Veľká noc bude tento rok od 29.3. do 1. 4. 2024. Urobte si radosť už dnes a pohlaďte svoje chuťové poháriky. Jarná čokoládová torta.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Čokoládová torta – potrebujeme:
Na cesto:
1 ½ KL instantnej kávy
350 ml vriacej vody
250 g masla
200 g kvalitnej horkej čokolády 70 %
250 g práškového cukru
3 vajcia
2 KL vanilkovej pasty
240 g hladkej múky
1 balíček droždia
30 g holandského kakaa
¼ KL soli
Na polevu:
200 g kvalitnej horkej čokolády 70 %
200 ml smotany na šľahanie
1 KL masla
Na ozdobenie:
Marcipán
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (ø 24 cm)
Postup:
Jarná čokoládová torta – korpus
- Urobíme si korpus. Potrebujeme
6 ks vajec
250 gramov kryštálového cukru
6 lyžíc oleja
štipku soli
240 gramov hladkej múky - Postup na korpus je nasledovný:
Bielky s cukrom vyšľaháme mixérom na maximum, a to tak dlho, kým je naozaj veľmi pevný. Zistíte to skúškou, že do snehu namočíte špičku prsta a sneh vám pri otočení prsta stojí hore a nepohne sa.
Potom pridáte olej, žĺtok po žĺtku, stále pri tom mixujete – ale už nie na maximum, a nakoniec už len metličkou ručne primiešate múku. Pokiaľ chcete korpus orechový, dajte 180 g hladkej múky a 60 g mletých orechov.
Ak chcete mať korpus taký dokonalý, musíte dodržať postup do bodky, aby sa podaril.
Pečte na 180 st. približne 45 minút v okrúhlej forme s priemerom 24 cm. Po upečení ho nechajte 10 minút stáť v pokoji a potom vyklopte. Formu som poutierala olejom a vysypala polohrubou múkou. Je krásne nadýchaný a mäkučký.
Postup na výrobu korpusu, nájdete tu:
2. Na prípravu cesta v mise zalejeme kávu vriacou vodou. Pridáme na kocky nakrájané maslo, nalámanú čokoládu a cukor a metličkou vymiešame dohladka.
3. Pridáme vajíčka, a tiež vanilkovú pastu. Múku zmiešanú s droždím kakaom a soľou a dôkladne zamiešame.
4. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 60 minút
4. Korpus necháme vychladnúť.
5. Na prípravu polevy rozpustíme čokoládu v kastróliku vo vodnom kúpeli. Pridáme smotanu a maslo a vymiešame dohladka. Polevou potrieme povrch vychladnutého korpusu a uložíme asi na hodinu do chladničky.
6. Povrch torty dozdobíme vajíčkami vymodelovanými z marcipánu, ktoré môžeme zafarbiť potravinárskym farbivom.
Ďalšie skvelé recepty nájdete na http://www.andawell.sk
Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept
http://samanskesviecky.sk