Menu Zavrieť

Varíme s Polusom – Pohanka s cviklou

Škola varenia v Polus City Center má názov „RADOSŤ VARIŤ“  a presne túto myšlienku a filozofiu aj sprostredkováva svojím absolventom kurzov varenia. Od  januára  fungujú na dennej báze kurzy varenia na rôzne témy.

Jedinečné edukačné a kulinárske aktivity oslovia všetkých , ktorú chcú zdravo žiť, zdravo jesť, vzdelávať sa v nových gastronomických témach a hlavne variť s radosťou i rozumom.

Supervízorkou tohto projektu je Henrieta Peškovičová, lektorka varenia, známa svojím zdravým prístupom k životu a stravovaniu. Venuje sa nielen zdravému vareniu a pečeniu, ale i osvete zdravej výživy  a edukácii, napríklad ako správne vyberať a použiť suroviny na varenie. Pripravila pre vás aj nasledujúci recept:

Ingrediencie:
– za hrsť pohánky (1 osoba)
– čerstvý tymián
–  1 veľká alebo 3 malé cvikle
– dve šalotky
–  4 strúčiky cesnaku
– vňať petržlenu
– himalaya soľ
–  čierne drvené korenie
– zeleninový vývar alebo voda cca dva litre
–  kokosový olej (alebo tuk na základ).

Spracovanie: poznáte ma, že kombinujem skôr intuitívne z toho, čo máme zrelé a sezónne ako s cieleným vyhľadávaním. Preto pomery závisia od chutí ingrediencií a množstvo od toho, ako ste hladní J.

Pohánka ma v surovom stave múčnu a horkastú chuť. Preto je vhodné, aby sa pred spracovaním premyla vodou. Ja som si na jej chuť zvykla a už to robím iba pri jej surovom spracovaní. Čas a doba trvania spracovania závisia od toho, ako máte čas. Ak si pohánku vopred namočíte (asi 4-5h), jej spracovanie v tepelnom stave bude kratšie a aj s cviklou zachováte viac živín. Ak ju nenamočíte, kým v teplej panvici za varu zmäkne, potrvá to asi 25min. (pre 2 – 4 osoby)

Postup: na horúcu panvicu dáme tuk, po jeho zohriatí asi o minútu pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Necháme mierne pozlátiť a pridáme štipku soli, čierne korenie a nasekaný čerstvý tymián. Premiešame a pridáme na kocky nakrájanú cviklu. Cviklu zatiahneme teplom asi 5 min. V podstate toto už máte aj bez pohánky hotové jedlo a to teplý šalát. Ak by ste to rozmixovali, máte nátierku J

Do horúcej cvikle pridáte pohánku a prehrejete ju nasucho. Prilejete vodu alebo vývar tak, aby bola pohánka asi 1cm nad povrchom zaliata. Pohánka nemení dramaticky svoj objem, no absorbuje tekutinu aby zmäkla. Dochutíme cesnakom a petržlenovou vňaťou posekanou na kúsky. Premiešame. Varí sa dovtedy, kým nezmäkne. Zbadáte to ochutnávaním a podľa toho, že pohánkové zrnko sa otvára ako srdiečko J.

Pohánka sa podáva teplá. Najlepšie zasypaná petržlenovou vňatkou s tymiánom, môžete pridať feta syr, dostrúhať čerstvú cviklu. Možností je nekonečne veľa.

Foto: RADOSŤ VARIŤ -Škola varenia v Poluse

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Navštívte náš voňavý e-shop

Pozrite si naše referencie