Domáce pečenie nie je o špeciálnych zručnostiach. Zvládne ho úplne v pohode aj začiatočníčka. A vôňa doma vyrobených žemlí je naozaj neskutočná. A ten pocit, že je to naša výroba je najviac. Ja používam droždie, ale ak ste fanúšičkou kvásku, pokojne do toho.
Len vymeňte droždie za kvások a smelo do toho. Stačí len začať a potom to už pôjde samo
Ingrediencie:
- 310 ml mlieka
- 2 lyžičky sušeného droždia alebo kvások
- 50 gramov masla
- Lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 500 gramov hladkej múky
1 vajce a 1 žĺtok + 1 vajce na potretie - Hrubozrnná soľ, kmín, mak, alebo semienka na posypanie
Čítajte tiež: Kváskujete?
Čítajte tiež: Upečte si chlieb doma – Recept
Postup:
- Mlieko ohrejte na telovú teplotu a 1/2 odlejte do hrnčeka.
- Do mlieka v hrnčeku zamiešajte 2 lyžičky droždia a 1 lyžičku cukru. Nechajte 15 minút odstáť.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, pridajte rozpustené maslo, vajce a celé mlieko.
- Premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a potom vyklopte cesto na pomúčenú dosku a mieste, pokiaľ cesto nebude hladké a vláčne (môže to trvať asi 10 minút), alebo cesto nechajte prepracovať v robote s hnetacím hákom.
- Výsledné cesto musí byť pekne pružné, nesmie sa lepiť a malo by sa trošku lesknúť. Dajte ho do čistej, pomúčenej misy, poprášte múkou a misu zakryte utierkou alebo potravinovou fóliou.
- Na teplom mieste nechajte kysnúť do dvojnásobného objemu, čo bude trvať asi hodinu.
- Predhrejte si rúru na 175°C a vykysnuté cesto rozdeľte na 8 dielov.
- Každý diel rozdeľte na 3 ďalšie kúsky a upleťte klasický vrkoč. Konce dobre spojte alebo zahnite pod žemľu, aby sa vám nerozplietli, až v rúre napučia.
- Žemle ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie s medzerami. Ešte 15 minút nechajte na plechu kysnúť prekryté utierkou.
- Vykysnuté žemle potrite rozšľahaným vajcom zmiešaným s lyžicou mlieka a posypte ich hrubozrnnou soľou, makom, prípadne kmínom.
- Žemle pečte dozlata, čo bude trvať 10-15 minút. Pokiaľ ich chcete chrumkavejšie, môžete ku koncu zapnúť cirkuláciu vzduchu.
- Po upečení nechajte žemle ležať na plechu pod utierkou až do úplného vychladnutia.
Čítajte tiež: Domáci chrumkavý chlieb bez miesenia – Recept
http://samanskesviecky.sk