Suvlaki (gr. σουβλάκι) je obľúbené grécke jedlo, pozostávajúce z malých kúskov mäsa a niekedy aj zeleniny, grilovaných na špajdli. Podáva sa na špajdli, z ktorej sa priamo je, prípadne v sendviči pita spolu s obložením a omáčkami, alebo na tanieri ako príloha k pilafu.
Tzatziki, tsatsiki aj caciky sú predkrm pôvodne z Grécka. Niekedy sa podávajú ako omáčka (najmä do souvlaki alebo gyrosu). Pripravujú sa z gréckeho jogurtu, uhorky, kôpru cesnaku, olivového oleja, čierneho korenia a soli.
Niekedy sa pridáva citrónová šťava, petržlen či mäta. V Grécku a Turecku sa tzatziki podávajú ako príloha, inde sa servírujú s chlebom ako samostatné jedlo.
Grécke souvlaki s pitou a tzatziki (4 porcie).
Souvlaki
Potrebujeme:
- 0,5 kg jahňacieho mäsa / môžete použiť aj bravčové
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky oregána
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
Tzatziki
1 uhorku
1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky olivového oleja
½ lyžičky soli
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžica červného kôpru
Postup:
1. V mise zmiešame všetky ingrediencie.
2. Mäso nakrájame najprv na plátky, potom na zhruba rovnaké kusy v tvare obdĺžnika.
3. Mäso pridáme do misy a necháme marinovať minimálne 6 hodín.
4. Mäso napichneme na špajdle – urobíme špízy.
5. Rozohrejeme si panvicu, na ktorej si špízy dozlatova upečieme. Potom vložíme na plech a dáme do predhriatej rúry, na približne 10 minút, aby sa nám mäso dokončilo. V zvyšnom čase si pripravíme tzatziki.
6. Grécke tzatziki si pripravíme tak, že umytú uhorku nastrúhame do misky so šupkou, nasolíme, presunieme do cedníku a necháme odkvapkať, takto sa zbavíme prebytočnej vody.
7. Pridáme kvalitný grécky jogurt, kôpor, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, korenie a podľa potreby dosolíme
8. Tento pokrm podávame s opečeným pita chlebom.
Čítajte tiež: Čas pre grilovačku – Recepty