Pirohy plnené mäsom – recept

0

Je to trošku piplačka, ale výsledok stojí zato. Pirohy môžeme robiť nasladko aj naslano, ja používam rovnaký recept, akurát do sladkého dám do cesta ešte dve polievkové lyžice cukru a samozrejme sladkú plnku – tvarohovú, makovú alebo makovo lekvárovú.

Potrebujeme:
Na cesto:
500 gramov polohrubej múky
42 gramov droždie
1 vajce
300 ml
1 varený zemiak
2 polievkové lyžice oleja
trošku soli

Plnka:
1 kg mletého mäsa
cibuľka (najlepšie jarná)
soľ, korenie podľa chuti
1 vajce

Postup:
1. Droždie, trochu mlieka (v izbovej teplote) a lyžičku cukru dáme do misky a necháme vykvasiť kvások. Uvaríme zemiak a necháme ho vychladnúť.

2. Premiesime múku, dáme do nej vajce, soľ, kvások, rozpučený zemiak, olej a všetko dobre premiesime.

3. Necháme cesto zdvojnásobiť objem.

4. Potom ho vyklopíme na dosku a rozvaľkáme ho na objem približne 1 cm. Nakrájame menšie obdĺžniky – vyjde nám približne 20.

5. Každý obdĺžnik naplníme mäsovou plnkou a buď môžeme dať na panvicu osmažiť alebo naplníme hrniec olejom a do sitka dáme pirohy upražiť (takto sú lepšie).

6. Po usmažení ich dáme na papierovú utierku odkvapkať.

7. Podávame s tatárskou omáčkou a skvelým šalátom.

TIp: Ak chceme sladké pirohy, dáme do základného cesta 2 polievkové lyžice cukru a pirohy plníme tvarohom alebo makom, alebo makovo lekvárovou plnkou.

Sladké pirohy plnené makovo lekvárovou plnkou

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.