Prvého novembra oslávili svoj svetový deň nadšenci rastlinnej stravy. V spoločnosti sa na túto tému vedú už dlhú dobu rozsiahle diskusie, pravdou však je, že vegánska strava je čoraz vyhľadávanejšou alternatívou v jedálničku mnohých maškrtníkov.
Odporcovia tohto životného štýlu sa mnohokrát domnievajú, že vegánov na tanieri nečaká nič zaujímavejšie než postrúhaná mrkva či suché šalátové listy.
Vegáni a ich životospráva
V britskom Birminghame vznikla Vegánska spoločnosť (The Vegan Society) a táto udalosť sa od roku 1994, teda už 30 rokov, každého 1. novembra pripomína ako Svetový deň vegánov.
Vegán je v princípe vegetarián, ktorý z svojho jedálnička vylučuje okrem, mäsa aj vajcia, mlieko, mliečne výrobky a včelí med.
Pojem však zahŕňa viac ako len životosprávne návyky, do „repertoáru“ jeho života patrí akákoľvek forma snahy o ochranu zvierat.
Vegáni odmietajú nosiť kožušiny, kožené a vlnené výrobky a kupovať kozmetiku testovanú na zvieratách.
Objavte nové chute ako vegáni
Nech sa páči, zopár receptov, ktoré zaručene zbúrajú predsudky a obohatia vašu kuchyňu o nové kulinárske zážitky. Oslávte svetový deň vegánov objavovaním nových chutí v tradičných pokrmoch i vegánskych špecialitách.
Mexická polievka
Suroviny
1 dcl olivového oleja
stredne veľká cibuľa
mrkva
petržlen
stonka repíkatého zeleru
konzerva hnedej fazule
konzerva kukurice
1 konzerva paradajok
hrsť kukuričného kuskusu
1 PL agávového sirupu
soľ a korenie
zväzok koriandru
1 limetka
tortilla chipsy
chilly
Postup
1. Vo väčšom hrnci na oleji osmažíme cibuľku a pridáme koreňovú zeleninu. Smažíme približne 10 minút. Keď je zelenina polomäkká, pridáme konzervu fazule a kukurice. Varíme 10 minút a podľa potreby podlejeme vodou.
2. Pridáme konzervu paradajok a dochutíme. Ak je polievka kyslá, dosladíme ju agávovým sirupom. Na záver pridáme kuskus a varíme, aby polievka zhustla, alebo odstavíme a kuskus dôjde za približne 10 minút.
3. Na záver polievku dochutíme koriandrom a limetkou a podávame s tortilla chipsami.
Domáce vegánske Hot dogy
Suroviny
500 g zeleniny – zemiak, dve mrkvy, ½ hlávky červenej repy, menšiu ružičku karfiolu, 3 šalotky
1 a ½ ČL sladkej červenej papriky
1 ČL rasce
2 ČL prášku z horčičného semienka
soľ
korenie
1 a ½ hrnčeka ovsenej múky
Postup
1. Zeleninu si uvaríme nad parou do mäkka. Repu je potrebné variť o niečo dlhšie alebo nakrájať na menšie kúsky, aby sa uvarila/ udusila spolu s ostatnou zeleninou. Hotovú zeleninu spolu zmiešajte mixérom a postupne pridávajte ostatné ingrediencie – korenie, cibuľku a pomletú ovsenú múku, ktorú je možné nahradiť aj inými zdravými múkami.
2.Výsledná hmota je tuhšia a dobre tvarovateľná. V prípade, že je redšia, pridajte ešte múku. Vlhkými rukami tvarujte šišky alebo podlhovasté párky. Takto vytvarované ich duste nad parou približne 30 minút. Týmto spôsobom si predpripravíte párky, ktoré môžete odložiť do chladničky alebo grilovať či opekať.
3. Príprava nad parou je nutná v dôsledku prítomnosti múky, ktorú je lepšie ešte tepelne upraviť. Po ugrilovaní alebo upečení naplňte párkami bagetky, rožky a podávajte so zeleninou a inými prílohami.
Galettka s krvavými pomarančmi
Suroviny
Cesto
180 g hladkej múky
½ ČL soli
2 PL hnedého práškového cukru
1 PL natrhaných lístkov tymiánu
125 g studeného rastlinného tuku
2 až 3 PL studenej vody
Náplň
4 krvavé pomaranče
4 PL kukuričného škrobu
2 PL hnedého cukru a na posypanie cesta
pár lístkov tymiánu na posypanie náplne
Postup
1. Zmiešajte suché ingrediencie na cesto – múku, soľ, cukor a tymián. Pridáme na kocky nakrájaný studený tuk a vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na pol hodinu.
2. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Na náplň očistíme pomaranče. Dva nakrájame na plátky a odložíme, zvyšné dva na mesiačiky. Pomaranče krájame nad misou, do ktorej zachytíme šťavu. K nej primiešame pomaranče a ostatné suroviny na náplň.
3. Vychladené cesto vyvaľkáme na okrúhly plát. Do stredu dáme náplň. Okraje zahneme cez náplň tak, aby sme ju celú nezakryli. Okraje potrieme rastlinným mliekom a posypeme cukrom.
Pečieme približne 45 minút.
Čučoriedkovo čokoládové muffiny
Suroviny
125 g rastlinného tuku
180 g hnedého cukru
1 banán
250 g múky
2 ČL kypriaceho prášku
130 ml rastlinného kyslého mleka
100 g nasekanej čokolády
150 g čučoriedok
Postup
1. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami. Vymiešame tuk s cukrom a postupne pridávame ostatné ingrediencie. Nakoniec do zmesi ručne vmiešame čučoriedky. Hotovým cestom plníme muffinové košíky. Pečieme približne 35 minút.
Čítajte tiež: Aké sú výhody vegánskej diéty?
http://www.andawell.sk
Vegáni a ich Svetový deň vegánov
Svetový deň vegánov, ktorý sa každoročne oslavuje 1. novembra, je venovaný propagácii vegánskeho životného štýlu, ktorý podporuje stravu a spôsob života bez využívania živočíšnych produktov.
Tento deň upozorňuje na pozitívny vplyv vegánstva na zdravie, ochranu zvierat a životné prostredie, a zdôrazňuje, že zmena stravovacích návykov môže prispieť k udržateľnejšej a súcitnejšej budúcnosti.
Svetový deň vegánov je príležitosťou na šírenie informácií o výživových hodnotách rastlinnej stravy, zdieľanie receptov a vytváranie dialógu o etických a environmentálnych aspektoch výberu potravín.
Motivuje jednotlivcov, aby objavovali vegánsku kuchyňu a zvážili jej prínosy, čím podporuje rešpekt voči všetkým živým tvorom a ochranu planéty.