Jablká a hrušky sú jesennými pokladmi našich záhrad. Aj keď sa v našich obchodoch dajú kúpiť celoročne, ich prirodzenú sezónu by sme nemali premárniť. Máme tak najväčšiu šancu kúpiť a konzumovať ovocie s najvyššou výživovou hodnotou a od mnohých drobných pestovateľov často aj chemicky neošetrované.
Jablká sú pokrm krvi prospešný
Jablká odporúčal už známy Sebastian Kneipp ako “pokrm krvi prospešný”. Sú skvelým diétnym pokrmom. Upravujú žalúdočné problémy, obojstranne regulujú stolicu, pri hnačke zastavia, pri zápche uvoľnia.
Sú skvelým zdrojom diétnej vlákniny a spolu s hruškami sú veľmi odporúčané gastroentorológiou.
Aj starobylá indická ajurvéda po stáročia považovala dusené jablká, prípadne aj iné ovocie povarené spolu s korením ako napr. škorica a klinčeky, za pokrm veľmi liečivý pre stav tráviaceho traktu.
Nie náhodou naše babičky tak radi robievali čerstvé kompóty s klinčekmi a škoricou ako zdravú náhradu dezertu.
Čítajte tiež: Čučoriedky – prečo ich milovať?
Jablká znižujú cholesterol
Jablko pozostáva až z 30 % z pektínu, jablčnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a viaže na seba jedovaté látky ako je olovo a ortuť. Soli kyseliny vínnej – vínany – v jablku bránia škodlivej tvorbe fermentov a usadzovaniu baktérií v črevách.
S každými desiatimi gramami vlákniny sa znižuje o 14 % pravdepodobnosť srdcových chorôb. Stredne veľké jablko obsahuje 5 g vlákniny.
Jablká pomáhajú aj proti obezite
Aj napriek tomu, že obsahujú istý podiel cukru. Obézne ženy, ktoré do svojej diéty zahrnuli tri jablká denne, schudli viac ako tie, ktoré jablká nejedli.
Aj diabetici zaznamenali pozitívny vplyv jabĺk, kedy im po jedle menej vyskočila glukóza v krvi, pravdepodobne vďaka obsahu rozpustnej vlákniny.
Iná štúdia zistila, že strava bohatá na ovocie, ako sú hrušky a jablká, pomáha ženám vo veku od 30- 50 rokov chudnúť. Po 12. týždňoch schudli ženy, ktoré jedli hrušky a jablká, priemerne 1,5 kg.
Rovnaká štúdia navyše zistila u žien, ktoré konzumovali tieto dva druhy ovocia, významný pokles krvného cukru a cholesterolu.
Ak chudnete a pri pravidelnej konzumácii jabĺk hneď vyhladnete, je to úplne normále, pretože urýchľujú proces trávenia. Skúste celé jablko rozmixovať s vodou, pridať škoricu.
Takáto kombinácia Vás určite osvieži a zaženie chuť na sladké.
Hruška je prastaré ovocie
ľudia ju jedli pravdepodobne už v dobe kamennej. Jedna stredne veľká hruška má rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy.
Priemerná hruška obsahuje okolo 4 g vlákniny tvorenej prevažne rozpustnými pektínmi a lignanmi. Je tiež plná účinných rastlinných antioxidantov.
Hrušky sa v dejinách používali na liečbu mnohých zdravotných problémov od porúch zažívania a kŕčov až po znižovanie horúčky.
V dužine a šupke hrušiek sa vitamíny a minerálne látky nachádzajú v zladenej rovnováhe, takže sa môžu v látkovej premene optimálne zužitkovať. To sa týka najmä protihráčov medzi biologicky účinnými látkami, napr. draslíka a sodíka, medi a zinku, vápnika a fosforu.
Tieto vlastnosti robia z hrušiek najlepšiu potravinu pre boj s ťažkými kovmi a jedovatými látkami ako je olovo, ortuť a kadmium alebo konzervačnými prísadami, ktoré vyväzujú, neutralizujú a vylučujú z tela.
