Vyskúšajte domáce recepty proti prechladnutiu

0

Jeseň a zima je obdobie, kedy je zvlášť potrebné dbať na dostatok vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu, aby sme sa čo najviac udržali fit a v zdravej kondícii.

Nezabúdajte na pestrú stravu, najlepšie na stredomorskej báze. Pokiaľ vás už nejaká tá nepríjemnosť skolí, skôr ako pôjdete do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek.

Zázvorový zábal
Zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Pripevnite na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc.

Obyčajná cibuľa?
Naši predkovia na nedali na túto zeleninu dopustiť a jej liečebné pôsobenie je známe po stáročia. Čaj z cibule pomôže vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Ak by nám med nerobil dobre pri kašli, vynechajte ho, jeho kryštáliky môžu dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli môžete siahnuť aj po ďalších bylinách – tymiane, divozely či čiernej baze.

Cibuľový čaj – Ako nato?
Ošúpte 2 dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody
a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.

Kustovnica čínska získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu a množstvo silnýchantioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné v prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia.

Čaj z kustovnice – Ako nato?
2 lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón.

Šípkový čaj podľa výživových poradcov Naurhouse
2 lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Druhý deň nálev zľahka zohrejte na približne 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť napríklad medom.

Na čo si dať pozor pri príprave šípkového čaju?
Kto by pri príprave šípkového čaju polieval plody vriacou vodou alebo by ich dokonca varil, robil by zásadnú chybu. Pripravil by sa totiž práve o väčšinu vitamínu C, kvôli ktorému šípkový čaj pripravujeme a rovnako aj o ďalšie liečivé látky.
Čítajte tiež: Aký je rozdiel medzi nádchou a chrípkou?
http://www.andawell.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.