Vajcia – ako ich správne skladovať

1

Lokálne vajíčka zákazníci rozpoznajú podľa kódu na škrupine so značku SK. Slovenské slepačie vajcia sú veľmi kvalitné a v ostatných rokoch neboli poznačené žiadnym škandálom. Zákazníci uprednostňujú najmä pri čerstvých potravinách lokálnu produkciu.

Pri slepačích vajíčkach si všímajú nielen pôvod, ale aj typ chovu. Postupne sa tiež viac prikláňajú k vajciam z podstielkového chov.

V obchodoch na Slovensku ponúka Tesco najširší sortiment veľkostí a balení slepačích vajec z tradičných lokálnych chovov.

Náročnejší zákazníci si môžu dopriať aj Organic Bio vajcia od certifikovaného slovenského dodávateľa bioproduktov Babičkin dvor z Veľkého Krtíša.

Pre zachovanie kvality slepačích vajec je dôležité ich správne skladovať v predajniach aj v domácnostiach: „Tesco chce ponúkať zákazníkom len tie najkvalitnejšie produkty, preto všetky závody našich dodávateľov musia prejsť naším auditom s prísnymi pravidlami, ktoré sú nad rámec legislatívnych požiadaviek. V prípade slepačích vajíčok kontrolujú naši experti teplotu dodávok niekoľkokrát – u dodávateľa, v distribučnom centre a napokon po príchode do predajne. Tak zaručíme kvalitu v celom dodávateľsko-distribučnom reťazci. Teplota je, samozrejme, monitorovaná neustále počas prepravy, skladovania aj predaja,“ dopĺňa Peter Šmarik, technický manažér pre strednú Európu v Tesco Slovensko.

Ako správne skladovať slepačie vajíčka v domácnosti:

Všímajte si dobu spotreby – trvanlivosť slepačích vajec je 28 dní po znesení, pri dodržiavaní pravidiel správneho skladovania to môže byť aj dlhšie.

Preč s kartónovým obalom – hoci si kartónové obaly mnohé gazdinky nechávajú, nie je to vhodné. Obal slúži na prepravu vajíčok z chovu až do reťazca a môže obsahovať množstvo mikroorganizmov, ktoré si prenesiete do chladničky.

Neumývať – pri vajíčkach je to veľmi dôležité pravidlo, voda môže zmyť ochrannú vrstvu na škrupine a mikróby sa tak môžu dostať dnu.

Teplota skladovania môže byť do 18 °C – hoci slepačie vajíčka vydržia teploty až do 18 °C, ideálna teplota je okolo 5 – 12 °C. Odborníci neodporúčajú uskladňovať vajcia ani vo dverách chladničky, kde sú neustále zmeny teploty. Ideálne sú zadné miesta v chladničke.

Samostatný obal – vajíčka v chladničke by mali mať samostatný obal a nedotýkať sa iných potravín – salmonelové baktérie sa totiž nachádzajú na škrupine. Zároveň môžu prebrať vôňu aromatických potravín.
Zdroj: Tesco SR

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.