Jablká a hrušky sú jesennými pokladmi našich záhrad. Aj keď sa v našich obchodoch dajú kúpiť celoročne, ich prirodzenú sezónu by sme nemali premárniť. Máme tak najväčšiu šancu kúpiť a konzumovať ovocie s najvyššou výživovou hodnotou a od mnohých drobných pestovateľov často aj chemicky neošetrované.

Jablká sú pokrm krvi prospešný
Jablká odporúčal už známy Sebastian Kneipp ako „pokrm krvi prospešný“. Sú skvelým diétnym pokrmom. Upravujú žalúdočné problémy, obojstranne regulujú stolicu, pri hnačke zastavia, pri zápche uvoľnia.
Sú skvelým zdrojom diétnej vlákniny a spolu s hruškami sú veľmi odporúčané gastroentorológiou.
Aj starobylá indická ajurvéda po stáročia považovala dusené jablká, prípadne aj iné ovocie povarené spolu s korením ako napr. škorica a klinčeky, za pokrm veľmi liečivý pre stav tráviaceho traktu.
Nie náhodou naše babičky tak radi robievali čerstvé kompóty s klinčekmi a škoricou ako zdravú náhradu dezertu.
Čítajte tiež: Čučoriedky – prečo ich milovať?
Jablká znižujú cholesterol
Jablko pozostáva až z 30 % z pektínu, jablčnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a viaže na seba jedovaté látky ako je olovo a ortuť. Soli kyseliny vínnej – vínany – v jablku bránia škodlivej tvorbe fermentov a usadzovaniu baktérií v črevách.
S každými desiatimi gramami vlákniny sa znižuje o 14 % pravdepodobnosť srdcových chorôb. Stredne veľké jablko obsahuje 5 g vlákniny.
Jablká pomáhajú aj proti obezite
Aj napriek tomu, že obsahujú istý podiel cukru. Obézne ženy, ktoré do svojej diéty zahrnuli tri jablká denne, schudli viac ako tie, ktoré jablká nejedli.
Aj diabetici zaznamenali pozitívny vplyv jabĺk, kedy im po jedle menej vyskočila glukóza v krvi, pravdepodobne vďaka obsahu rozpustnej vlákniny.
Iná štúdia zistila, že strava bohatá na ovocie, ako sú hrušky a jablká, pomáha ženám vo veku od 30- 50 rokov chudnúť. Po 12. týždňoch schudli ženy, ktoré jedli hrušky a jablká, priemerne 1,5 kg.
Rovnaká štúdia navyše zistila u žien, ktoré konzumovali tieto dva druhy ovocia, významný pokles krvného cukru a cholesterolu.
Ak chudnete a pri pravidelnej konzumácii jabĺk hneď vyhladnete, je to úplne normále, pretože urýchľujú proces trávenia. Skúste celé jablko rozmixovať s vodou, pridať škoricu.
Takáto kombinácia Vás určite osvieži a zaženie chuť na sladké.

Hruška je prastaré ovocie
ľudia ju jedli pravdepodobne už v dobe kamennej. Jedna stredne veľká hruška má rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy.
Priemerná hruška obsahuje okolo 4 g vlákniny tvorenej prevažne rozpustnými pektínmi a lignanmi. Je tiež plná účinných rastlinných antioxidantov.
Hrušky sa v dejinách používali na liečbu mnohých zdravotných problémov od porúch zažívania a kŕčov až po znižovanie horúčky.
V dužine a šupke hrušiek sa vitamíny a minerálne látky nachádzajú v zladenej rovnováhe, takže sa môžu v látkovej premene optimálne zužitkovať. To sa týka najmä protihráčov medzi biologicky účinnými látkami, napr. draslíka a sodíka, medi a zinku, vápnika a fosforu.
Tieto vlastnosti robia z hrušiek najlepšiu potravinu pre boj s ťažkými kovmi a jedovatými látkami ako je olovo, ortuť a kadmium alebo konzervačnými prísadami, ktoré vyväzujú, neutralizujú a vylučujú z tela.
Hrušky sú bohaté na kyselinu listovú (pre rast, krvotvorbu, dobrú náladu), draslík (odvodňuje) a vitamín C (imunitný systém).
Hrušky regulujú čreva
Podporujú odstraňovanie odpadových produktov látkovej premeny, zmierňujú tráviace ťažkosti. Naši predkovia však kládli veľký dôraz na to, ako hrušky jesť.
Plody museli byť dokonale zrelé, pretože inak môžu pôsobiť plynatosť a zápchu.
A pokiaľ neboli dokonale zrelé, jedli sa pečené, čo sa odporúča aj v súčasnej dobe, pretože pečené hrušky pôsobia regulačne a prípadné hnačky zastavia.
Hrušky majú samy o sebe vysoký podiel vody, ktorý zabezpečí rýchly prísun uvoľnených živín do čriev. Tým pomáhajú črevá čistiť.
- Mäkké špaldové medovníky: Zdravšia verzia klasiky, ktorá rozvonia celý domŠpaldové medovníky sú jemnejšou a zdravšou alternatívou tradičných Vianoc. Vďaka špaldovej múke, kvalitnému medu a voňavej zmesi korenín sú mäkké hneď po upečení a pritom si zachovávajú autentickú chuť, ktorú milujeme.
- Mocha Mousse: Farba Vianoc 2025, ktorá spája eleganciu, teplo a prirodzenosťTohtoročné Vianoce budú v odtieňoch Mocha Mousse – jemnej, zamatovej hnedej, ktorá kombinuje eleganciu, útulnosť a moderný minimalizmus. Je to farba, ktorá pristane zimnej móde aj vianočnému interiéru a vytvára harmonickú, hrejivú atmosféru. Mocha Mousse – jemná káva, ktorá oblieka Vianoce Trendová farba Vianoc 2025, Mocha Mousse, je odtieň teplej, jemne mliečnej kávy so zamatovým… Čítať viac: Mocha Mousse: Farba Vianoc 2025, ktorá spája eleganciu, teplo a prirodzenosť
- Vytvorte si svoj pom pom adventný veniecVianoce nemusia byť len červené, zelené, či zlaté. Skúste si tento rok pre zmenu vlastnoručne vyrobiť netradičný vianočný veniec pomocou „pom pom“ guľôčiek. Postup je jednoduchý a zvládnu ho aj naši najmenší. Čo potrebujete na výrobu Pom pom adventného venca? Postup pri výrobe pom pom adventného venca Polystyrénovú obruč omotáme stuhou, aby lepidlo a pom pom guľôčky… Čítať viac: Vytvorte si svoj pom pom adventný veniec
- Láska medzi riadkami prináša čaro, humor aj poriadnu dávku emóciíKniha Láska medzi riadkami prináša výnimočný príbeh pre všetkých, ktorí milujú knihy, šťastné konce a trochu nezbednú hravosť.
- Román Vianočná. Lucia Sasková prináša príbeh, ktorý vás vtiahne do temnotyVianočná je román, ktorý zneistí, no zároveň dojme, pretože ukazuje, že aj v tme sa dá nájsť svetlo – ak máte odvahu pozrieť sa mu do očí.


















