Tvarohové fánky bezpochyby patria k fašiangom. Sú však tak dobré, že si ich môžete pripraviť kedykoľvek. Hodia sa na ktorúkoľvek nedeľu. A ich príprava je jednoduchá, takže ich zvládnu aj začiatočníci.
Zatiaľ aj trošku histórie, lebo podľa mňa je dobré vedieť, ako ktoré jedlo vzniklo a odkiaľ je. Navyše mi príde tento gurmánsky exkurz veľmi zaujímavý.
Fánky sú vlastne sestry alebo sesternice šišiek alebo aj amerických donutov Donuty – kysnuté s ružovým zdobením – recept. Akurát nie sú kysnuté a sú tak pripravené pomerne rýchlo.
Avšak, aj toto cesto si vyžaduje svoj čas. Čas na oddych a spojenie chutí. Ono varenie a pečenie je vo veľkej miere o tom, že budeme trpezliví a dáme jedlu čas na spojenie :)

Takže, ako som už spomínala, fánky patria k fašiangom. Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch 7. januára a končia sa pohyblivým utorkom pred Popolcovou alebo tzv. škaredou stredou. Sú obdobím jedla a zábavy. Potom prichádza pôst.
Fašiangy poznáme z územia stredoeurópskeho priestoru, a najmä z nášho, ešte v predkresťanskom kontexte.
Boli to obchôdzky slúžiace na privolanie jari rôznymi magickými spôsobmi. Toto obdobie poznali aj východní Slovania, u ktorých sa slávili v podobe „maslenice“. Samotný názov hovorí, že to bolo obdobie bohaté na kalorické jedlá.
Naši predkovia žili a stravovali sa striedmo, ale počas fašiangov pred pôstom bolo zvykom jesť do sýtosti. Tradičnými jedlami boli fánky, šišky, pampúchy, záviny a rôzne zabíjačkové špeciality.
Fánky tvarohové – Recept
Potrebujeme:
450 gramov hladkej múky
250 gramov tvarohu
100 gramov masla
1 kávovú lyžičku sódy bicarbóny
3 vajíčka
Práškový cukor na obaľovanie
Postup:
1. Všetky ingrediencie okrem práškového cukru zmiešame a miešame dovtedy, kým nám vznikne hutné cesto.
2. Necháme cesto oddýchnuť. Potom ho vyvaľkáme na približne 0,5 cm a vykrojíme košostvorce. Do stredu urobíme dve čiary.
3. Smažíme na horúcom oleji z obidvoch strán. Ešte teplé ich obalíme v práškovom cukre.
Jahodová pena
Potrebujeme:
2 bielka
100 g kryštálový cukor
3 PL jahodový džem
Postup:
Bielka vyšľaháme s cukrom. Pridáme džem. Dobre vyšľahané dáme nad paru a tam ešte aspoň 15 min šľaháme šľahačom.
Pena nám začne hustnúť a lepiť sa na okraj hrnca, tak vtedy je už pena urobená.
http://samanskesviecky.sk
- Mäkké špaldové medovníky: Zdravšia verzia klasiky, ktorá rozvonia celý domŠpaldové medovníky sú jemnejšou a zdravšou alternatívou tradičných Vianoc. Vďaka špaldovej múke, kvalitnému medu a voňavej zmesi korenín sú mäkké hneď po upečení a pritom si zachovávajú autentickú chuť, ktorú milujeme.
- Mocha Mousse: Farba Vianoc 2025, ktorá spája eleganciu, teplo a prirodzenosťTohtoročné Vianoce budú v odtieňoch Mocha Mousse – jemnej, zamatovej hnedej, ktorá kombinuje eleganciu, útulnosť a moderný minimalizmus. Je to farba, ktorá pristane zimnej móde aj vianočnému interiéru a vytvára harmonickú, hrejivú atmosféru. Mocha Mousse – jemná káva, ktorá oblieka Vianoce Trendová farba Vianoc 2025, Mocha Mousse, je odtieň teplej, jemne mliečnej kávy so zamatovým… Čítať viac: Mocha Mousse: Farba Vianoc 2025, ktorá spája eleganciu, teplo a prirodzenosť
- Vytvorte si svoj pom pom adventný veniecVianoce nemusia byť len červené, zelené, či zlaté. Skúste si tento rok pre zmenu vlastnoručne vyrobiť netradičný vianočný veniec pomocou „pom pom“ guľôčiek. Postup je jednoduchý a zvládnu ho aj naši najmenší. Čo potrebujete na výrobu Pom pom adventného venca? Postup pri výrobe pom pom adventného venca Polystyrénovú obruč omotáme stuhou, aby lepidlo a pom pom guľôčky… Čítať viac: Vytvorte si svoj pom pom adventný veniec
- Láska medzi riadkami prináša čaro, humor aj poriadnu dávku emóciíKniha Láska medzi riadkami prináša výnimočný príbeh pre všetkých, ktorí milujú knihy, šťastné konce a trochu nezbednú hravosť.
- Román Vianočná. Lucia Sasková prináša príbeh, ktorý vás vtiahne do temnotyVianočná je román, ktorý zneistí, no zároveň dojme, pretože ukazuje, že aj v tme sa dá nájsť svetlo – ak máte odvahu pozrieť sa mu do očí.













[…] tomu maškarné bály. Na nich sa zabávala najmä šľachta, ktorá sa venovala svojim radovánkam a zábave. […]