Vegánsky jablkový koláč – recept

1

Vegánstvo je životný štýl a filozofia. V našich zemepisných šírkach je tento výživový smer skloňovaný stále viac. Jeho zmyslom je vylúčiť zo svojho jedálnička všetky živočíšne produkty získané zo zvierat.

Nejde pritom len o odmietanie samotného mäsa. Vegáni nejedia ani produkty zo zvierat a od zvierat, ako sú vajcia, mlieko a maslo, pretože je to spôsob ako vylúčiť vykorisťovanie zvierat. Tak som si pre vás pripravila vegánsky jablkový koláč. Viac o vegánstve čítajte tu: Veľký prehľad diét – ktorá zaberie?

Viete o tom, že január je mesiac vegánstva?

Vegánsky jablkový koláč – čo na jeho prípravu potrebujeme

Náročnosť: stredne náročná príprava
Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Základnou ingredienciou tohto vegánskeho koláča sú jablká. Foto: http://www.pexels.com

Potrebujeme:

Na jablkovú plnku:

1 PL rastlinného masla

4 olúpané a na plánky nakrájané jablká

1 PL trstinového cukru

½  KL mletej škorice  

na špičku noža muškátový oriešok

Na cesto:

1 PL ľanových semienok

3 PL teplej vody

115 g kokosového oleja

100 g cukru

1 KL Mandľovej arómy Dr. Oetker

3 PL mandľového mlieka

135 g hladkej múky

1 zarovnanú KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker

Na plnku:

1 balíček Zlatého klasu bezgluténového Dr. Oetker

400 ml rastlinného mlieka

3 PL cukru

Ešte potrebujeme:

panvicu

elektrický ručný šľahač

tortovú formu (Ø 26 cm)

Postup:

  1. Na prípravu náplne na panvici rozpustíme maslo. Pridáme plátky jabĺk, cukor, škoricu a muškátový oriešok a krátko opražíme. Odstavíme a necháme vychladnúť
    .
  2. Na prípravu cesta zalejeme ľanové semienka teplou vodou a necháme asi 30 minút napučať. Následne zoberieme ponorný mixér a rozmixujeme ich.

    V mise vyšľaháme olej s cukrom, arómou, mliekom a  rozmixovanými semienkami elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.

    Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymazanej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Na cesto rovnomerne nanesieme jablká.
  3. Na plnku uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a ešte horúci nalejeme na jablká a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: 180 °C

Doba pečenia: asi 35 minút

  • Koláč necháme vychladnúť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.