Menu Zavrieť

Vychutnajte si Toskánsko!

Pripravte si doma gastronomický zážitok! Práva chuť Toskánska môže byť aj na vašom tanieri. Najobľúbenejšie talianske jedlo pizza patrí aj u nás k jedlám, ktoré jedávame takmer denne. Viac ako 200-ročná tradícia značky BUITONI prichádza s novinkou, pizzou na smotanovom základe,  pečenou v našej kamennej peci na chrumkavom a tenkom ceste so starostlivo vybranými a čerstvými ingredienciami.

www.andawell.sk

Toskánsko, krajina rozprávok a snov, ale aj prírody, vína a kuchyne. V minulosti bola kuchyňa tohto stredotalianskeho kraja nazývaná aj “kuchyňa chudobných”, pretože jej základ tvorila zdravá, ľahká, ale tiež rafinovaná chuť vidieka. Základom toskánskych pokrmov sú štyri ingrediencie: chlieb, extra panenský olivový olej, rôzne druhy mäsa a toskánske víno. Jej neodmysliteľnú súčasť tvoria aj bylinky a rôzne korenia. Nie je preto prekvapením, že v tomto prostredí vznikajú zaužívané a svetoznáme tradície a chute.

Pizza má meno BUITONI
Medzi pahorkami v Sansepolcro v samom srdci Toskánska stojí Casa Buitoni – symbol nášho záväzku ku kvalite, tradícii a dobrému jedlu. V tejto neoklasicistickej usadlosti žila rodina Buitoni niekoľko rokov a práve tu už od roku 1827 vznikajú recepty inšpirované toskánskym šarmom a životným štýlom – pohodou a radosťou z každodenných maličkostí života. „Mamma Giulia“, aj takto nazývali podnikavú zakladateľku značky Giuliu Boninsegni Buitoni, ktorá spolu s manželom založila v malej dielni prosperujúci podnik. Bez použitia strojov začali z tvrdej pšenice vyrábať cestoviny, ktoré zožali nečakaný úspech. Spoločným menovateľom značky sa stala inovácia. Kvalitné cestoviny dodávali aj kráľovskej rodine do Casa Savoia, v roku 1861 predstavili na výstave vo Florencii nový druh cestovín do polievky a od roku 1884 aj produkty bez lepku, ktoré však nezmenili chuť cestovín s tradíciou.

Priebežná inovácia priniesla značku k medzinárodnému úspechu. Za niekoľko desiatok rokov získala značka BUITONI významné ocenenie na výstavách v Chicagu i Paríži a v roku 1901 jej bol udelený titul za záslužnú prácu. V 30. rokoch značka slávnostne otvorila svoj prvý Spaggetti Store v New Yorku. Jednoduché, ale jedinečné recepty sa zachovali takmer 200 rokov od vzniku tejto pôvodne rodinnej firmy. Po tom, čo sa značka BUITONI zaradila medzi známe značky, rozšírila svoje výrobné portfólio aj o mrazenú pizzu. Práve príprava pizze BUITONI ju robí tak neodolateľne chutnou. Pizza sa pečie v našej kamennej peci, tvorí ju krásne chrumkavé, tenké cesto a starostlivo vybrané čerstvé ingrediencie. Syr na pizzi BUITONI je čerstvo strúhaný každý deň, aby jeho chuť bola čo najlepšia. V pohodlí domova si tak každý môže vychutnať pizzu s chuťou Toskánska.

Základom sú kvalitné suroviny
Značka BUITONI si potrpí najmä na kvalitné ingrediencie. Veď práve suroviny sú obzvlášť na mrazenej pizzi dôležité. Táto pizza sa po obložení kvalitným výberom surovín dá zmraziť, aby nestratila svoju chuť a vláčnosť.

Toto ste, možno o pizzi nevedeli 

Medzinárodný deň pizze je 9. februára, hoci národný mesiac pizze v USA pripadá od roku 1987 na október.

Najväčšia pizza na svete bola upečená 13. decembra 2012 v Ríme. Merala 40 m v priemere, vážila cez 23 ton a bola celá bezlepková.

Za najstaršiu pizzeriu na svete je považovaná Antica Pizzeria Port’Alba v meste Naples v Taliansku. Založená bola v roku 1738.

Najdrahšiu pizzu môžete dostať v reštaurácii Gordona Ramsayho v Londýne. Stojí v prepočte 130 Eur a skladá sa z cibuľového pyré, bielej hľuzovkovej pasty, zo syra fontina, baby mozzarelly, pancetty, hríbu smrekového, čerstvo zberaného divokého šalátu “Mizuna” a je ozdobená čerstvými vzácnymi bielymi hľuzovkami.

Americká pizza sa od tej talianskej trochu líši. Namiesto oregana obsahuje majoránku a mozzarella z byvolieho mlieka je nahradzovaná tou z mlieka kravského. Predtým to bolo kvôli nedostatku týchto surovín na americkom kontinente. Výrazný rozdiel ale nájdete hlavne vo výške cesta – americká je vysoká cca 2cm, zatiaľ čo tá talianska iba pol centimetra.

Existuje “športová” disciplína pizza freestyle – ide o hádzanie pizze v rytme hudby. Cesto sa točí okolo kuchára a zväčšuje tak svoju veľkosť.

Na Aljaške funguje pizzéria, ktorá dodáva svoje pizze lietadlom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Navštívte náš voňavý e-shop

Pozrite si naše referencie