Jablká a hrušky sú jesennými pokladmi našich záhrad. Aj keď sa v našich obchodoch dajú kúpiť celoročne, ich prirodzenú sezónu by sme nemali premárniť. Máme tak najväčšiu šancu kúpiť a konzumovať ovocie s najvyššou výživovou hodnotou a od mnohých drobných pestovateľov často aj chemicky neošetrované.
Jablká sú pokrm krvi prospešný
Jablká odporúčal už známy Sebastian Kneipp ako “pokrm krvi prospešný”. Sú skvelým diétnym pokrmom. Upravujú žalúdočné problémy, obojstranne regulujú stolicu, pri hnačke zastavia, pri zápche uvoľnia.
Sú skvelým zdrojom diétnej vlákniny a spolu s hruškami sú veľmi odporúčané gastroentorológiou.
Aj starobylá indická ajurvéda po stáročia považovala dusené jablká, prípadne aj iné ovocie povarené spolu s korením ako napr. škorica a klinčeky, za pokrm veľmi liečivý pre stav tráviaceho traktu.
Nie náhodou naše babičky tak radi robievali čerstvé kompóty s klinčekmi a škoricou ako zdravú náhradu dezertu.
Čítajte tiež: Čučoriedky – prečo ich milovať?
Jablká znižujú cholesterol
Jablko pozostáva až z 30 % z pektínu, jablčnej vlákniny, ktorá znižuje hladinu cholesterolu a viaže na seba jedovaté látky ako je olovo a ortuť. Soli kyseliny vínnej – vínany – v jablku bránia škodlivej tvorbe fermentov a usadzovaniu baktérií v črevách.
S každými desiatimi gramami vlákniny sa znižuje o 14 % pravdepodobnosť srdcových chorôb. Stredne veľké jablko obsahuje 5 g vlákniny.
Jablká pomáhajú aj proti obezite
Aj napriek tomu, že obsahujú istý podiel cukru. Obézne ženy, ktoré do svojej diéty zahrnuli tri jablká denne, schudli viac ako tie, ktoré jablká nejedli.
Aj diabetici zaznamenali pozitívny vplyv jabĺk, kedy im po jedle menej vyskočila glukóza v krvi, pravdepodobne vďaka obsahu rozpustnej vlákniny.
Iná štúdia zistila, že strava bohatá na ovocie, ako sú hrušky a jablká, pomáha ženám vo veku od 30- 50 rokov chudnúť. Po 12. týždňoch schudli ženy, ktoré jedli hrušky a jablká, priemerne 1,5 kg.
Rovnaká štúdia navyše zistila u žien, ktoré konzumovali tieto dva druhy ovocia, významný pokles krvného cukru a cholesterolu.
Ak chudnete a pri pravidelnej konzumácii jabĺk hneď vyhladnete, je to úplne normále, pretože urýchľujú proces trávenia. Skúste celé jablko rozmixovať s vodou, pridať škoricu.
Takáto kombinácia Vás určite osvieži a zaženie chuť na sladké.
Hruška je prastaré ovocie
ľudia ju jedli pravdepodobne už v dobe kamennej. Jedna stredne veľká hruška má rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy.
Priemerná hruška obsahuje okolo 4 g vlákniny tvorenej prevažne rozpustnými pektínmi a lignanmi. Je tiež plná účinných rastlinných antioxidantov.
Hrušky sa v dejinách používali na liečbu mnohých zdravotných problémov od porúch zažívania a kŕčov až po znižovanie horúčky.
V dužine a šupke hrušiek sa vitamíny a minerálne látky nachádzajú v zladenej rovnováhe, takže sa môžu v látkovej premene optimálne zužitkovať. To sa týka najmä protihráčov medzi biologicky účinnými látkami, napr. draslíka a sodíka, medi a zinku, vápnika a fosforu.
Tieto vlastnosti robia z hrušiek najlepšiu potravinu pre boj s ťažkými kovmi a jedovatými látkami ako je olovo, ortuť a kadmium alebo konzervačnými prísadami, ktoré vyväzujú, neutralizujú a vylučujú z tela.
