stále viac zaťažované a dochádza k ich opotrebovaniu – kĺby následne strácajú svoju prirodzenú pružnosť a začnú sa o slovo hlásiť bolesťou. Čo robiť, aby sme svoj pohybový aparát udržali čo najdlhšie v kondícii? Pohybový aparát je komplexný systém. Mali by… Read more: Päť krokov k zdravým kĺbom – žite aktívne
  • Liečba vysokého cholesterolu je vo väčšine prípadov doživotná
    Čo vám hrozí, ak nebudete riešiť vysokú hladinu LDL cholesterolu? Stačia na zníženie LDL cholesterolu voľnopredajné lieky? Kedy je liečba vysokého cholesterolu doživotná? To je len niekoľko otázok, ktoré často kladú pacienti svojim lekárom. V rámci 4-týždňového seriálu Odpovede zo srdca, ktorý vznikol z iniciatívy Únie pre zdravšie srdce, sme zozbierali najčastejšie otázky pacientov a opýtali sa diabetológa… Read more: Liečba vysokého cholesterolu je vo väčšine prípadov doživotná
  • Chudnutie spustite najprv v hlave
    Mnohí z nás sa  práve v týchto dňoch ocitajú pred každoročne sa opakujúcou výzvou. „Zatočiť“ so zimnými kilogramami a ísť v ústrety jari a najmä blížiacemu sa letu a plavkovej sezóne ľahší, zdravší, čistejší. Chudnutie je teda témou dňa. Poďme sa pozrieť, ako túto večnú tému podchytiť správne. Chudnutie sa totiž začína v našej hlave. Základom úspechu je jasný dôvod „Túžba… Read more: Chudnutie spustite najprv v hlave

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.