Grécke souvlaki s pitou a tzatziki – Recept

0
111

Grécke souvlaki s pitou a tzatziki (4 porcie)

Souvlaki


Potrebujeme:

  • 0,5 kg jahňacieho mäsa / môžete použiť aj bravčové
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky oregána
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia

Tzatziki
1 uhorku
1,5 hrnčeka gréckeho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky olivového oleja
½ lyžičky soli
2 lyžičky citrónovej šťavy
1 lyžica červného kôpru

Postup:
1. V mise zmiešame všetky ingrediencie.

2. Mäso nakrájame najprv na plátky, potom na zhruba rovnaké kusy v tvare obdĺžnika.

3. Mäso pridáme do misy a necháme marinovať minimálne 6 hodín.

4. Mäso napichneme na špajdle – urobíme špízy.

5. Rozohrejeme si panvicu, na ktorej si špízy dozlatova upečieme. Potom vložíme na plech a dáme do predhriatej rúry, na približne 10 minút, aby sa nám mäso dokončilo. V zvyšnom čase si pripravíme tzatziki.

6. Grécke tzatziki si pripravíme tak, že umytú uhorku nastrúhame do misky so šupkou, nasolíme, presunieme do cedníku a necháme odkvapkať, takto sa zbavíme prebytočnej vody.

7. Pridáme kvalitný grécky jogurt, kôpor, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, korenie a podľa potreby dosolíme

8. Tento pokrm podávame s opečeným pita chlebom.

Viac informácií na: www.zrodene.eu

S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte. Ôsmu zastávku strávime opäť v teple a pri mori – v Grécku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.