Hrušky sú bohaté na kyselinu listovú (pre rast, krvotvorbu, dobrú náladu), draslík (odvodňuje) a vitamín C (imunitný systém).
Hrušky regulujú čreva
Podporujú odstraňovanie odpadových produktov látkovej premeny, zmierňujú tráviace ťažkosti. Naši predkovia však kládli veľký dôraz na to, ako hrušky jesť.
Plody museli byť dokonale zrelé, pretože inak môžu pôsobiť plynatosť a zápchu.
A pokiaľ neboli dokonale zrelé, jedli sa pečené, čo sa odporúča aj v súčasnej dobe, pretože pečené hrušky pôsobia regulačne a prípadné hnačky zastavia.
Hrušky majú samy o sebe vysoký podiel vody, ktorý zabezpečí rýchly prísun uvoľnených živín do čriev. Tým pomáhajú črevá čistiť.
- Pigmentové škvrny – zbavte sa ich!Pigmentové škvrny patria medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa ženy od určitého veku stretávajú. Prejavujú sa predovšetkým na tvári, krku, výstrihu a chrbtoch rúk. Často býva používaný výraz „starecké škvrny“, pretože kvôli nim pokožka vyzerá staršia. A keď škvrny nadobudnú tmavšiu, hnedú farbu, zbavíte sa ich už ťažšie. Venujte im preto zvýšenú pozornosť už pri ich vzniku.… Read more: Pigmentové škvrny – zbavte sa ich!
- Milujete vzory?Logá, batika… Tieto vzory vyskúšajte túto jeseň! Budú sa nosiť veľké logá, batikovavé vzory a tiež exotické motívy. Ako nosiť vzory? Logá nájdete všade Nájdete ich naozaj všade. V rôznych farbách, veľkostiach, materiáloch a tiež na rôznych modeloch oblečenia. Tričká, spodná bielizeň, ponožky, nohavice, topánky, svetre, kabáty… Všetko čo má niečo spoločné s módou podľahlo trendu… Read more: Milujete vzory?
- Mabon prináša temnejšiu časť rokaPrvý jesenný deň bude sa začne 22.septembra a s ním prichádza aj jesenná rovnodennosť. Znamená to, že deň a noc budú rovnako dlhé. Jesenná rovnodennosť prináša aj sviatok MABON. Mabon – sviatok jesennej rovnodennosti slávili už najstaršie civilizácie. Je slávnosťou zberu úrody a narovnania kozmických síl. Prináša rovnováhu svetla a tmy. Čo môžete urobiť pre seba počas sviatku… Read more: Mabon prináša temnejšiu časť roka
- Hrnčekový jablkový koláč – ReceptUž neviete, čo piecť? Tak vyskúšajte šťavnatý a úplne skvelý hrnčekový jablkový koláč. U nás sa po ňom tak zaprášilo, že mi na fotenie zostali len tieto dva kúsky :) Potrebujeme: 5 veľkých jabĺk2,5 hrnčeka polohrubej alebo špaldovej múky1 hrnček kryštálového alebo trstinového cukru1 hrnček vlažného mliekaPol hrnčeka oleja2 lyžice kakaa2 vajcia1 Vanilínový cukorŠkorica (dala… Read more: Hrnčekový jablkový koláč – Recept
- Pripravte záhradu na jeseňZáhrada na jeseň. Skôr ako ju začnete pripravovať na zimu, nezabudnite ju upratať. Posledné teplé dni sú ako stvorené na prácu v záhrade. Prinášame vám tipy, ako s ľahkosťou zvládnuť jesenné upratovanie záhrady. Záhrada na jeseň – zhrabte popadané lístie Záhrada na jeseň. Snažte sa listy zhrabovať pravidelne, aby sa pod nimi nevytvorila pleseň. Tá by mohla… Read more: Pripravte záhradu na jeseň