Medzi zvýšeným príjmom soli a vznikom niektorých ochorení je súvislosť. Odporúčaná denná dávka soli je 5-6 gramov, no väčšina z nás toto množstvo každý deň vysoko prekračuje. Kde bolia obličky?
Obličky
Príliš veľa soli v potrave pritom môže spôsobiť najmä:
- vysoký krvný tlak
- kardiovaskulárne ochorenia (mozgová mŕtvica, ochorenia srdca, srdcové zlyhanie)
- ochorenia obličiek a vznik obličkových kameňov
- obezitu
- osteoporózu
- rakovinu žalúdka
- zadržiavanie tekutín v tele a opuchy
- zhoršovanie príznakov niektorých ochorení, napr. cukrovky, astmy, či alzheimerovej choroby
Soľ a obličky
Jednou z úloh obličiek je odstraňovať z organizmu prebytočnú vodu, na čo je nevyhnutný správny pomer sodíka a draslíka v tele. Strava s vysokým obsahom soli môže túto rovnováhu narušiť, čo spôsobí zníženie funkcie obličiek a odvádzanie menšieho množstva tekutín z tela, čo ďalej vedie k vzniku vysokého krvného tlaku. Ten zase zaťažuje obličky a môže viesť k vzniku obličkového ochorenia.
Čítajte tiež: Obličky – prečo zlyhávajú a kedy spozornieť?

Čo spôsobuje vysoký príjem soli?
Vysoký príjem soli zvyšuje množstvo bielkovín v moči. To je hlavný rizikový faktor poklesu obličkových funkcií. A to prispieva k vzniku obličkových i srdcovocievnych ochorení. Vysoký príjem soli môže zhoršovať priebeh základného obličkového ochorenia u ľudí, ktorí už majú diagnostikované problémy s obličkami.

Zníženie príjmu soli z 10 na 5 gramov za deň v štúdii viedlo k zníženiu vylučovania bielkovín do moču o 19,4 %. Preto by ľudia, ktorí už trpia obličkovými ochoreniami a tiež tí, ktorým hrozia (najmä pacienti s vysokým tlakom a cukrovkou), mali znížiť príjem soli. Takmer pri všetkých typoch obličkových ochorení totiž vedie soľ k zadržiavaniu sodíka a vody v tele. To spôsobuje ďalšie zhoršovanie obličkových funkcií.
Sodík a obličky
Sodík, ktorý obsahuje najmä soľ, ovplyvňuje množstvo a zloženie tekutín v tele a krvný tlak. Má tiež vplyv na funkciu obličiek. Keď množstvo sodíka v organizme stúpa, môže sa objaviť vysoký krvný tlak, opuchy tváre a končatín, prírastok na váhe a dýchavičnosť. Preto by sme mali v prevencii a liečbe obličkových ochorení dbať na obmedzenie príjmu soli a tým aj sodíka v potrave.
- Pri varení nepoužívajte soľ a nedosáľajte jedlá ani na tanieri. Na dochutenie uprednostnite čerstvé alebo sušené bylinky, koreniny, citrón či ocot.
- Používajte čerstvú alebo mrazenú zeleninu a mäso namiesto konzervovaných, marinovaných či sterilizovaných jedál.
- Vyhýbajte sa polotovarom a slaným pochutinám.
- Čítajte zloženie na obaloch potravín a vyberajte si tie s nižším obsahom sodíka!
Soľ a obličkové kamene
Obličkové kamene sa u ľudí vyskytujú pomerne často. Počas života sa objavia aspoň raz u 6% žien a 12% mužov. Ide o akútny bolestivý problém. Môže sa prejaviť nevoľnosťou, poruchami odtoku moču z močových ciest, vyžarujúcimi neutíchajúcimi bolesťami v chrbte. Ak sú početné, môžu viesť až k obličkovej nedostatočnosti.
Vznik obličkových kameňov ovplyvňuje aj príjem soli – vysoké množstvo soli v strave zásadne zvyšuje riziko vzniku obličkových kameňov, keďže soľ zvyšuje hladinu vápnika v moči a ten je základnou stavebnou jednotkou obličkových kameňov.
Viacero štúdií potvrdilo, že obmedzenie príjmu soli môže znížiť vylučovanie vápnika a tým aj znížiť výskyt obličkových kameňov. Hyperkalciúria sa objavuje až u 80% pacientov s obličkovými kameňmi. Rovnako sa preukázalo, že zvýšené riziko vzniku obličkových kameňov majú ľudia s vysokým krvným tlakom.
Obmedzenie príjmu soli je preto mimoriadne prospešné práve pre nich, keďže neslaná diéta okrem zníženia tlaku zároveň znižuje aj vylučovanie vápnika, a tým riziko vytvorenia kameňov v obličkách.
Vyššie riziko obličkových kameňov majú tiež ľudia s pretrvávajúcimi infekciami močových ciest a Crohnovou chorobou. Najčastejšie postihujú ľudí vo veku 30-60 rokov.