Už neviete, čo piecť? Tak vyskúšajte šťavnatý a úplne skvelý hrnčekový jablkový koláč. U nás sa po ňom tak zaprášilo, že mi na fotenie zostali len tieto dva kúsky :)
Potrebujeme:
5 veľkých jabĺk
2,5 hrnčeka polohrubej alebo špaldovej múky
1 hrnček kryštálového alebo trstinového cukru
1 hrnček vlažného mlieka
Pol hrnčeka oleja
2 lyžice kakaa
2 vajcia
1 Vanilínový cukor
1 Škorica (dala som škoricový cukor od Dr. Oetker)
1 prášok do pečiva
1 lyžička Sódy bikarbóny
Džem na potretie – ja som dala domáci marhuľový a na vrch ešte postrúhané jablká.
Čokoláda – použila som čokoládovú polevu od Dr. Oetker.
Postup:
1. Očistite jablká a nastrúhajte nahrubo. Ja som si načistila a nastrúhala viac, pretože som dala jablká aj navrch koláča.
2. V miske alebo v mixéry si vymiešajte múku, cukor, olej, vajcia, mlieko, kakao, vanilínový cukor, škoricový cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a postupne do toho v miešajte ostrúhané jablká.
3. Plech si vysteľte papierom na pečenie, vylejte cesto a pečte pri teplote 180 C (elektrická rúra) približne 30 – 40 minút.
4. Po upečení, polejte koláč lekvárom a na lekvár dajte rozpustenú čokoládu. Ja som na čokoládu dala ešte nakrájané jablká a vznikol úžasne sťavňatý koláč.
[…] Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a mandľami. Pridáme maslo a vajcia a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 30 minút do chladničky. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát s rozmermi 30 × 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.Čítajte tiež: Hrnčekový jablkový koláč – Recept […]