Vo dvojici sa to ťahá lepšie! Pre syry a víno porekadlo platí tiež. Aké dvojice medzi sebou správne spárovať tak, aby víno podtrhlo chuť syru a ten naopak dodal vínu šmrnc?
Prinášame vám 4 jednoduché tipy, ako priviesť svoje syrové zážitky k dokonalosti
- Intenzita a vyzretosť syra je základ
Syr sa rovnako ako víno vyvíja a zreje, a preto musíme brať pri párovaní s vínom do úvahy jeho vek. Mladý a mäkký syr je väčšinou ľahší a jemnejší s mliečnou chuťou. Skvelo sa k nemu hodia svieže a ľahké vína typu Sauvignon Blanc, Riesling alebo Veltlínské zelené. Suché a ovocné rosé alebo šťavnaté ovocné červené víno s nízkym množstvom trieslovín doplní mladé syry tiež perfektne.
Počas zrenia syra sa vôňa a chuť stávajú oveľa intenzívnejšie. V syre sa objavujú tóny šampiňónov, orieškov a niekedy až lesného porastu. V pokročilom veku každého syru je dobrou voľbou napríklad vyzretý Pinot Noir z Burgundska, červené Bordeaux alebo španielske vína z regiónu Rioja. Jednoducho povedané, vyberajte plnšie vína s intenzívnejšou chuťou. Zo slovenských vín vyskúšajte napríklad vyzretú Frankovku alebo André.
- Párujte syry a vína z rovnakého regiónu
Syry a víno spolu v rôznych regiónoch existujú po stáročia a chuťovo sa tak spolu postupne zladili. Pokiaľ máte možnosť zohnať syr a víno z rovnakej lokality, o inej kombinácii už ani nerozmýšľajte.
Skvelá je napríklad kombinácia čerstvého kozieho syra z oblasti Loiry vo Francúzsku a vína odrody Sauvignon Blanc, kde odroda prakticky vznikla. Skúsiť môžete tiež syry typu brie (u nás sa im približuje hermelín) s Rulandským modrým alebo barikové Chardonnay, ktoré nádherne podčiarknu chute syra s ušľachtilou plesňou.
- Hľadajte rovnaké alebo kontrastné chute
Aj keď sme vám v predchádzajúcom bode poradili, aby ste hľadali vína podobnej intenzity, k akej dozrel samotný syr, musíme sa hneď podeliť o výnimku, ktorá potvrdzuje pravidlo. K hermelínu sa totiž môže hodiť nielen bohaté, na sude zrejúce Chardonnay, ktoré plnú, krémovú a orieškovú chuť syra doplní, ale tiež sviežosť šumivého vína. To vďaka bublinkám syr naopak odľahčí.
- Pozor na triesloviny v červenom víne
Vína bohaté na triesloviny (trpká zložka chuti červeného vína) sa perfektne hodia k bohatším vyzretým a tvrdým syrom. Skvele sa totiž viažu na ich bohatú a smotanovú štruktúru. Mladé mäkké a ľahšie syry si s väčším množstvom trieslovín nerozumejú. Vína s nimi totiž v ústach vytvoria nepríjemnú kovovú chuť.
Čítajte tiež: Ružové víno najviac vynikne v ženskej ruke
http://www.andawell.sk
Vína spároval Vladimír Vaněk, Head sommelier.