Drsní Kumáni a príbeh lásky kňažnej a mladého rytiera

0
Novinka od Jany Pronskej. V mene jej veličenstva. O čom je? Dozviete sa v článku.

„Mám pre teba ponuku, Valentína!“ ozval sa vzápätí kráľ. „Ak ju prijmeš, za odmenu sa z teba stane uhorská kráľovná!“ Sklonil sa k nej dosť blízko na to, aby jej mohol porátať škvrny v zreniciach, a vychutnal si zdesenie, ktoré nedokázala skryť.

Jedna z najúspešnejších slovenských spisovateliek Jana Pronská už dlhé roky kraľuje žánru slovenskej historickej romance.

Vo svojom novom, dvadsiatom šiestom románe s názvom V mene jej veličenstva nám opäť jedinečným spôsobom približuje skutočné historické udalosti.

Na ich pozadí rozvíja pútavý príbeh ťažko skúšanej lásky rytiera Viliama a kňažnej Valentíny.

Jedna z najúspešnejších slovenských spisovateliek Jana Pronská už dlhé roky kraľuje žánru slovenskej historickej romance.

Jana Pronská predstavuje rytiera Viliama a kňažnú Valentínu

Keď mladý rytier Viliam Kaplai prisahal vernosť uhorskej kráľovnej Alžbete Kumánskej, myslel si, že svoj sľub nikdy neporuší a bude jej navždy oddane slúžiť.

Po čase však tragické udalosti zmenia jeho plány a naštrbia ideály, ktorým dovtedy veril.

Jedného dňa mu cestu skríži kňažná Valentína z Caraš-Severinu, dvorná dáma Izabely z Anjou. Jej krása ho doslova uchváti a jej úsmev v ňom prebudí city, aké dovtedy nepoznal.

Ochotne jej poskytne pomoc a podujme sa ju chrániť. Netuší, že prostredníctvom nej sa nechtiac zamotá do pavučiny nebezpečných intríg a lží, ktoré môžu rozhodnúť o osude Uhorska. A ohroziť životy tých, na ktorých mu najviac záleží.

Jana Pronská s novou knihou.

Valentína nemá na dvore ustlané na ružiach

Na dvore, kde vládnu pohanské zvyky Kumánov, Valentína rozhodne nemá ustlané na ružiach. Musí znášať zlovôľu kráľovnej Alžbety, a tá veru nikomu, ani svojej neveste Izabele, nič nedaruje.

Keď Alžbeta napokon prinúti Valentínu, aby súhlasila, že sa stane budúcou uhorskou kráľovnou a matkou dediča koruny, je to to posledné, o čo by mladá žena stála.

Jediný, kto by ju i Uhorsko mohol zachrániť, je rytier z Kaply. Valentína sa obáva, že biľag hanby, ktorým ju poznačila kráľovná, jej naveky zavrel bránu k jeho srdcu.

Ako dlho budú obaja zaľúbenci slepo veriť Alžbete, ktorá chce stoj čo stoj udržať na tróne svojho syna a neváha kvôli tomu obetovať všetko a všetkých?

Podarí sa im ustrážiť temné tajomstvo zrodené z klamstiev a intríg? A zachrániť kráľovstvo, vlastnú budúcnosť i lásku, ktorú tak nečakane našli?

V mene jej veličenstva je presne to, čo očakávate od Janky Pronskej a jej historických romancí. Vtiahne vás do pútavého príbehu, prenesie o niekoľko storočí do minulosti, do obdobia vlády Ladislava a jeho matky Alžbety Kumánskej.

Bolo to veľmi drsné obdobie, dnešný človek si ani nevie predstaviť, ako sa vtedy žilo. Toto Janka pekne opisuje, verne a autenticky.

Navyše to bolo veľmi turbulentné obdobie, kráľ Ladislav mal v žilách divokú kumánsku krv. Tak aj vyzeralo panovanie, prístup k ľuďom, aj k najbližším. Výborne vystihnuté napätie medzi Ladislavom a jeho matkou.

Pozrite si video s Janou Pronskou:

Milan Buno, knižný publicista

V mene jej veličenstva: https://www.bux.sk/knihy/766299-v-mene-jej-velicenstva.html

Podcast: https://kniznykompas.podbean.com/e/%e2%80%9echystali-voci-nemu-kriziacku-vypravu-ako-voci-jedinemu-europskemu-panovnikovi-hovori-jana-pronska/

  • Syrová omáčka – recept
    Syrová omáčka nikdy nesklame. Ak máte deti viete, že cestoviny sú absolútna topka. Syrovú omáčku môžete okrem cestovín použiť aj na mäso. Syrová omáčka je klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Tento jednoduchý recept vám umožní vytvoriť bohatú, krémovú a sýtu omáčku v priebehu niekoľkých minút. Je to výborná voľba pre dni, keď nemáte veľa času na… Čítať viac: Syrová omáčka – recept
  • Jesenný návrat detí do škôl: Kľúčová je podpora imunity
    Jeseň je tu a s návratom detí do materských a základných škôl sa zvyšujú nároky na ich imunitný systém. Po letných prázdninách sa stretávajú s väčším počtom rovesníkov, čo prináša vyššie riziko šírenia respiračných chorôb. Práve v tomto období je preto dôležité zamerať sa na podporu imunity našich najmenších, aby sme ich ochránili pred nepriaznivými vonkajšími… Čítať viac: Jesenný návrat detí do škôl: Kľúčová je podpora imunity
  • Začiatok skvelej rodinnej ságy. Historický príbeh Továrnikova vila
    Továrnikova vila je historický príbeh, ktorý má jemnú romantickú linku a je to tak trochu rozprávka o chudobnej sirote a bohatom synovi továrnika. Vstúpte do honosnej vily pred vyše sto rokmi, odhaľte tajomstvá jej obyvateľov a vychutnajte si skvelý historický príbeh. Augsburg 1913.18-ročná Marie je dievča zo sirotinca a práve nastupuje ako pomocnica do kuchyne v honosnej továrnikovej vile, v… Čítať viac: Začiatok skvelej rodinnej ságy. Historický príbeh Továrnikova vila
  • Bojujete s nachladnutím? Recept
    Nachladnutie? Skúste ako prevenciu pred vonkajšími vplyvmi siahnuť po bylinkových čajoch. Dodajú organizmu imunitu a rôzne vitamíny. Dodajú telu látky podporujúce imunitu. Vhodné sú najmä sypané bylinné čaje, zelené čaje s množstvom antioxidantov alebo čaje bezteínové ako sú rooibos, lapacho a maté. V období rozšírených vírusových ochorení siahnite po bylinných čajoch známych svojimi liečivými účinkami – rakytníkový,… Čítať viac: Bojujete s nachladnutím? Recept
  • Tekvicové tartaletky – Recept
    Jeseň je pre prírodu obdobím, kedy sa pred dlhou zimou pripravuje na odpočinok. Pochmúrne počasie, pre ktoré je typická ťažká hmla zahaľujúca zafarbené stromy, rozjasnia tekvice, kráľovné jesene, ktoré sa v tomto období zbierajú. Farebné tekvice rozžiaria kuchyňu a skvele poslúžia aj ako dekorácia domova. Tekvice si ale zaslúžia viac pozornosti ako len skrz populárny americký… Čítať viac: Tekvicové tartaletky – Recept



ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.