Donuty – kysnuté s ružovým zdobením – recept

2

Vyprážané šišky, ale hlavne okrúhle sladké múčniky s polevou sú obľúbenou národnou pochúťkou, na ktorú nedajú Američania dopustiť. Tieto výborné šišky sa dostali aj k nám a aj keď šišky sú u nás spojené najmä s fašiangami, ich obľúbenosť stále rastie.

Keď raz budem mať svoje malé bistro (môj sen na staré kolená, kde sa budú schádzať všetky kamošky a ženy s rovnakým zmýšľaním. Súčasťou budú kurzy jógy, pilatesu a tiež rôzne motivačné prednášky a samozrejme kurzy bielej mágie, ktoré budem viesť ja.

No ale vráťme sa k donutom. Sú podobné šiškám alebo českým koblihám. Pripravujú sa z kysnutého cesta a vyprážajú sa. No na rozdiel od šišiek, ktoré majú čokoládovú alebo marmeládovú náplň, donut má väčšinou tvar prstenca s otvorom v strede a je dochutený rôznymi polevami, pudingom a koreniami alebo posypaný orieškami či kokosom.

Poďme si dať jednoduchší recept s pomocou hotových buchiet od Dr. Oetker a potom ten, ktorý si pripravíme od “piky”. Ja osobne preferujem druhý recept :)

Potrebujeme:

Na cesto s buchtami od Dr. Oetker:
1 balenie Buchty Dr. Oetker
260 ml vlažnej vody
120 ml oleja
olej na vysmážanie

Na cesto doma pripravené:
300 gramov hladkej múky
Droždie
2 PL kryštálového cukru
1 Vanilkový cukor
Polku čajovej lyžičky soli
1 vajce
30 gramov masla
120 ml mlieka
Olej na vyprážanie

Na ozdobenie:
1 balíček Polevy tmavej Dr. Oetker
1 balíček Polevy svetlej Dr. Oetker
2 KL oleja
Dekor mix ružový Dr. Oetker

Okrem toho potrebujeme:
panvicu s vyšším okrajom
2 poháre s rôznym priemerom (alebo formičky na vykrajovanie)
Čítajte tiež: Žĺtkový rez makový alebo orechový– recept

Postup :

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame zmes s droždím, vodou a olejom a ručne vypracujeme dohladka podľa návodu na obale. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.

    Príprava bez buchiet
    1)a Do misky si dáme mlieko, sušené droždie, kryštálový cukor, vanilkový cukor, soľ, vajce a roztopené a vychladnuté maslo. Premiešame.
     
    3)Pridáme preosiatu hladkú múku a vymiešame cesto. Následne rukami vypracujeme na hladké cesto.

    Príprava pre obidva spôsoby
  2. Misku si zľahka vymastíme olejom, dáme do nej pripravené cesto, zakryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.
     
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Pomocou váľka cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou asi 2 cm. Pohárom alebo formičkami na vykrajovanie vytvoríme kolieska s vykrojeným stredom a necháme ich ešte pod utierkou asi 15 minút kysnúť.

    3. Potom ich vložíme do vyššej vrstvy rozpáleného oleja a po oboch stranách vysmážame dozlatista.

    4.Šišky po vysmažení necháme odkvapkať na papierovej servítke.

    5. Na ozdobenie pripravíme polevy podľa návodu na obale. Polevy nalejeme do misky a do každej vmiešame lyžicu oleja. Šišky po vychladnutí namáčame v polevách, ihneď posypeme zdobením a necháme stuhnúť.
    http://www.droetker.sk

2 KOMENTÁRE

  1. […] Základom je romantická večeraFenoménom lockdownu je varenie, takže hor sa do toho! Verte, že lepšia príležitosť ukázať kulinárske zručnosti, ktoré ste sa počas pandémie naučili, už nebude. Romantická večera je totiž základom Valentínskeho večera, a tento zvyk by ste mali dodržať, aj keď nemáte možnosť ísť do niektorej z reštaurácií v meste. Nezabúdajte predsa, že láska ide cez žalúdok! Okrem chutného jedla však môžu byť príjemným spestrením vášho stolovania aj tematické doplnky, preto niekoľko z nich nezabudnite pridať na stôl.K vareniu môžete pridať aj niekoľko sladkých kúskov s ružovým zdobením.Čítajte tiež: Donuty – kysnuté s ružovým zdobením – recept […]

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.