Je to trošku piplačka, ale výsledok stojí zato. Pirohy môžeme robiť nasladko aj naslano, ja používam rovnaký recept, akurát do sladkého dám do cesta ešte dve polievkové lyžice cukru a samozrejme sladkú plnku – tvarohovú, makovú alebo makovo lekvárovú.
Z tohto množstva vám ich vyjde okolo 20 a keď si myslíte, že je to veľa, tak nie je. U nás zmizli za dva dni :) A keď sa vám to zapáči, pridajte do základného cesta dve polievkové lyžice cukru, na plnku zmiešajte lekvár s makom, alebo tvaroh s cukrom a máte skvelé sladké pirohy.
Pirohy sú tradičné slovenské jedlo. Veľmi často sa robia s bryndzou.
Čítajte tiež: Morčací vývar s rezancami – recept
Potrebujeme:
Na cesto:
500 gramov polohrubej múky
42 gramov droždie
1 vajce
300 ml
1 varený zemiak
2 polievkové lyžice oleja
trošku soli
Plnka:
1 kg mletého mäsa
cibuľka (najlepšie jarná)
soľ, korenie podľa chuti
1 vajce
Postup:
1. Droždie, trochu mlieka (v izbovej teplote) a lyžičku cukru dáme do misky a necháme vykvasiť kvások. Uvaríme zemiak a necháme ho vychladnúť.
2. Premiesime múku, dáme do nej vajce, soľ, kvások, rozpučený zemiak, olej a všetko dobre premiesime.
3. Necháme cesto zdvojnásobiť objem. http://samanskesviecky.sk
4. Potom ho vyklopíme na dosku a rozvaľkáme ho na objem približne 1 cm. Nakrájame menšie obdĺžniky – vyjde nám približne 20.
5. Každý obdĺžnik naplníme mäsovou plnkou a buď môžeme dať na panvicu osmažiť alebo naplníme hrniec olejom a do sitka dáme pirohy upražiť (takto sú lepšie).
6. Po usmažení ich dáme na papierovú utierku odkvapkať.
7. Podávame s tatárskou omáčkou a skvelým šalátom.
TIp: Ak chceme sladké pirohy, dáme do základného cesta 2 polievkové lyžice cukru a pirohy plníme tvarohom alebo makom, alebo makovo lekvárovou plnkou.
Čítajte tiež: Sýta rybacia polievka – Recept
Výzva pre čitateľov
Ak máte doma nejaké recepty a chceli by ste sa s nimi podeliť s našimi čitateľmi, pošlite mi ich na adresu hinkova@andawell.sk a staňte sa tak spolutvorcami chystanej kuchárskej knihy