Ružové víno najviac vynikne v ženskej ruke

1

Ružové víno sa teší všade vo svete veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch svoj rozmach aj u nás a to až v takých rozmeroch, že sa rosé stáva z roka na rok výraznejším fenoménom a čoraz častejšie predstavujú tieto vína cieľ a nie vedľajší produkt.

Najmä v klimaticky menej priaznivých ročníkoch s nedostatkom slnka ponúkajú výbornú možnosť zhodnotenia modrých odrôd, z ktorých sa rodia pikantné a originálne slovenské „roséčka“.

glasses of rose wine
Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

 Ružové nie je zafarbené biele
Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará. Spočiatku sa stretávalo s rôznymi predsudkami a väčšina z nich súvisela s výrobou.

Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža skutočný vinársky kumšt. Žiaľ, ešte aj v súčasnosti pretrváva medzi verejnosťou skôr názor, že ružové víno sa získava prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne.

Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním bez nakvášania rmutu. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbív zo šupky, čím vzniká charakteristická jemná farba, ktorá súvisí aj s odrodou a zrelosťou hrozna.  Technologickým postupom sa pri výrobe ružového vína  dosiahne krásna ovocnosť, iskrivosť, sviežosť.

Hlavnou prednosťou rosé je, že v chuti síce pripomína skôr biele víno, ale vnímavý konzument v ňom nájde aj tóny charakteristické pre červené víno. Zároveň v dôsledku oveľa nižších koncentrácií farbív, tanínov a trieslovín je oveľa ľahšie.

 

photo of bottle pouring water on glass wine
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Všestrannosť využitia
Jednou z predností, ktoré ružovému vínu prináležia, je jeho nesmierna všestrannosť využitia. Podáva sa k jedlám, dezertom  i syrom alebo k husacej pečienke.  Pohár samotného ružového vína sa však najlepšie hodí do jemnej ženskej ruky. Koniec-koncov sú to práve ženy, ktoré na cnosti ružového vína nedajú dopustiť. Ony totiž vedia najlepšie oceniť jeho sviežosť a mäkké srdce. Spojenie ženy a ružového vína je preto dokonalé.

Možnosti vychutnania sú rozmanité
Ako si ružové víno najlepšie vychutnať?  Možnosti sú rozmanité. Ružové víno sa hodí k teľacine, jahňacine a hlavne k pernatej divine. V polosladkej, alebo v sladkej podobe výborne dopĺňa dezerty kombinované s lesným ovocím. Netreba však zabúdať ani na správny spôsob podávania. Ružové víno sa pije pri 9–10 °C. Nalieva sa do pohára na biele víno, na stopke, maximálne 6–7 cl a nechá sa 2–3 minúty „odpočinúť“ v pohári. Jemným potočením pohára sa začnú uvoľňovať arómy jedinečné a charakteristické iba pre ružové víno. Tieto vína nie sú vhodné na dlhodobú archiváciu.
Čítajte tiež: 4 tipy, ako k syru vybrať správne víno
Úvodné foto:
http://pexels.com

person pouring champagne in champagne flute
Photo by Natalie on Pexels.com

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.