Vianočný koláč štedrák – Recept

1

Potrebujeme:

Cesto
Polohrubá múka 500g
Žĺtok 1ks
Kamenná soľ
Krupicový cukor 100g
Vanilínový cukor 20g
Masť 80g
Droždie čerstvé 40g
Mlieko 300ml
Citrónová kôra
Vajcia na potretie

Orechová náplň
Vlašské orechy 150g
Krupicový cukor 120g
Voda 120ml
Vanilkový struk

Maková náplň
Mletý mak 150g
Krupicový cukor 120g
Mlieko 150ml
Škorica mletá

Lekvárová náplň
Slivkový lekvár bez jabĺk 150g
Krupicový cukor 50g
Mletá škorica
Tuzemák 30ml

Tvarohová náplň
Mäkký tvaroh 250g)
Krupicový cukor 100g
Vanilkový lusk)
Vajcia 1ks
Citrónová kôra
Pudingový prášok vanilkový 20g

Čítajte tiež: Perník na plech bez laktózy – RECEPT

Postup:

Príprava cesta
Na dno kotlíka, dáme štipku soli, potom pridáme preosiatu múku, cukor, žĺtok, rozpustenú masť, vanilínový cukor, časť mlieka a vykysnutý kvások. V stroji vymiešame cesto, do ktorého prilievame zvyšné mlieko. Cesto spracovávame asi 15 minút. Správne vypracované cesto je polotuhé, mäkkej konzistencie, na povrchu hladké a lesklé. Zľahka ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvážime na 5 dielov a každý diel vyvaľkáme natenko. Plech na pečenie si potrieme masťou.

Príprava náplní:

Tvarohová náplň
Do misy vložíme mäkký tvaroh, pridáme cukor, citrónovú kôru, vajcia, pudingový prášok, zrnká čerstvej vanilky a všetko dobre vymiešame.

Lekvárová náplň
Slivkový lekvár dáme do kastrolíka, ochutíme ho cukrom, škoricou, Tuzemákom a dobre premiešame.

Maková náplň
Do kastrolíka dáme mletý mak, pridáme mlieko, cukor, mletú škoricu a varíme do zhustnutia. Pred použitím necháme náplň vychladnúť.

Orechová náplň
Z vody a cukru si uvaríme sirup, do ktorého nasypeme mleté orechy a uvaríme hustú kašu. Náplň ochutíme zrnkami čerstvej vanilky a necháme vychladnúť.

Čítajte tiežPerníkový stromček bez laktózy

Zostavenie koláča a pečenie
1. Na pripravený plech položíme okrúhlu tortovú formu – ráfik.

2. Každý diel vykysnutého cesta vyvaľkáme do kruhu, ak je to možné, rovnakej veľkosti, ako je ráfik. Do ráfika položíme vyvaľkaný diel cesta, na ktorý pomocou cukrárskeho vrecúška nanesieme orechovú náplň. Starostlivo ju nanášame aj na okraj koláča. Na ňu položíme druhý, vytvarovaný diel cesta a prstami upravíme do ráfika. Nasleduje maková náplň. Na ňu opäť umiestnime vyvaľkaný diel cesta. Každé cesto musíme rovnomerne rozložiť, aby mal koláč správny tvar aj po upečení.

3. Nasleduje tvarohová náplň, ktorú opäť zakryjeme plátom cesta. Nakoniec nanesieme na povrch slivkovú náplň. Posledné cesto rozdelíme na 10 dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky.

4. Musia byť rovnako hrubé, pretože nimi vytvoríme na náplni mriežku, ktorá bude dekoráciou koláča.

5. Takto zostavený koláč necháme vykysnúť asi 45 minút.

6. Musíme ho prikryť čistou utierkou, aby neosychal. Vykysnutý štedrák potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 165 stupňov asi 50 minút.

7. Čas pečenia závisí od výšky koláča a tiež od spotrebiča, v ktorom pečieme.

8. Koláč necháme po upečení vychladnúť a potom ho krájame na porcie. Jednotlivé porcie posypeme práškovým cukrom.

(čerpané z knihy Kulinárska inšpirácia od Petra Stádnika)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.