Jablkový koláč s mandľovým krémom – Recept

0

Čo patrí k víkendu? Ideálne koláč, ktorý vonia po domove a obsahuje ovocie z našich zemepisných šírok. Jablkový koláč s mandľovým krémom je presne taký.

Voňavý zákusok plný šťavnatých jabĺk a mandlí.

jablkový koláč na víkend. Foto: http://www.pexels.com

Náročnosť: stredne náročná príprava  

Čas prípravy: asi 25 minút

Vystačí na: asi 24 porcií

Na Jablkový koláč potrebujeme:

Na cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • štipku soli
  • 50 g lúpaných mletých mandlí
  • 150 g masla
  • 2 vajcia

Na náplň a posypanie:

  • 1 ½ kg jabĺk
  • šťava z 2 citrónov
  • 300 g zmäknutého masla
  • 200 g cukru
  • 2 balíčky Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 2 vajcia
  • 1 balíček Finesse strúhanej Citrónovej kôry Dr. Oetker
  • 80 ml mandľového likéru
  • 200 g polohrubej múky
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 50 g olúpaných mandľových triesok
  • 1 balíček Škoricového cukru Dr. Oetker

Pripravte si tiež:

  • elektrický ručný šľahač
  • plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm)

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a mandľami. Pridáme maslo a vajcia a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky.

    Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
    Čítajte tiež: Hrnčekový jablkový koláč – Recept

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Čas pečenia: asi 15 minút

  1. Na prípravu náplne olúpeme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme vajcia, kôru, likér a múku a vymiešame dohladka.

    Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do zmesi. Náplň nanesieme na upečený plát a uhladíme. Na vrch dáme plátky jabĺk, posypeme ho mandľovými trieskami a vložíme do rúry.
    Čítajte tiež: Tiramisu – to najlepšie ku kávičke – Recept

Čas pečenia: asi 20-30 minút

  1. Teplý koláč posypeme škoricovým cukrom a necháme vychladnúť.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.