Pirohy plnené mäsom – recept pre každého kuchára

3

Je to trošku piplačka, ale výsledok stojí zato. Pirohy môžeme robiť nasladko aj naslano, ja používam rovnaký recept, akurát do sladkého dám do cesta ešte dve polievkové lyžice cukru a samozrejme sladkú plnku – tvarohovú, makovú alebo makovo lekvárovú.

Z tohto množstva vám ich vyjde okolo 20 a keď si myslíte, že je to veľa, tak nie je. U nás zmizli za dva dni :) A keď sa vám to zapáči, pridajte do základného cesta dve polievkové lyžice cukru, na plnku zmiešajte lekvár s makom, alebo tvaroh s cukrom a máte skvelé sladké pirohy.

Pirohy sú tradičné slovenské jedlo. Veľmi často sa robia s bryndzou.
Čítajte tiež: Morčací vývar s rezancami – recept

Potrebujeme:
Na cesto:

500 gramov polohrubej múky
42 gramov droždie
1 vajce
300 ml
1 varený zemiak
2 polievkové lyžice oleja
trošku soli

Plnka:
1 kg mletého mäsa
cibuľka (najlepšie jarná)
soľ, korenie podľa chuti
1 vajce

Postup:
1. Droždie, trochu mlieka (v izbovej teplote) a lyžičku cukru dáme do misky a necháme vykvasiť kvások. Uvaríme zemiak a necháme ho vychladnúť.

2. Premiesime múku, dáme do nej vajce, soľ, kvások, rozpučený zemiak, olej a všetko dobre premiesime.

3. Necháme cesto zdvojnásobiť objem. http://samanskesviecky.sk

4. Potom ho vyklopíme na dosku a rozvaľkáme ho na objem približne 1 cm. Nakrájame menšie obdĺžniky – vyjde nám približne 20.

5. Každý obdĺžnik naplníme mäsovou plnkou a buď môžeme dať na panvicu osmažiť alebo naplníme hrniec olejom a do sitka dáme pirohy upražiť (takto sú lepšie).

6. Po usmažení ich dáme na papierovú utierku odkvapkať.

7. Podávame s tatárskou omáčkou a skvelým šalátom.

TIp: Ak chceme sladké pirohy, dáme do základného cesta 2 polievkové lyžice cukru a pirohy plníme tvarohom alebo makom, alebo makovo lekvárovou plnkou.
Čítajte tiež: Sýta rybacia polievka – Recept

Výzva pre čitateľov
Ak máte doma nejaké recepty a chceli by ste sa s nimi podeliť s našimi čitateľmi, pošlite mi ich na adresu hinkova@andawell.sk a staňte sa tak spolutvorcami chystanej kuchárskej knihy

Sladké pirohy plnené makovo lekvárovou plnkou

3 KOMENTÁRE

  1. […] 8. Ešte jedno upozornenie. Keď žĺtka uschnú, namočte si nôž do horúcej vody a tak koláč krájajte. Keď už máte na noži cesto, opäť ho umyte v horúcej vode a pokračujte v krájaní. Žĺtka sú totiž „sviňa“, ľahko popraskajú a toto je môj osvedčený recept nato, aby sa koláče krásne nakrájali.Čítajte tiež: Pirohy plnené mäsom – recept pre každého kuchárahttp://samanskesviecky.sk […]

  2. […] Francúzi ho milujú a to aj pre jeho rozmanitosť. Základom slaného koláča, originál quiche lorraine je správne cesto. Potom si do neho môžete pridať čokoľvek. Naozaj sa dá robiť na sto spôsobov. Ja som vsadila na pór, slaninku a bryndzu.Quiche lorraine pochádza zo severovýchodnej oblasti Francúzska – Lotrinska. Ten bol slho pod navládou Nemecka, a presne z tohto dôvodu je quiche skomoleninou slova kuchen – nemecký koláč. Čítajte tiež: Pirohy plnené mäsom – recept pre každého kuchára […]

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.