Veľkonočný mazanec – Recept

1
fresh ingredients and tulips in vase on kitchen table
Photo by Elina Fairytale on Pexels.com

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí veľkonočný mazanec, druh najstaršieho obradového pečiva. Tradične ho ženy piekli na Bielu sobotu aby bol pripravený na posvätenie na Veľkonočnú nedeľu. Spočiatku sa preto nazýval svěceník, z čoho neskôr vznikol ľudový názov pomazanec či mazanec. Nech sa páči veľkonočný mazanec recept.

white and brown rabbit on green grass field
Photo by Pixabay on Pexels.com

Veľkonočný mazanec recept – potrebujeme:

Na cesto:

  • 60 gramov hrozienok
  • 2 PL rumu
  • 120 ml mlieka
  • 100 gramov masla
  • 300 gramov polohrubej múky
  • 180 gramov hladkej múky
  • štipku soli
  • 1 balíček droždia
  • 1 balíček ražného kvásku
  • 100 gramov cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru
  • 1 balíček citrónovej kôry
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 1 vajce
  • 2 žĺtky

Na potretie a posypanie:

  • 1 vajce
  • 80 gramov mandľových plátkov

Okrem toho potrebujeme:

  • plech na pečenie (30 × 40 cm)

 Príprava:

1. Na prípravu cesta hrozienka namočíme do rumu a necháme ich asi hodinu macerovať. V kastróliku zohrejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo.  

2. V mise zmiešame obe múky so soľou, droždím, kváskom, cukrom, vanilínovým cukrom, citrónovou kôrou a muškátovým orieškom. 

3. Pridáme vajce, žĺtky, maslo rozpustené v mlieku a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

4. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vytvoríme guľatý bochník s priemerom asi 18 cm.

5. Bochník prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Potom ho potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. 

6.Do stredu ostrým nožom vytvoríme nie veľmi hlboký kríž. Vložíme do predhriatej rúry pečieme.                                                                                           

 Elektrická rúra: 190 °C     
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3     

Čas pečenia: asi 45 minút

7. Mazanec necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.

Takto upečený Mazanec už neodmysliteľne patrí k Veľkej noci na Slovensku.

Čítajte tiež: Veľkonočná šibačka – ste pripravení?

Buďte na Veľkú noc kreatívna
http://samanskesviecky.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.