Tvarohové fánky bezpochyby patria k fašiangom. Sú však tak dobré, že si ich môžete pripraviť kedykoľvek. Hodia sa na ktorúkoľvek nedeľu. A ich príprava je jednoduchá, takže ich zvládnu aj začiatočníci.
Zatiaľ aj trošku histórie, lebo podľa mňa je dobré vedieť, ako ktoré jedlo vzniklo a odkiaľ je. Navyše mi príde tento gurmánsky exkurz veľmi zaujímavý.
Fánky sú vlastne sestry alebo sesternice šišiek alebo aj amerických donutov Donuty – kysnuté s ružovým zdobením – recept. Akurát nie sú kysnuté a sú tak pripravené pomerne rýchlo.

Avšak, aj toto cesto si vyžaduje svoj čas. Čas na oddych a spojenie chutí. Ono varenie a pečenie je vo veľkej miere o tom, že budeme trpezliví a dáme jedlu čas na spojenie :)

Takže, ako som už spomínala, fánky patria k fašiangom. Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch 7. januára a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou. Sú obdobím jedla a zábavy. Potom prichádza pôst.
Fašiangy poznáme z územia stredoeurópskeho priestoru, a najmä z nášho, ešte v predkresťanskom kontexte.
Boli to obchôdzky slúžiace na privolanie jari rôznymi magickými spôsobmi. Toto obdobie poznali aj východní Slovania, u ktorých sa slávili v podobe „maslenice“. Samotný názov hovorí, že to bolo obdobie bohaté na kalorické jedlá.
Naši predkovia žili a stravovali sa striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.
Fánky tvarohové – Recept
Potrebujeme:
450 gramov hladkej múky
250 gramov tvarohu
100 gramov masla
1 kávovú lyžičku sódy bicarbóny
3 vajíčka
Práškový cukor na obaľovanie
Postup:
1. Všetky ingrediencie okrem práškového cukru zmiešame a miešame dovtedy, kým nám vznikne hutné cesto.
2. Necháme cesto oddýchnuť. Potom ho vyvaľkáme na približne 0,5 cm a vykrojíme košostvorce. Do stredu urobíme dve čiary.
3. Smažíme na horúcom oleji z obidvoch strán. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre.
Jahodová pena
Potrebujeme:
2 bielka
100 g kryštálový cukor
3 PL jahodový džem
Postup:
Bielka vyšľaháme s cukrom. Pridáme džem. Dobre vyšľahané dáme nad paru a tam ešte aspoň 15 min šľaháme šľahačom.
Pena nám začne hustnúť a lepiť sa na okraj hrnca, tak vtedy je už pena urobená.
http://samanskesviecky.sk

- Ako vybrať šťastný dátum na dôležité rozhodnutia podľa numerológieKaždé číslo v numerológii nesie určitú energiu, ktorá môže ovplyvniť naše rozhodnutia a životné udalosti. Preto môžeme pomocou numerológie vybrať vhodný dátum na dôležité kroky. Napríklad svadba, začiatok podnikania, podpis zmluvy alebo iné zásadné rozhodnutia.
- Karmické čísla: Čo znamenajú a ako s nimi pracovať?Karmické čísla v numerológii sú čísla, ktoré poukazujú na životné lekcie, ktoré si duša priniesla z minulých životov. Ak sa vo vašom dátume narodenia alebo v súčte vášho mena objavuje niektoré z karmických čísel, znamená to, že máte v tomto živote úlohu vyrovnať si určité dlhy alebo zvládnuť špecifické výzvy.
- Vône tejto jari: Aké parfumy a arómy budú dominovať sezóne?Jar je obdobie prebudenia a obnovy, a to sa odráža aj v našich voňavých preferenciách. Po ťažkých a intenzívnych zimných parfumoch prichádza čas na svieže, ľahké a povznášajúce vône, ktoré reflektujú energiu jari.
- Balijské tajomstvo šťastného života: Tri Hita Karana vás naučí žiť v harmónii!Tri Hita Karana, starodávna múdrosť, ktorá znamená „tri príčiny šťastia“, je dôvodom, prečo sú Balijčania považovaní za jeden z najspokojnejších národov sveta. Čo sa od nich môžeme naučiť?
- Rafinovaná smrť sa blíži – pozrite si ukážku z hororu Nezvratný osud: Pokrvné putoSéria filmov s názvom Nezvratný osud (Final Destination) si získala obrovskú popularitu medzi hororovými fanúšikmi, vďaka svojmu unikátnemu „záporákovi“.
[…] tomu maškarné bály. Na nich sa zabávala najmä šľachta, ktorá sa venovala svojim radovánkam a zábave. […]