Elegantné prostredie dodá každému stretnutiu pri stole osobitý nádych. Romantické rande s druhou polovičkou, rodinné stretnutie, vianočná večera alebo špeciálna večera usporiadaná na oslavu narodenín sú dôležité momenty, ktoré spestrujú každodenný život. Každý, kto si váži chvíle strávené s blízkymi pri stole, by mal poznať tajomstvá savoir vivre. Etiketa určuje nielen pravidlá správania sa počas jedla, ale aj to, ako by mali byť na stole umiestnené taniere, príbory, obrúsky a iné predmety. Ako pripraviť stôl na prijatie hostí? Pozrite si naše rady a zistite, ako sa vyhnúť prešľapu, ktorý by mohol poškodiť imidž hostiteľa.
Po prvé: obrus
Začnite pripravovať jedáleň na veľkú oslavu výberom obrusu. Vzdanie sa tohto prvku v prospech úzkych behúňov alebo podložiek je nevkusné.
Ak plánujete vynikajúcu večeru alebo obed, kúpte si vopred tlmený obrus. Univerzálnou voľbou by bol jednoduchý model bez vzorov alebo zdobený jemnými ozdobami.
Nie ste si istí, aká farba harmonicky doplní interiér?
Vyberte si univerzálnu a nadčasovú bielu farbu. Pozvali ste priateľov na neformálne stretnutie? Potom si môžete dovoliť viac slobody. Obyčajný obrus môžete nahradiť poťahom zo vzorovanej, efektnej látky.
Je dôležité, aby bola látka dobre vyžehlená a aby dĺžka obrusu neobmedzovala voľnosť osôb sediacich pri stole. Obrus by mal presahovať dosku stola približne o 20 cm.
Druhé: príbory a taniere
Nie ste si istí, ako správne umiestniť jedálenskú súpravu na stôl? Umiestnenie tanierov, príborov, pohárov a pohárikov podľa všeobecne uznávaných noriem môže spôsobiť mnoho ťažkostí.
Situácia sa ešte viac skomplikuje, ak podávate rozšírenú večeru pozostávajúcu z predjedla, dvoch chodov a dezertu.
Pri slávnostných večeroch sa základná súprava príborov rozširuje o ďalšie predmety, napríklad príbory (často špeciálne vidličky na ryby alebo morské plody), poháre na víno a poháre na vodu. Keď sa stretnutia konajú doma, zvyčajne sa obmedzíme na základný súbor.
Tu sú praktické tipy, ktoré vám pomôžu pri príprave oslavy:
- nože a lyžice položte na pravú stranu taniera a vidličky na ľavú. Príbor, ktorý použijeme na začiatku, sa nachádza najďalej od taniera;
- vedľa taniera môžu byť umiestnené maximálne 3 páry príborov. Ak plánujete podávať viac jedál, pri servírovaní nasledujúcich jedál pridajte k prestieraniu príbor
- dezertný príbor (malá lyžička a vidlička) sa položí nad tanier. Čajová lyžička by mala byť vyššie a vidlička nižšie. Rúčku lyžičky nasmerujte doprava a vidličky doľava;
- riad umiestnite približne 2 cm od okraja stola. Úplne dole by mal byť najväčší plochý tanier (servírovací tanier/podtanier). Dôležité je, že slúži ako dekoratívna podložka. Na ňom sa nejedia žiadne jedlá. Na podtanier sa položí tanier na hlavné jedlo, na ňom menší tanier na predjedlo a hlboký tanier;
- dezertné taniere by sa mali podávať až po zjedení hlavného jedla (keď sú taniere a taniere odstránené zo stola);
- do ľavého horného rohu sa položí malý tanier s chlebom a malá kocka masla;
- neodkladajte príbory priamo na stôl. Vždy ich položte na tanier. Dôležitou informáciou pre čašníka alebo hostiteľa je usporiadanie príborov. Prerušili ste jedlo, ku ktorému sa chcete vrátiť? V tomto prípade umiestnite príbor tak, aby vidlička ukazovala na osem hodín a nôž na štyri hodiny.Ak chcete, aby prestieranie prevzal čašník, usporiadajte príbory rovnobežne s rúčkami smerujúcimi k piatej hodine.
Dbajte na to, aby všetky príbory boli z jednej sady. Nedostatok konzistencie spôsobí nežiaduci, nedbalý efekt.
Primeraný priestor
Sloboda vstať zo stoličky a zjesť jedlo môže byť značne obmedzená nedostatkom dostatočného priestoru. Uistite sa, že sa pozvaní hostia cítia vo vašom dome úplne pohodlne.
Predpokladá sa, že každá osoba sediaca pri stole by mala mať k dispozícii minimálne 70 cm dosky stola. Tento priestor umožňuje nerušenie stolovanie a umožňuje pripraviť plné prestieranie.
Vkusný dizajn pre ešte väčšie potešenie
Každý labužník vie, že ani tie najlepšie recepty a vybrané suroviny, odovzdávané z generácie na generáciu, nezaistia v kuchyni úspech, ak spôsob podávania zlyhá.
Elegantný porcelán, leštené príbory, krištáľové sklo odrážajúce plameň sviečok na stole prikrytom obrusom so zložitou, jemnou výšivkou zdôrazňujú hĺbku chuti a robia z jedla skutočnú pastvu pre zmysly.
V jedálni alebo obývačke sa oplatí nájsť miesto na elegantnú vitrínu, v ktorej môžete vystaviť svoju zbierku skla a porcelánu.
Dôležité je, že elegantný riad umiestnený vo vitríne nebude zaberať cenné miesto v kuchynských skriniach, bude chránený pred prachom a bude neprístupný deťom.
Spodná, uzavretá časť nábytku je ideálnym miestom na uloženie obrusov, obrúskov, obrúskov, váz a iných dekorácií, ktoré dodajú stolu konečnú podobu.
Starostlivo prispôsobená interiéru vitrína bude plniť dvojakú funkciu: praktického vybavenia a vkusnej dekorácie. Nábytok bude ešte pôsobivejší, ak ho obohatíte o LED diódy na osvetlenie sklenených prvkov.
Zaraďte do svojej domácej zbierky sezónne doplnky. Vianočné obrúsky a dekorácie, obrusy s jarným motívom alebo šálky s jesennými dekoráciami vám umožnia nenápadne pripraviť váš domov na akúkoľvek príležitosť.
Sponzorovaný článok