Slivkový kysnutý koláč

0
Recept na šťavnatý kysnutý slivkový koláč.

Už viete, čo budete cez víkend piecť? Vyskúšajte šťavnatý kysnutý slivkový koláč. Jeho príprava je stredne náročná.

Čas prípravy: 40 minút
Vystačí na: asi 16 porcií

Potrebujeme:

Na kysnuté cesto:

375 g polohrubej múky
1 balíček droždia
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipku soli
1 vajce
200 ml vlažného polotučného mlieka
50 g vychladnutého rozpusteného masla

Na náplň:

2,5 kg sliviek
trochu práškového cukru

Slivkový kysnutý koláč: Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame preosiatu múku s droždím. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce, mlieko a maslo a premiešame elektrickým ručným šľahačom najskôr na nižšom stupni a potom na vyššom stupni asi 5 minút dohladka.

Cesto poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto zľahka poprášime múkou a na pracovnej ploche znovu krátko premiesime. Cesto prenesieme na vymastený plech a vytvarujeme koláč.

Slivky opláchneme, necháme obschnúť a potom odkôstkujeme. Poukladáme na cesto rozpolenou stranou nahor (vytvoríme šupinky).

Koláč necháme ešte chvíľu v teple, kým znateľne nezväčší svoj objem. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

    Elektrická rúra: 220 °C
    Teplovzdušná rúra: 200 °C
    Doba pečenia: asi 20 – 30 minút

    Koláč necháme vychladnúť a potom podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

    TIP:  Koláč chutí výborne aj so žmolenkou alebo makom. Ďalšou možnosťou je dať medzi cesto a slivky tvarohovú plnku.

    Ďalšie zaujímavé články nájdete na zdravienadoma.sk

    ZANECHAŤ ODPOVEĎ

    Zadajte svoj komentár!
    Zadajte svoje meno tu

    Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.