Prvotina Táni Keleovej – Vasilkovej nás vráti do osemdesiatich rokov

0
Prvotina Táni Keleovej Vasilkovej nás vráti do osemdesiatich rokov

Najpredávanejšia a najobľúbenejšia slovenská autorka vydáva v reedícii svoju prvotinu. Z každej knihy predá desaťtisíce výtlačkov, stále sa drží na vrchole predajnosti a popularity, a záujem neklesá ani po tridsiatich rokoch, čo píše príbehy.


Cena za voľnosť z roku 1997 však vyšla v náklade iba 500 výtlačkov a takmer nikde sa nedala zohnať. Akoby sa stratila.

Jej fanúšičky ju roky prosili, aby ju opäť vydala a Táňa aj s vydavateľstvom ich konečne vypočuli. Cena za voľnosť vychádza dokonca v dvoch verziách.

Cena za voľnosť z roku 1997 však vyšla v náklade iba 500 výtlačkov a takmer nikde sa nedala zohnať. Akoby sa stratila.

Prvotina

„Cena za voľnosť nie je moja nová kniha, nový príbeh… je to moja prvotina. Písala som ju presne pred tridsiatimi rokmi… a po prvýkrát sa dostala na pulty kníhkupectiev pred dvadsiatimi siedmimi rokmi.

Tri roky trvalo, kým ju niekto akceptoval… a vydal. Teraz urobilo vydavateľstvo IKAR reedíciu a vy máte možnosť sa s príbehom mladej ženy Jany, či skôr dievčaťa, zoznámiť,“ odkazuje autorka.

O čom je Cena za voľnosť?

Je to príbeh študentov Jany a Vlada, prenesieme sa do Bratislavy 80.rokov a sledujeme, ako sa do seba bezhlavo zamilovali.

Zoberú sa aj proti vôli svojich rodičov, bývajú na manželskom internáte, Janka otehotnie a narodí sa im dcérka Lucia.

Pekná idylka študentského obdobia sa končí, Jana zápasí s nedostatkom času, snaží sa poctivo študovať, aj svedomito vychovávať svoju dcéru a žiaľ, manželstvo plné ideálov sa čoskoro mení na malú nočnú moru.

Zvláštny pocit, vrátiť sa späť

„Sama som zvedavá, ako sa vám bude príbeh Janky páčiť, pretože, pravdupovediac, ja som pri čítaní po tridsiatich rokoch mala trošku zvláštny pocit.

Bola mi blízka a milá, a ešte vždy sa mi páči téma, ktorú som si vtedy zvolila, ale… dnes už píšem inak.

Z mojej prvotiny cítiť, že je prvá… píšem ešte nesmelo… ale s citom a láskou. To cítiť z každého riadka. A tak by to vlastne malo byť, čiže je všetko v poriadku,“ priznáva Táňa Keleová-Vasilková.

Prvotina, ktorá išla zo srdca autorky

Táňa má dlhé roky svoje verné čitateľky, mnohé pozná z besied, krstov, autogramiád. Stále jej pribúdajú nové a je to aj vďaka tomu, že sa vždy snažila priniesť úprimný príbeh podľa seba.

Nikdy nekalkulovala, pre aké čitateľky by mal byť, ako a koho by mohol zaujať, aby sa kniha lepšie predávala. Jednoducho to vždy išlo z jej srdca.
A tak je to aj pri Cene za voľnosť.

Dlho teda váhala nad opätovným vydaním a dnes vraví: „Tento príbeh, hoci už má moju silnú pečať, je predsa len prvotina. Cítim v nej trocha nevypísané pero, trocha štylistickej neistoty… ale aj silný príbeh mladej ženy, v podstate ešte len dievčaťa, ktoré išlo za svojím snom.

Myslím, že to, okrem lásky v najširšom zmysle slova, je jedna z najdôležitejších vecí v živote. Nebáť sa svojich snov… aj za cenu malej prehry, aj za cenu odmietania, neistoty a sĺz.

Treba za seba bojovať. Vždy. Stále si to pripomínam… a často to hovorím aj našim deťom. Teraz aj vám,“ dodáva Táňa Keleová-Vasilková.

V kníhkupectvách už nájdete knihu v tradičnej verzii.
No dostanete ju aj limitovanej verzii – len 1997 kusov, čo odkazuje na rok vydania, každá táto kniha je očíslovaná, má nádhernú oriezku, je vo väčšom formáte a s Tániným podpisom.

  • Dojímavý životný príbeh Pippi Dlhej Pančuchy
    Viete, kto povedal túto nádhernú vetu? „Ak sa mi podarilo rozjasniť aspoň jedno ponuré detstvo, som spokojná.“ Určite poznáte minimálne jej postavy ako Pippi Dlhá pančucha, Emil z Lönnebergy, či zbojníkovu dcéru Ronju. Práve vyšiel krásny beletrizovaný životopis o výnimočnej švédskej spisovateľke s jednoduchým názvom Astrid Lindgrenová.
  • Špargľa a recepty z nej
    Nemusíte byť zarytým vegetariánom, ani uvedomelým zástancom zdravej stravy, aby si vás svojou chuťou získala špargľa. Zelená, biela, či dokonca fialová špargľa je zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na mnoho spôsobov. Podáva sa ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k mäsitým jedlám, cestovinám či šalátu. Jej sezóna sa práve začala, a tak si ju môžete… Čítať viac: Špargľa a recepty z nej
  • Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
    Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
  • Mrkvový pohárový cheescake – Recept
    Sviatky Veľkej noci sú tu a k nim patria aj maškrty. Nech sa páči recept na jednoduchý mrkvový cheescake v pohári. Do jednoduchých krokov pečenia zapojte aj vašich pomocníkov a potom si spoločne vychutnajte maškrty, ktoré ste pripravili. Skvelým tipom je napríklad tento Mrkvový cheesecake, ktorého lahodnú chuť si okamžite zamilujete!  Čítajte tiež: Veľkonočný mazanec – Recept… Čítať viac: Mrkvový pohárový cheescake – Recept
  • Veľkonočné nátierky – Recept
    Už sú u vás prípravy na Veľkú noc v plnom prúde? Prinášame pár tipov, s ktorými si môžete oživiť sviatočný stôl. Veľkonočné nátierky.  Šunkovo-karfiolová veľkonočná nátierka 4 porcie Ingrediencie:Šunka – 200 g Uvarený karfiol – 200 g Červená cibuľa – 1 malá Majonéza – 3 lyžice Nakladaný zelený koreň – 2 lyžice soľ Postup:Šunku a karfiol… Čítať viac: Veľkonočné nátierky – Recept

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.