Čo patrí k víkendu? Ideálne koláč, ktorý vonia po domove a obsahuje ovocie z našich zemepisných šírok. Jablkový koláč s mandľovým krémom je presne taký.
Voňavý zákusok plný šťavnatých jabĺk a mandlí.
Náročnosť: stredne náročná príprava
Čas prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 24 porcií
Na Jablkový koláč potrebujeme:
Na cesto:
- 350 g polohrubej múky
- ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- štipku soli
- 50 g lúpaných mletých mandlí
- 150 g masla
- 2 vajcia
Na náplň a posypanie:
- 1 ½ kg jabĺk
- šťava z 2 citrónov
- 300 g zmäknutého masla
- 200 g cukru
- 2 balíčky Vanilínového cukru Dr. Oetker
- 2 vajcia
- 1 balíček Finesse strúhanej Citrónovej kôry Dr. Oetker
- 80 ml mandľového likéru
- 200 g polohrubej múky
- 500 ml smotany na šľahanie
- 50 g olúpaných mandľových triesok
- 1 balíček Škoricového cukru Dr. Oetker
Pripravte si tiež:
- elektrický ručný šľahač
- plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm)
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a mandľami. Pridáme maslo a vajcia a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Čítajte tiež: Hrnčekový jablkový koláč – Recept
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: asi 15 minút
- Na prípravu náplne olúpeme jablká, odstránime jadrovníky a nakrájame na tenké plátky. Plátky jabĺk pokvapkáme citrónovou šťavou. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme vajcia, kôru, likér a múku a vymiešame dohladka.
Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do zmesi. Náplň nanesieme na upečený plát a uhladíme. Na vrch dáme plátky jabĺk, posypeme ho mandľovými trieskami a vložíme do rúry.
Čítajte tiež: Tiramisu – to najlepšie ku kávičke – Recept
Čas pečenia: asi 20-30 minút
- Teplý koláč posypeme škoricovým cukrom a necháme vychladnúť.