Menu Zavrieť

Špargľové variácie

Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov.

Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete vychutnať do sýtosti.

Špargľa je vo svete obľúbenou zeleninovou pochúťkou, najmä vo Francúzsku, Nemecku, Dánsku a Holandsku. U nás si však našla svoje miesto len nedávno. Najlepšie chutí celkom čerstvá – hneď po zbere. Špargľa je sezónnou zeleninou, ktorej zber prebieha od začiatku mája do polovice júna.

Špargľa obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, navyše má len veľmi málo kalórií a pomáha odvodňovať. Aj preto je špargľa ideálnou voľbou pri redukčných diétach či jarnej detoxikácii. Je náročná na pestovanie, a aj preto je častokrát nazývaná ako kráľovská zelenina.

V kulinárii poznáme tri druhy špargle, a to zelenú, bielu a fialovú. Nejedná sa však o odlišné rastlinné druhy. Farba špargle, ktorú nájdeme v obchode, závisí od spôsobu jej pestovania, a teda či bola pestovaná pod fóliou alebo na priamom slniečku. Zelená špargľa je charakteristická jemnou štruktúrou, biela síce rýchlejšie drevnatie, ale v gastronómii je najviac cenená pre svoju chuť.

O niečo menej obľúbená je fialová špargľa s najvýraznejšou chuťou. Kým bielu špargľu treba ošúpať, zelená a fialová sa môžu variť bez tejto úpravy. Najchutnejšie sú mladé a hrubé stonky. Mali by byť pevné, čisté, nezdrevnatené a ich hlávky jemné a uzavreté. Špargľa je v kuchyni doslova univerzálnou zeleninou, ktorá sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. Vychutnať si ju môžete ako dusenú, varenú, zapekanú alebo grilovanú.

Sezóna špargle práve prebieha a potrvá len do svätého Jána, tak si nenechajte ujsť príležitosť vychutnať si túto zdravú a lahodnú zeleninu čerstvú čo najčastejšie.

 

Krémová polievka z bielej špargle so sušeným bio žĺtkom

www.andawell.sk

  • Biela špargľa 0,4 kg
  • Cibuľa 0,2 kg
  • Cesnak – 3 strúčiky
  • Zeleninový vývar na zaliatie
  • Soľ, Korenie
  • Cukor hnedý kryštál
  • Citrónová šťava
  • Smotana na šľahanie
  • Maslo
  • Zemiaky 0,2 kg

Cibuľu orestujeme na masle do sklovita, pridáme pretlačený cesnak a nakrájané zemiaky. Poriadne skaramelizujeme a zalejeme vývarom, privedieme k varu, stiahneme teplotu a pomaly varíme, kým nebudú zemiaky mäkké. Potom pridáme nakrájanú špargľu (konce zrežeme) a chvíľku ešte povaríme. Všetko rozmixujeme do hladka, počas mixovania pridávame smotanu a nakoniec dokončíme kockou studeného masla.

Gratinovaná špargľa s údeným syrom, žĺtkovou omáčkou a restovaným špenátom

www.andawell.sk

  • Zväzok zblanšírovanej špargle (asi 3 cm zospodu zrezanej) približne 0,5 kg
  • Hrsť nastrúhaného údeného oštiepku
  • 100g baby špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • Šťava z ½ citrónu
  • Soľ
  • Korenie
  • Biele víno 3 PL
  • 3 žĺtka
  • 200g masla

Na začiatok si pripravíme prepustené maslo. Zohrejeme ho, necháme odstáť, aby sa oddelilo a zlejeme iba čisté maslo bez syrovátky.

Žĺtkovú omáčku si pripravíme tak, že v miske nad vodným kúpeľom šľaháme žĺtka, víno a trošku citrónovej šťavy a postupne pomaly pridávame prepustené maslo (teplé), kým nevznikne hustá penovitá omáčka, dochutíme soľou a korením.

Na tanier uložíme orestovaný špenát na cesnaku (restujeme na rozpálenej panvici iba pár sekúnd), dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Poukladáme zblanšírovanú teplú špargľu, prelejeme omáčkou a zasypeme údeným syrom. Pre efekt zagratinujeme s kuchynským horákom.

 

Rizoto so zelenou špargľou, domácimi sušenými rajčinami a bazalkou

www.andawell.sk

  • 100 g arborio ryže
  • 0,05 dcl bieleho vína
  • 1 ks šalotka banánová na drobno nakrájaná
  • 1,5 dcl vývaru z koncov + na podlievanie
  • 120 g zelenej špargle
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50g cherry paradajok
  • 3 vetvičky tymiánu
  • Soľ
  • Cukor hnedý
  • Korenie čierne
  • Olivový olej
  • 2 PL mascarpone
  • Bazalka

Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme arborio ryžu a miešame, kým nebude sklovitá. Podlejeme bielim vínom. Po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle, ktorý si pripravíme tak, že konce vyvaríme vo vode pod bodom varu, pridáme polovicu citrónu, bôbkový list a čierne celé korenie a varíme približne 20 minút. Ryža by mala zostať al dente. Keď máme ryžu pripravenú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom a ochutíme. Pridáme ryžu a podlejeme vývarom tak, aby tak akurát plávala. Necháme chvíľu prehriať, vmiešame mascarpone, nasekanú bazalku a dochutíme. Naložíme na tanier, na vrch rozložíme cherry paradajky, ktoré si môžeme pripraviť aj do zásoby tak, že ich prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymiánom, olivovým olejom a vložíme do trúby na približne 50°C a necháme sušiť. Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú použiť aj k viacerým jedlám (napr. počas grilovania).  Môžeme dozdobiť čiernym sezamom.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Navštívte náš voňavý e-shop

Pozrite si naše referencie