Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia?
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov.
Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma naše telo potravou, predovšetkým zo živočíšnych zdrojov.
Čítajte tiež: Veďme deti k humánnosti, jedzme zdravé vajcia
Koľko cholesterolu obsahujú vajcia?
Živočíšne zdroje, ktoré obsahujú cholesterol sú napríklad pečeň, vnútornosti, mlieko, mliečne výrobky, mäso a údeniny. Zaujímavú potravinu v súvislosti s cholesterolom tvoria vajcia.
Vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, zároveň však vajce obsahuje 1 700 mg lecitínu, ktorý napomáha cholesterol odbúravať.
Čítajte tiež: Vajcia – ako ich správne skladovať
Konzumácia vajec teda nezvyšuje existujúce množstvo cholesterolu v tele (závisí od množstva, veku a genetiky jedinca).
Potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä saturovaných a transmastných kyselín, majú oveľa väčší vplyv na zdravie srdca, ako cholesterol nachádzajúci sa vo vaječnom žĺtku.
Čítajte tiež: Bielkoviny a zdravé vajcia
Čo obsahuje vaječný žĺtok?
Okrem toho obsahuje vaječný žĺtok vápnik a železo. Tie našom tele fungujú ako prenášači kyslíka v krvi.
Potrebuje ich tiež náš imunitný systém a energetický metabolizmus a iné dôležité funkcie.
Železo vo vaječnom žĺtku má formu hemoglobínového železa, a to je najlepšie absorbovateľná a použiteľná forma železa nachádzajúca sa v potravinách.
A prečo by ste mali jesť bielka?
Bielka z vajec sú bohatým zdrojom bielkovín. O bielkovinách je dobre známe, že sú to jedny z najdôležitejších látok v tele.
Jednoducho povedané, ľudské telo využíva bielkoviny pre budovanie nového svalstva a opravu starého. Jedno stredne veľké vajce má približne také isté množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny.
Vaječná bielkovina je tak nielen najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, ale je aj najlacnejšia.
Kedy jesť vajcia?
Najlepšie ráno. Vajcia majú vysoký index sýtosti, takže na raňajky vám dodajú potrebnú energiu a nutričné látky na celý deň. Mnohé štúdie potvrdili, že keď začínate deň vajíčkami, zvýšite si pocit nasýtenia. To je aj dôvod, prečo sa odporúčajú pri redukčných diétach.
Vyskúšajte na raňajky napríklad varené vajcia. Dajte si k nemu toust z tmavého chleba, obložte ho syrom alebo šunkou a pridajte k nemu paradajky a trochu bazalky.
Odporúčajú vajcia výživoví poradcovia?
Lekári aj výživoví poradcovia odporúčajú zaradiť vajcia do svojho jedálnička (ideálne 2 až 3 denne). Vajcia v sebe majú veľa vitamínov a výživných látok, ktoré sú prospešné pre naše srdce a zdravý životný štýl.
Nehľadajme chyby tam, kde nie sú. Namiesto tohto začnime uprednostňovať prírodné potraviny a polotovary či fast foody úplne škrtnime zo svojho jedálnička.
Mali by sme jesť to, čomu rozumieme. Čítajme zloženie potravín a tabuľky s nutričnými hodnotami. Aj cereálna tyčinka môže mať v sebe toľko cukru, že by sme tomu ani neverili.
Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo sa kupovalo kedysi – zelenina, ovocie, mäso, vajcia, ryža a zdravé tuky. Do nášho každodenného života zaraďme aj fyzickú aktivitu (aspoň dlhú prechádzku), minimalizujme stres a kvalitne spime.
Pri potravinách dbajme na ich kvalitu a pôvod.
Pred kúpou vajec si skontrolujte krajinu pôvodu vajec a nakupujte iba slovenské vajcia. Sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.
Pôvod vajec zistíte podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK.
Každé vajce je označené číselným kódom, na základe ktorého môžete identifikovať nielen jeho pôvod, ale aj spôsob produkcie.
Prvé číslo na kóde prezrádza, v akom (v akej technológii) systéme chovu bolo vajce vyprodukované:
0 – Ekologický chov (Bio)
1 – Voľný chov (chov vo voľnom výbehu)
2 – Podstielkový chov, voliérový chov
3 – Klietkový chov
Čítajte tiež: Ktoré potraviny sú vhodné na ubolené svaly?
Andrea Tarová
Foto: http://pexels.com, http://www.canva.com
Mohlo by vás zaujímať
- Petr Janda v dokumente DjangoPred tromi rokmi ju oslovili priatelia Petra Jandu, aby o ňom nakrútila film, ktorý by vznikol v roku jeho osemdesiatych narodenín a zároveň šesťdesiatych narodenín legendárnej kapely Olympic. A keďže od detstva hrala piesne Olympicu na gitare pri táborákoch v skautských táboroch a poznala ich naspamäť, nebolo nad čím premýšľať. “Z filmárskeho aj z osobného… Read more: Petr Janda v dokumente Django
- Otvorenie plavebnej sezóny na DunajiLodná doprava na Dunaji znovu ožíva. Dňa 28. apríla sa v Bratislave otvorila plavebná sezóna 2024. A to počas tradičnej a turisticky obľúbenej riečnej trasy Bratislava – Devín a späť. Prichádzajúca sezóna sľubuje opäť množstvo zážitkov na vlnách neodmysliteľnej tepny hlavného mesta. Pravidelné plavby na Dunaji Hneď v prvý víkend tohtoročnej plavebnej sezóny, počas Mestských… Read more: Otvorenie plavebnej sezóny na Dunaji
- Taška na notebook pre študenta – ako si vybrať štýlový a praktický model?Prednášky, kurzy, písanie poznámok, tvorba prezentácií – v dnešnom svete sa stal notebook nevyhnutnou súčasťou študentského života takmer každého jedného študenta. Nie je to lacná záležitosť, preto je potrebné sa popri presunoch na prednášky či konferencie uistiť, že bude v bezpečí – ideálne kúpou kvalitnej tašky na notebook, ktorá ho bude pri týchto presunoch chrániť.… Read more: Taška na notebook pre študenta – ako si vybrať štýlový a praktický model?
- Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriťZáverečný, šiesty diel bestsellerovej regentskej série Elly Quinnovej s názvom Musíte mi veriť je plný vášne, dobrodružstiev a vtipných zápletiek. Spoznáme v ňom mladšiu sestru Augustu Viversovú, ktorú namiesto manželstva láka šíry svet. Regentské romance Mimochodom, všetko sa to začalo v roku 2022, kedy vyšiel prvý diel Tri týždne do svadby. Odvtedy každý rok dva diely.… Read more: Končí sa obľúbená séria Worthingtonovci. Musíte mi veriť
- Čas na jarnú očistu bez cukruBiele zlo, alebo inak nazývaný cukor, nájdeme úplne všade. Nejde iba o klasický kryštálový alebo krupicový cukor, ktorý si môžete prisypať do kávy alebo čaju. Objavíte ho aj v bežných jedlách, pečive, šalátových dresingoch, omáčkach, sladkostiach. Je súčasťou obľúbených limonád a vôd. Veľké množstvo ľudí je závislých na cukre a ani o tom nevedia. Vyskúšajte jarný detox a obmedzte konzumáciu cukru.… Read more: Čas na jarnú očistu bez cukru