Každý rok koncom júna pripravujem marhuľový džem, marhuľové koláče, smoties a veľa ďalšieho. Marhuľa nie je typicky slovenská plodina. Prišla k nám z Číny. Do Európy sa dostala cez Arménsko, do Česka sa rozšírila z Talianska cez Slovinsko a Rakúsko.
Obsahuje veľa vitamínov a iných telu prospešných látok. Sú to draslík, horčík, fosfor, železo. Dalo by sa menovať ďalej, lebo tieto malé oranžové plody sú naozaj plné zdravia.
A kalórii. Aj keď v tomto sú na tom bohatšie sušené marhule. Tie obsahujú síce viac kalórii, ale aj živín.
Ako pôsobia? Podporujú imunitný systém, spomaľujú starnutie, zlepšujú náladu, odstraňujú únavu, pozitívne pôsobia na kožné problémy.
A to nie je všetko. Všetko sú to však dobré spôsoby, prečo ich konzumovať a želírovaním si ich uchovať aj na zimu.
Spolu s Dr. Oetker vám prinášam tri recepty na marhuľové džemy. Nech sa páči.
Marhuľový džem na tri variácie
Náročnosť:jednoduchá príprava
Vystačí na: asi 8 pohárov (200 ml)
Čas prípravy:asi 40 minút
Potrebujeme:
1,5 kg vykôstkovaných marhúľ
1 balíček Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr. Oetker
Príprava:
1. Na prípravu džemu vložíme do hrnca ovocie a ponorným mixérom ho rozmixujeme. Pridáme želírovací cukor a dobre premiešame.
Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť.
Variácie podľa chuti a nálady
Marhuľový džem s ananásom
Na marhuľový džem s ananásom pridáme k 1 kg marhúľ 500 g olúpaného a na malé kúsky nakrájaného ananásu, želírovací cukor a dobre premiešame.
Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
Marhuľový džem s marakujou
Na marhuľový džem s marakujou pridáme k 1,2 kg marhúľ 300 g dužiny z marakuje (asi 8 ks), želírovací cukor a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
TIP: Skúška želírovacej schopnosti:
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
Čítajte tiež: Marhuľový koláč – Recept
http://www.andawell.sk
Ilustračné foto: http://www.pexels.com