Ružové víno sa teší všade vo svete veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch svoj rozmach aj u nás a to až v takých rozmeroch, že sa rosé stáva z roka na rok výraznejším fenoménom a čoraz častejšie predstavujú tieto vína cieľ a nie vedľajší produkt.
Najmä v klimaticky menej priaznivých ročníkoch s nedostatkom slnka ponúkajú výbornú možnosť zhodnotenia modrých odrôd, z ktorých sa rodia pikantné a originálne slovenské „roséčka“.
Ružové nie je zafarbené biele
Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará. Spočiatku sa stretávalo s rôznymi predsudkami a väčšina z nich súvisela s výrobou.
Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža skutočný vinársky kumšt. Žiaľ, ešte aj v súčasnosti pretrváva medzi verejnosťou skôr názor, že ružové víno sa získava prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne.
Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním bez nakvášania rmutu. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbív zo šupky, čím vzniká charakteristická jemná farba, ktorá súvisí aj s odrodou a zrelosťou hrozna. Technologickým postupom sa pri výrobe ružového vína dosiahne krásna ovocnosť, iskrivosť, sviežosť.
Hlavnou prednosťou rosé je, že v chuti síce pripomína skôr biele víno, ale vnímavý konzument v ňom nájde aj tóny charakteristické pre červené víno. Zároveň v dôsledku oveľa nižších koncentrácií farbív, tanínov a trieslovín je oveľa ľahšie.
Všestrannosť využitia
Jednou z predností, ktoré ružovému vínu prináležia, je jeho nesmierna všestrannosť využitia. Podáva sa k jedlám, dezertom i syrom alebo k husacej pečienke. Pohár samotného ružového vína sa však najlepšie hodí do jemnej ženskej ruky. Koniec-koncov sú to práve ženy, ktoré na cnosti ružového vína nedajú dopustiť. Ony totiž vedia najlepšie oceniť jeho sviežosť a mäkké srdce. Spojenie ženy a ružového vína je preto dokonalé.
Možnosti vychutnania sú rozmanité
Ako si ružové víno najlepšie vychutnať? Možnosti sú rozmanité. Ružové víno sa hodí k teľacine, jahňacine a hlavne k pernatej divine. V polosladkej, alebo v sladkej podobe výborne dopĺňa dezerty kombinované s lesným ovocím. Netreba však zabúdať ani na správny spôsob podávania. Ružové víno sa pije pri 9–10 °C. Nalieva sa do pohára na biele víno, na stopke, maximálne 6–7 cl a nechá sa 2–3 minúty „odpočinúť“ v pohári. Jemným potočením pohára sa začnú uvoľňovať arómy jedinečné a charakteristické iba pre ružové víno. Tieto vína nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu.
Čítajte tiež: 4 tipy, ako k syru vybrať správne víno
Úvodné foto: http://pexels.com