Poďte so mnou do sveta šikovných žien – Ivet

0

Volám sa Ivet. Mama dvoch detí, manželka úžasného manžela, ktorá miluje chuť obyčajného života. A vlastne ešte jedno. Mojou vášňou je tvorba a výroba jedinečných raw/vegan nepečených dezertov.

Vždy som bola taký „blázon“. Taký ten typ „snílek, čo lieta v oblakoch“. V podstate od skončenia strednej školy, ktorou bola obchodná akadémia, som sa stále živila obchodom. Predávala som telefóny so službami, autá zvučnej automobilky či finančné služby. Všade vysoké pracovné a psychické vypätie. Popri tom sa začali ukazovať moje zdravotné problémy, ktoré veľa rokov dozadu vyústili k tomu, že som sledovaná dodnes na onkológií. Dodnes si pamätám vetu môjho docenta, ktorý mi povedal, že ak to takto ďalej pôjde, nedopadnem dobre. Mám sa vraj zamyslieť nad sebou.

BUM.

Do toho mi náhle zomrel otec a veľmi krátko na to zistili mojej mame nádor v hlave. Myslím, že viac faciek naraz som dostať nemohla. Do toho som otehotnela so synom a život zariadil to moje spomalenie aj sám :) V tom čase ešte nebol taký veľký boom ohľadom zdravého životného štýlu ako je teraz. Pri mojom pátraní po informáciách a hodinách a hodinách samoštúdia som narazila aj na tú sladšiu časť – raw/vegan dezerty. Povedala som si WOW! To je aká pecka. Učarovali mi okamžite. A odvtedy to neodišlo :)

Najskôr to bola záľuba. Potom to prerástlo vo vášeň. Hodiny skúšania systémom pokus/omyl. Vymýšľanie vlastných receptúr. Testovanie mojou rodinou a známymi. Prvotným zámerom nebolo vlastne podnikanie. Na začiatky spomínam ako na obdobie sladkej nevedomosti. Kedy nadšenie a motor pre zhmotnenie sna je natoľko silný, že prekoná všetky prekážky. Rada spomínam na to, ako som vhupla do neznáma bez premýšľania. Nemala som šajnu čo ma čaká :D. Proste som vykročila. Bola som ten „blázon“, čo najskôr vybavil všetky legislatívne náležitosti, ktorých naozaj nie je málo, a až potom som začala rozmýšlať, že preboha… komu budem vlastne predávať?

haha!

V Trenčíne som bola úplne prvá, ktorej sa podarilo začať oficiálne vyrábať tieto dezerty. Moja prvá výrobňa bola maličká a ja som sa v nej naučila fungovať maximálne efektívne vzhľadom na priestor a čas. Dezerty som postupne dostala do lokálnych i vzdialenejších kaviarní, postupne pribúdali desiatky zákazníkov, ktorí chceli dezert od Ivet. Na všetko som bola stále sama.

 

Na výrobu, zháňanie kvalitných surovín, skúšanie nových receptov, nákupy, komunikáciu so zákazníkmi, obsluhu sociálnych sietí, dodržiavanie legislatívnych podmienok . Popri tom som vďačná môjmu drahému za obrovskú podporu, pretože skĺbiť rodinu a podnikanie nie je vždy jednoduché. Život doma nelinajkujeme. Doma proste vedia, že maminka je niekedy 14hodín v práci, pretože to tak proste je. Ale každú voľnú chvíľu si spolu užívame.

Som vyznávač teórie – ži a nechaj žiť. Nesúdim stravovanie ľudí, pretože nemám právo a nie som ani výživový poradca. Netvrdím, že raw/vegan dezerty sú zdravé. Ale dokážem povedať, že sú určite zdravšia varianta, ak je dodržaná top kvalita surovín. Dnes na trhu nájdete už množstvo výrobcov. Dokonca som hrdá na svoju prácu, pretože pre mnohých som už vzorom.

Moje príchute či výzdobu nájdete u mnohých, ktorí sa snažia ju napodobniť. Od začiatku je moja filozofia rovnaká a nezmení sa. Moje dezerty musia výborne chutiť, byť na stoloch úplne čerstvé a musia ešte lepšie vyzerať. Hriešne dobrá kombinácia, však? A toho sa držím dodnes. Medzi stovkami mojich zákazníkov nájdete rôzne typy. Niektorí ich milujú lebo im chutia, a pritom sú všežravci.

Niektorí ich vyhľadávajú, pretože majú rôzne zdravotné obmedzenia a tieto dezerty im umožňujú napriek tomu maškrtiť. K tvorbe každého dezertu pristupujem individuálne, a tak čo objednávka to originál. Moje dezerty dnes nie sú známe už iba v Trenčíne.

Mojimi zákazníkmi sú ľudia z celého Slovenska, ktorí neváhajú pricestovať desiatky kilometrov. A taktiež moje dezerty odišli už aj do Čiech, Rakúska, Nemecka, Anglicka či Francúzska. Dokonca leteli v súkromnom lietadle. Všetci zákazníci sú však pre mňa veľmi dôležití. Dodnes s nimi komunikujem ja sama a myslím, že ešte nejaký čas si to nedám vziať. Pretože tento kontakt je pre mňa dôležitý.

