Vyskúšajte tento skvelý chlieb, ktorý má ciabbatovú chuť, je chrumkavý, má veľké bubliny a najmä – netreba ho namáhavo miesiť.
Potrebujeme:
550 gramov polohrubej múky
420 ml vlažnej vody
1 droždie sušené alebo 10 gramov droždia
1 ČJ soli
Postup:
1. Droždie dáme rozpustiť do vlažnej vody. Medzitým zmiešame múku, vodu a soľ potom do toho vmiešame droždie. Vymiesime hladkú konzistenciu, ktorú dáme do misy, prekryjeme potravinovou fóliou a dáme na približne 2 hodiny kvasiť. Do fólie urobte dierky, aby malo cesto prísun vzduchu.
2. Počas dvoch hodín kysnutia cesto narastie dvojnásobne a bude mať veľké bubliny. Dajte ho na noc do chladničky.
3. Na druhý deň môžeme piecť chlieb. Mokrými rukami vyberieme cesto a vytvarujeme bochník. Ja ho dávam ešte podkysnúť na približne 1 hodinu do ošatky, ktorú vysypem zemiakovým škrobom. Vznikne tak pekný bochník. Môžete si ho však vytvarovať aj na pracovnej doske a nechať ešte hodinu podkysnúť.
4. Pripravte si rúru, v elektrickej ho pečiem na 240 C približne 45 minút.
5. Ak chcete, aby vám chlieb vydržal, dávajte ho do chladničky, alebo do mrazničky. Takto vydrží čerstvý aj 2 týždne. U nás nikdy toľko nevydržal, lebo sa hneď zjedol ? Je totiž lepší ako koláčik :)
http://www.andawell.sk
Čítajte tiež: https://andawell.sk/domace-zemle/
Čítajte tiež: https://andawell.sk/drozdie-vyrobte-si-ho-doma/
Čítajte tiež: https://andawell.sk/upecte-si-chlieb-doma/