Hrušky sú bohaté na kyselinu listovú (pre rast, krvotvorbu, dobrú náladu), draslík (odvodňuje) a vitamín C (imunitný systém).
Hrušky regulujú čreva
Podporujú odstraňovanie odpadových produktov látkovej premeny, zmierňujú tráviace ťažkosti. Naši predkovia však kládli veľký dôraz na to, ako hrušky jesť.
Plody museli byť dokonale zrelé, pretože inak môžu pôsobiť plynatosť a zápchu.
A pokiaľ neboli dokonale zrelé, jedli sa pečené, čo sa odporúča aj v súčasnej dobe, pretože pečené hrušky pôsobia regulačne a prípadné hnačky zastavia.
Hrušky majú samy o sebe vysoký podiel vody, ktorý zabezpečí rýchly prísun uvoľnených živín do čriev. Tým pomáhajú črevá čistiť.
- Darčeky pre ženy po 50-ke, ktoré potešia a inšpirujú: Čas na krásu, zdravie a nové zážitky!Keď sa blížia Vianoce, často sa zamýšľame, ako potešiť svojich blízkych. Ženy po 50-ke si zaslúžia špeciálnu pozornosť – je to obdobie života, kedy sa môžu venovať svojim túžbam, záľubám a zdraviu. Tento vek nie je o spomaľovaní, ale o nachádzaní radosti v malých veciach a budovaní nových zážitkov. Prinášame inšpiratívny zoznam darčekov, ktoré nielenže… Čítať viac: Darčeky pre ženy po 50-ke, ktoré potešia a inšpirujú: Čas na krásu, zdravie a nové zážitky!
- Spln v Blížencoch prinesie stíšenieSpln v Blížencoch môže u niektorých ľudí otvoriť hriechy z minulosti. Niečo, čo nebolo vyriešené, sa vráti. A ľudia dostanú opäť možnosť to vyriešiť. Čo nie je vyriešené, bude sa v rôznych situáciách vracať. A to dovtedy, kým to nevyriešime. Nájdime vnútorný pokoj tým, že odpustíme. Sebe aj druhým. Stretli sa Blíženci so Strelcom a… Čítať viac: Spln v Blížencoch prinesie stíšenie
- Vyradili by ste cukor, ak by ste vedeli, aký úžasný život vás čaká?Predstavte si život bez neustálej únavy, náhlych chutí na sladké a kolísavej nálady. Život, v ktorom vaše telo funguje ako dokonale zladený orchester. To všetko sa môže začať jedinou zmenou – vyradením cukru z vášho jedálnička. Hoci sa to môže zdať ako veľká výzva, odmenou vám bude viac energie, lepšia nálada a zdravšie telo. Chcete… Čítať viac: Vyradili by ste cukor, ak by ste vedeli, aký úžasný život vás čaká?
- Horoskop na rok 2025: Prelomový rok, ktorý uzatvorí všetky nevyriešené kapitoly!Rok 2025 je podľa numerológie rokom čísla 9, čo znamená uzatváranie cyklov, dokončovanie nedoriešených vecí a uvoľnenie priestoru pre nové začiatky. Tento rok nás vyzýva k tomu, aby sme sa zbavili starých návykov, vzťahov či situácií, ktoré nás už neobohacujú. Je to čas introspekcie, odpustenia a hľadania rovnováhy. Astrologicky bude rok 2025 zaujímavý svojimi pohybmi… Čítať viac: Horoskop na rok 2025: Prelomový rok, ktorý uzatvorí všetky nevyriešené kapitoly!
- Vianočné praclíkové jednohubky – naslano i nasladkoNáročnosť: stredne náročné Čas prípravy: asi 100 minútČas pečenia: asi 40 minútVystačí na: asi 10 porcií Potrebujeme: Na cesto:450 gramov hladkej múky1 balíček droždia 2 ½ zarovnaných KL soli2 zarovnané PL trstinového cukru90 gramov zmäknutého masla250 ml teplej vody Na potretie a uvarenie: 1 PL oleja3 l vody50 gramov sódy bikarbóny Na potretie a posypanie:… Čítať viac: Vianočné praclíkové jednohubky – naslano i nasladko