Čo takto si trošku zmeniť chute a tentokrát knedľu nekupovať, ale urobiť si doma chutnú karlovarskú? Základom karlovarskej knedle sú rohlíky a výbornú chuť je dodávajú pridané bylinky.
Karlovarské knedle – potrebujeme:
5 rohlíkov
1 hrnček mlieka
100 gramov masla
2 vajcia
Pažítku
petržlenovú vňať
štipku muškátového orieška
trochu hrubej múky
Fóliu na potraviny
Postup:
1. Rohlíky nakrájame na malé kocky.
2. Dáme si rozpustiť maslo.
3. Do pripravenej nádoby dáme maslo, nasekanú pažítku, petržlnovú vňať, štipku muškátového orieška, žĺtka. Pomiešame, pridáme rohlíky, posolíme.
4. Všetko dobre premiešame a aby nám vznikla hmota, podlievame mliekom až kým nebudú rohlíky vlhké.
5. Z bielok pripravíme sneh a ten pridáme na zmes. Zľahka poprášime hrubou múkou.
6. Na fóliu dáme kúsok zmesi a zavinieme do tvaru knedle. Takto pripravíme aj ďalšiu a môžeme urobiť aj gule pričom tie nie je potrebné dávať do fólie.
7. Do veľkého hrnca si dáme odparovač, privedieme vodu do varu a na odparovač položíme knedle aj gule. Varíme približne 20 – 25 minút.
TIP: Knedle môžete vložiť aj priamo do horúcej vody. Pekne vyplávajú na povrch. Len v tomto prípade odporúčam, zabaliť do fólie aj gule.
Sú výborné napríklad k tradičnému českému jedlu Vepřo, knedlo, zelo :)
Čítajte tiež: Levanduľový sirup – Recept
Viac zaujímavých článkov nájdete na https://zdravienadoma.sk/