Žĺtkový rez makový alebo orechový– recept

2

Tento recept je pomerne jednoduchý a v pohode ho zvládnu aj začiatočníčky. Namiesto maku môžete pridať orechy alebo niečo iné a ak ho budete robiť s makom, odporúčam pre väčšiu šťavnatosť do neho pridať aj višne alebo višňový lekvár.

Źĺtkové rezy sú veľmi jednoduchý koláč, ktorý sa pečie snáď v každej rodine. Je pomerne jednoduchý, najväčšou investíciou sú maslo a vajíčka. My máme doma sliepky, tak sa ním vďaka nim odmeňujeme pomerne často. A naozaj platí, že koláče z domácich vajíčok sú na nezaplatenie :)

Potrebujeme:
250 gramov mäkkého masla
6 bielok
200 gramov práškového cukru
200 gramov polohrubej múky
prášok do pečiva
200 gramov mletého maku alebo pomletých orechov
0,5 dcl mlieka
Višne alebo višňový lekvár (môžete, aj nemusíte)
Čítajte tiež: Lahodná ovocná torta – recept aj pre začiatočníkov

Na polevu:
6 žĺtok
250 gramov práškového cukru

Postup:
1. Najprv som si z bielok vyšľahala sneh.

2. Dala som ho bokom a do mixéra som dala zmäknuté maslo a práškový cukor, aby sa dobre vymiešali.

3 . Potom som prisypala mak, preosiatu múku zmiešanú z práškom do pečiva.

4. Pridala som višňový lekvár a nakoniec vyšľahané bielka.

5. Takúto hmotu som vyliala na plech  a nechala v rúre na 180 stupňoch 30 minút. Každá rúra je iná, skúšajte si upečené cesto pomocou špajdle. Keď zostane suchá, cesto je upečené.

6. A teraz pozor. Ešte počas pečenia som si vyšľahala žĺtka s cukrom.

7. Tie sa totiž musia dať na upečené cesto hneď po upečení, aby sa krásne spojili.

8. Ešte jedno upozornenie. Keď žĺtka uschnú, namočte si nôž do horúcej vody a tak koláč krájajte. Keď už máte na noži cesto, opäť ho umyte v horúcej vode a pokračujte v krájaní. Žĺtka sú totiž „sviňa“, ľahko popraskajú a toto je môj osvedčený recept nato, aby sa koláče krásne nakrájali.
Čítajte tiež: Pirohy plnené mäsom – recept pre každého kuchára
http://samanskesviecky.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.