Aktuálne som vo fáze, kedy dokončujem svoju druhú výrobňu, pretože posun je nevyhnutný. Opúšťam to prvé hniezdo, v ktorom Ivet vyrástla už na „slečnu“ a mení sa v zrelšiu a dospelejšiu. A pridajú sa ku mne už aj ďalší pomocníci. Pretože ja mám ďalšie sny ako výrobu posúvať.

Výraznou zmenou prešiel aj môj vizuál. Nové logo či nové prvky v komunikácii s konečným zákazníkom sú práve tie čerešničky, ktoré vás robia odlíšiteľným od ostatných. Teším sa tiež na novú verziu svojho webu, na ktorej sama vlastnoručne pracujem. Pretože ja budujem svoju značku. Značku, na ktorú som hrdá. Sú za ňou tisícky odpracovaných hodín, tisícky vyrobených dezertov s najväčšou láskou a stovky tých neviditeľných vecí, na ktorých musíte pracovať, ak chcete byť právom hrdí na seba a svoju prácu.

Ale zároveň nezabúdajte na ľahkosť bytia a žiť.

Užívať si aj tie bežné chvíle v živote, pretože žiadny deň sa už nezopakuje. Ja už nie som slobodná, svoj život zdieľam so svojim manželom a deťmi, ktoré potrebujú aj mamu. Preto sa nikam nenáhlim a s nikým nepredbieham. Nosím vlastné topánky. A to doporučujem aj ostatným ženám. Snívajte, aj keď ste už dávno dospelé. Buďte odvážne a žite svoje sny. Nemusíte vybudovať korporát. Možno bude úplne stačiť, ak to, čo túžite robiť alebo robíte druhých obohatí. Tak ako v mojom prípade. O skvelý chuťový zážitok. O tom to je :)

Milujem nové výzvy a nové ciele. Dnes mám za sebou kus cesty, ale verím, že ešte väčší pred sebou. A už teraz sa nemôžem dočkať na všetko to nové, čo ma postretne :) Teším sa napríklad z toho, že začínam testovať pečené vegánske dezerty, ktorých je na trhu taktiež veľmi málo. A opäť cítim to isté vzrušenie čo na začiatku…

S láskou…

Ivet

Čo sú to raw/vegan dezerty?

Raw/vegan nepečené dezerty sú zdravšia varianta bežných sladkostí, avšak je dôležité zachovať vysokú kvalitu vstupných ingrediencií. Neprechádzajú tepelnou úpravou, a tak v nich nájdete množstvo prospešných látok pre telo. Sú vyrobené z čisto prírodných surovín, neobsahujú nič živočíšne.

Nenájdete v nich preto žiadne vajíčka, mlieko, maslo či med. Taktiež žiadnu múku, sóju či rafinovaný cukor. A z čoho sú teda vyrobené? Pri výrobe sa používajú rôzne druhy orechov, čerstvé datle, ovocie, superfood prášky, nerafinovaný panenský kokosový olej či kakaové maslo. Kombinácie, ktoré sú možné vyčarovať, je naozaj nekonečno. A tak s prihliadnutím na individuálne potreby je možné pripraviť tieto dezerty pre ludí s rôznymi zdravotnými obmedzeniami. Nemilujú ich však iba tí, ktorí „musia“. V obľube ich majú aj „všežravci“, pre ktorých sú príjemným spestrením. Raw dezert musíte jednoducho ochutnať, aby ste vedeli o čom je reč :)

Nech sa páči, jeden môj recept:

Lieskovcové brownies s malinových džemom a čokokrémom.

Veľkosť formy: 24cm – výjde 16 porcií.

Používajte prosím čo najvyššiu kvalitu vstupných ingrediencií. Na kvalite výsledku to oceníte aj ucítite :) Preto nepíšem pri každej položke „bio“. Ale v prípade raw dezertov to hrá naozaj veľkú rolu.

Brownies: 500g lieskových orechov, 100g nepraženého kakaa, 150g javorového sirupu, 1 polievková lyžica cejlónskej škorice, 90g panenského kokosového oleja, štipka himalájskej soli.

Lieskové orechy rozomelieme na väčšie kúsky. Potom pridáme kakao, javorový sirup, cejlónsku škoricu, himalájsku soľ. Vo food procesore s nožmi v tvare S spolu krátko premixujeme. Nakoniec prilejeme olej a opäť veľmi krátko premixujeme, aby sa olej iba zapracoval. Formu na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme do nej brownies.

Malinový džem – 200g malín (doporučujem rozmraziť domáce mrazené maliny, aby sme získali aj šťavu), 100g čerstvých datlí. Rozmixujeme v mixéri a vylejeme na brownies.

Čokokrém – 4 veľké zrelé avokáda, 100g čerstvých ďatlí, kto potrebuje môže dosladiť s 50g bio agáve sirupom alebo javorovým sirupom, 40g nepražené kakao, 50g panenský kokosový olej, 50g kakaové maslo. Olej aj maslo si predtým roztopíme nad parou, iba aby sa dostal do tekutej formy. Všetko rozmixujeme v mixéri na hladkú hmotu. Necháme na chvíľu stuhnúť v chladničke. Potom buď natrieme na malinový džem alebo podľa fantázie navrstvíme cukrárskou špičkou.

Dobrú chuť!

Ivet a jej krásne a chutné dezerty nájdete na Facebooku: https://www.facebook.com/ivetraw/

a tiež na Instagrame: https://www.instagram.com/ivet_raw/

Čítajte tiež: Poďte so mnou do sveta šikovných žien

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.