Jarná čokoládová torta – Recept

3
Jarná čokoládová torta

Veľká noc bude tento rok od 29.3. do 1. 4. 2024. Urobte si radosť už dnes a pohlaďte svoje chuťové poháriky. Jarná čokoládová torta.

Jarná čokoládová torta – ideálna pre šibačov, aj pre veľkonočnú návštevu. Alebo, len tak. Foto: http://www.pexels.com

Náročnosť:  jednoduchá príprava

Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 12 porcií

Čokoládová torta – potrebujeme:

Na cesto:
1 ½ KL instantnej kávy
350 ml vriacej vody
250 g masla
200 g kvalitnej horkej čokolády 70 %
250 g práškového cukru
3 vajcia
2 KL vanilkovej pasty
240 g hladkej múky
1 balíček droždia
30 g holandského kakaa
¼ KL soli

Na polevu:
200 g kvalitnej horkej čokolády 70 %
200 ml smotany na šľahanie
1 KL masla

Na ozdobenie:
Marcipán

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (ø 24 cm)

Postup:

Jarná čokoládová torta – korpus

  1. Urobíme si korpus. Potrebujeme
    6 ks vajec
    250 gramov kryštálového cukru
    6 lyžíc oleja
    štipku soli
    240 gramov hladkej múky
  2. Postup na korpus je nasledovný:

    Bielky s cukrom vyšľaháme mixérom na maximum, a to tak dlho, kým je naozaj veľmi pevný. Zistíte to skúškou, že do snehu namočíte špičku prsta a sneh vám pri otočení prsta stojí hore a nepohne sa.

    Potom pridáte olej, žĺtok po žĺtku, stále pri tom mixujete – ale už nie na maximum, a nakoniec už len metličkou ručne primiešate múku. Pokiaľ chcete korpus orechový, dajte 180 g hladkej múky a 60 g mletých orechov.

    Ak chcete mať korpus taký dokonalý, musíte dodržať postup do bodky, aby sa podaril.

    Pečte na 180 st. približne 45 minút v okrúhlej forme s priemerom 24 cm. Po upečení ho nechajte 10 minút stáť v pokoji a potom vyklopte. Formu som poutierala olejom a vysypala polohrubou múkou. Je krásne nadýchaný a mäkučký.

Postup na výrobu korpusu, nájdete tu:

2. Na prípravu cesta v mise zalejeme kávu vriacou vodou. Pridáme na kocky nakrájané maslo, nalámanú čokoládu a cukor a metličkou vymiešame dohladka.

3. Pridáme vajíčka, a tiež vanilkovú pastu. Múku zmiešanú s droždím kakaom a soľou a dôkladne zamiešame.

4. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2

Doba pečenia: asi 60 minút

4. Korpus necháme vychladnúť.

5. Na prípravu polevy rozpustíme čokoládu v kastróliku vo vodnom kúpeli. Pridáme smotanu a maslo a vymiešame dohladka. Polevou potrieme povrch vychladnutého korpusu a uložíme asi na hodinu do chladničky.

6. Povrch torty dozdobíme vajíčkami vymodelovanými z marcipánu, ktoré môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom.

Ďalšie skvelé recepty nájdete na http://www.andawell.sk


Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept
http://samanskesviecky.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.